Ръчен и регистриран багаж

 

 

Полезна информация за ръчния и регистрирания багаж при полет


Ръчен и чекиран багаж

 

Независимо дали избирате да закупите билет от редовна или нискотарифна компания, е важно да предварително да сте наясно с условията – цена, размери, допустимо съдржание и тн за багажа, който може да вземете по време на полета. Докато ръчният багаж е гарантиран и включен в билета на всяка компания, то броят и изискванията за него варират не само между различните превозвачи, но зависят и от конкретните тарифа и дестинация на пътуване за една и съща авиокомпания. Аналогичен е случаят с чекирания (регистриран багаж). Все по-малко оферти на авиокомпаниите включват дори 1 брой регистриран багаж в основната цена. Обикновено той се смята за допълнителна услуга, която може да се добавя в момента на резервация или след това срещу определна сума. Тази сума, както и изискванията за размери, тегло и брой  също варират, в зависимост от тарифата на билета, дестинацията, до която пътувате и от типа на полета (еднопосочен/двупосочен). 

 

 


 

Ръчен багаж

Ръчният или още наричан салонен багаж е всичко, което можете да вземете с Вас на борда. Всеки самолетен билет има включен в цената си ръчен багаж, като видът и позволените бройки ръчен багаж се определят индивидуално от политиките на авиокомпанията и от избраната от вас тарифа (промоционална/икономична/бизнес).

 

 

 

Ръчен багаж с билет на нискотарифни компании като Wizz Air и Ryanair

 

Вариант 1: Non-priority boarding

Non-priority

 • „non-priority boarding” – 1 бр. безпалтна малка раничка/дамска чанта/чанта за лаптоп, като в този случай качването на борда е без приоритет.

 

 

 

 

Вариант 2: Priority boarding

Priority

 • „priority boarding” - 1 бр. малка чанта + 1 бр. куфар до 10 кг. В този случай се налага доплащане, като стойността му зависи от дестинацията и вида на полета. Тук качването на борда е с приоритет.

 

 

 

 

Ръчен багаж с билет на редовни авиолинии

Редовни авиокомпании

При редовните авиолинии като Bulgaria Air, Lufthansa, Turkish Airlines, British Airways и т.н., ръчният багаж също е включен в цената на билета и има изисквания относно теглото – варират между 7-10 кг. Ако закупите билет в първа или бизнес класа, някои от ограниченията относно обема на ръчния багаж отпадат. Също така при този тип превозвачи обикновено са позволени 2 бр. ръчен багаж, като например дамска чанта + куфар до 10 кг.

 

 

 

 

Какво може да вземете на борда?

 

Всички авиолинии определят своите изисквания спрямо условия от международно приета политика за ръчен багаж. Общо казано те звучат така:

 

позволено на борда Всякакъв вид течности и козметика не трябва да надвишават обем от 100 мл. Общият брой може да е до 10 шишенца или друг тип контейнери, като цялостно обемът на течности да не е повече от 1 л. Предварително си подгответе прозрачен плик, който да се затваря, като в него трябва да съберете въпросните течности и козметика.

 

позволено на борда Препоръчително е да носите всякакъв вид техника, като телефон, музикален плеър, фотографско оборудване и лаптоп/таблет на борда с Вас. Разбира се, с качването на борда, трябва да ги настроите на самолетен режим или просто да ги изключите.

 

позволено на борда Ценни вещи и важни документи също се предполага, че трябва да са част от ръчния Ви багаж. Като в графата важни документи, нека не забравяме най-важните – документ за самоличност и бордна карта. :)

 

позволено на борда Свободното време, което запълвате до момента на бординга, често се обвързва с шопинг на безмитни стоки. Всичко закупено от тези “duty free” магазини на летището е разрешено да бъде взето с Вас на борда след проверка за сигурност. В този случай ограниченията за обема на течностите отпада.

 

позволено на борда Съветваме Ви да вземете връхна дреха или одеалце, тъй като без значение от сезона на борда може да е една идея по-хладно. Това, разбира се, е обвързано с условия за изправно фукнциониране на самата машина.

 

 

 

 

Какво не може да вземете на борда?

 

забранено на борда Сред забранените предмети за пренасяне в ръчния багаж са всички видове оръжия, остри предмети, самозапалими аерозоли и подобни. Съветваме ви преди да заминете да проверите още веднъж на уебсайта на авиокомпанията, с която ще пътувате точния списък със забранени предмети или да се консултирате с наш консултант.

 

 


 

Регистриран багаж

Регистрираният или още наричан чекиран багаж е допълнителен багаж, който обикновено не е включен в първоначалната цена на самолетния билет и се превозва в багажното отделение на самолета. Този тип допълнителна услуга може да се добавя в момента на резервация или след това във вече потвърдена резервация срещу доплащане на определна сума. Краен вариант е да заплатите за чекиран багаж и на летището, но имайте предвид, че там ще Ви таксуват почти двойно повече отколкото ако заявите тази услуга при първоначално резервиране на полета. Стойността на добавения багаж варира, като зависи от обема на багажа, който избирате, тарифата на билета, дестинацията, до която пътувате и от типа на полета (еднопосочен/двупосочен).

 

 

 

 

Размери и тегло

Регистриран багаж

В този случай ограниченията относно размери и тегло отново са индивидуални спрямо изискванията на авиокомпанията, с която ще летите. Обикновено размерът на багажа максимално трябва да е около 158 см. (сбор от височина, дължина и широчина) и с тегло между 20 кг. и 32 кг. Съветваме Ви да надпишете табелки съдържащи имената Ви и телефонен номер (и адрес препоръчително) на всеки от багажите си, ако в някакъв момент се наложи служители на летището/авиокомпанията да се свържат с Вас относно възникнал проблем.

 

 

 


 

Специален багаж

Специален багаж

Освен стандартните ръчен и чекиран багаж, можете да пренасяте и специален багаж. Обикновено този тип багаж се регистрира на гишета и се товари в багажното отделение на самолета, срещу заплащане на допълнителна такса. Ако предметите са по-малки, някои авиокомпании позволяват и качване на борда на този тип багаж. За някои видове специален багаж е задължително в момент на резервация да се заяви този тип услуга и след одобрение от авиокомпанията се заплаща съответната сума.

 

За специален багаж могат да се определят:

 • велосипеди;
 • музикално оборудване;
 • спортно оборудване;
 • водолазно оборудване и т.н.

 

 


 

Изискванията към багажа при различните авиокомпании

 

Turkish Airlines

 

Ръчен багаж

 

ръчен багаж

 • В цената на билета е включен един брой ръчен багаж с максимални размери 55/40/23 см. и максимално допустимо тегло до 8 кг., който трябва да се постави в багажните разделения над седалките;
 • Освен този багаж за всички видове тарифи имате право и на дамска чанта, одеало и други (таблет, фотоапарат, чадър и др.) като допълнение към ръчния багаж напълно безплатно.

 

В момента спрямо политика за предотвратяване разпространението на COVID-19 условията за ръчен багаж са следните – имате право да вземете на борда само един брой багаж с максимлано тегло до 4кг.(дамска чанта, лаптоп, чадър, малка сгъваема детска количка/кош и др.). Стандартно позволеният ръчен багаж до 8кг . с горепосочените размери ще бъде регистриран безплатно като чекиран багаж.

 

 

 

 

Чекиран багаж

 

чекиран багаж

 • В цената на билета на Турските авиолинии винаги има включен и чекиран багаж.
 • Позволено тегло и бройки чекиран багаж се определят спрямо дестинацията и тарифата на билета.

 

Turkish Airlines позволява превозването на специален багаж – спортна екипировка и/или оборудване, музикални инструменти и т.н. срещу заплащане на допълнителна такса. За заявяване на такава услуга, моля, свържете се с нас.

 

 

 

 

Пътуване с бебе до 2 г. и/или с дете до 12 г.

 

бебе на бордаАко пътувате с бебе до 2 г. (ненавършени), ще заплатите следните такси:

 • За вътрешни полети в Турция – между 35 и 50 турски лири на посока;
 • За всички останали международни полети бебетата ползват намаления в цената, която се калкулира спрямо дестинация и дата на пътуването.

 

До един брой сгъваема детска количка/кош се пренасят безплатно само като регистриран багаж, не е позволено да се взимат в салона на самолета. Към билета на бебето може да регистрирате до един брой чекиран багаж с максимално тегло до 10 кг. (за вътрешни и международни полети) или до 23 кг. (за полети до и от САЩ).


Ако пътувате с деца на възраст от 2 г. до 12 г. (ненавършени), техните билети ще бъдат калкулирани по специална тарифа за деца, в зависимост от дестинацията. Деца в такава възрастова група задължително трябва да бъдат придружени от друг пътник (възрастен над 18г.), който да носи отговорност за тяхната сигурност.


Деца на възраст над 12 г. пътуват по тарифи с цена равностойна на билета за възрастен и съответно могат да ползват стандартните политики за ръчен и чекиран багаж.

 

Също така може да оставите непридружено дете над 2 г. да пътува на борда на Turkish Airlines, като има няколко особености в стойността и условията на този тип услуга. За повече подробности, моля, да се свържете с наш консултант.

 

 

 

 

Промени по резервацията

 

промени по резервациятаАко се налага да правите промени във вече потвърдени резервации (смяна на дата/имена) или анулация на резервация се налага заплащане на такси(глоби) за тези промени. Глобите варират в зависимост от тарифите.

Изключение правят бизнес и първа класа, които понякога позволяват безплатна смяна на дата в определен период преди оригиналната дата на заминаване. Свържете се с наш консултант, който ще Ви отговори коректно какви са условията спрямо Вашата резервация.

 

 

.

 

 

 


Обратно

 

 

 

 

 

 

Край на страницата 


Creative Commons License Информация за ръчен и регистриран багаж by Кристина Симеонова is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

публикувана 07.2020   /  обновена 09.2020

Този сайт използва бисквитки, за да може да функционира. Бисквитките правят употребата му технически възможна, лесна и сигурна, спомагайки различни процеси в сайта като навигиране, пренос на данни и сигурност. Бисквитките се ползват и за набавяне на обобщена и напълно анонимизирана статистическа информация за това как сайтът се ползва от потребителите – например най-разглеждани страници, брой посетители, време на зареждане на страниците и други. Тази информация ни помага за подобряване на неговата визия, съдържание и бързодействие, както и за последващо таргетиране на потребители с пригодени според техните интереси рекламни съобщения. На линка долу може да прочетете по-подробно описание за това какво са бисквитките, какви бисквитки ползваме и каква е употребата им. За да работи нашия сайт по най-добрия и адаптиран за всеки потребител начин е необходимо съгласие с бисквитките.

Този сайт използва бисквитки, за да може да функционира. Бисквитките правят употребата му технически възможна, лесна и сигурна. Ползват се и за набавяне на анонимизирана статистическа информация за това как сайтът се ползва, с цел подобряване на неговата визия, съдържание и бързодействие, както и за последващо таргетиране на потребители с адаптирани за тях рекламни съобщения. За да работи нашия сайт по най-добрия и адаптиран за всеки потребител начин е необходимо съгласие с бисквитките.

иконка иконка