Usit Colours използва бисквитки, с цел подобряване на услугата на нашите уебстраници. Ако продължите да използвате онлайн услугите ни, приемаме че сте съгласни да получавате бисквитки от уебстраниците, собственост на компанията.

Какво трябва да знаеш за данъците от САЩ

Какво е Tax Refund и какво трябва да знаеш за да си върнеш данъците от САЩ

Какво е Tax Refund USA и защо да си върнеш данаците от САЩ с Usit Colours

Връщането на данъци от САЩ се е превърнало в неразривна и доста приятна част от всяка WAT програма.

Важно е обаче да се обърне малко повече внимание на тази иначе скучна материя, защото тя има своите специфики и подводни камъни, които ако не знаем, може да ни създадат сериозни проблеми.

Основното, което е важно да се знае е  - Как се връщат данъците и кой точно ги връща?

Данъците, платени от теб през лятото в САЩ, се връщат само и единствено от американската данъчна служба (IRS).  Тя определя размера на сумата, която ще получиш. В края на годината се прави преизчисление на доходи спрямо удръжки и в повечето случаи се оказва, че си платил доста повече от колкото е трябвало.

За да се установи това надплащане, е необходимо да изпратиш данъчната си декларация на данъчната служба, където е описано колко пари си изкарал за цялото лято и колко данъци си платил. Взима се под внимание целият ти доход, сумата, която по закон е необлагаема, платените от теб данъци и се изчислява колко фактически е трябвало да платиш. Разликата между платеното и изискуемото по закон е твоят рефънд. За тази сума данъчните издават и изпращат чек на твое име или превеждат парите директно в сметката ти в САЩ.

Положението е double win за теб -  подал си декларация и си законово изряден и в същото време ще получиш обратно приятна сума пари.


 

За какво да внимаваш:
 

»    Подавай коректна декларация
 

Подавай пълна и точна информация към данъчните – недей да си спестяваш някой работодател или да пишеш, че си платил повече от реалното. Все пак поставяш подписа си под този документ. Твоята декларация влиза в системата на американските власти и данните се сверяват. Друг е въпросът, че данъчната служба преглежда, преценява и одобрява сумата, която да възстанови, така че трудно ще ти изплати нещо повече.

 

»    Подавай декларация само на хартия
 

Като чужденец, работил в САЩ с J-1 виза,  трябва да подадеш декларацията си в оригинал на хартия. Подаването онлайн е разрешено само за американските граждани и ако решиш да заложиш на него, то ти заблуждаваш американските власти, че си станал американец и имаш правото на всички облекчения, валидни за тях. Подобно нещо може освен да затрудни обработката на декларацията, но и да навреди на бъдещите ти посещения в САЩ. Или ако го кажем директно  -  това е  измама.

 

»    Ползвай правилния формуляр
 

Участниците в Work and Travel USA се очаква да подадат декларацията си на точно определен формуляр. Името му е 1040NR-EZ и всички други разновидности, които можеш да срещнеш с повече или по-малко букви, се отнасят или за американци или за хора с друг тип визи и статут.  Най-бърза справка можеш да направиш във Facebook страницата на американското посолство в България, където скоро бе публикувана информация по въпроса.  Ако пък искаш да прочетеш всичко по въпроса, можеш да се заровиш в необятния свят на американските данъчни закони в страницата на Internal Revenue Service (IRS).

 

»    Подписвай само попълнени документи
 

Ясно е, че не си данъчен експерт и не може да си сигурен дали всичко по декларацията ти следва стриктно закона, но е задължително поне да се увериш, че документът, който ти се дава за подпис, е изцяло попълнен и няма опасност в последствие да придобие по-различен вид. Слагайки си подписа под празен документ, трябва да си готов да понесеш последствията, ако съдържанието, което ще се добави след това, е невярно.

 

»    Изисквай връщане чрез чекове или директно по сметката ти в САЩ
 

Когато сумата за рефънда ти е одобрена от данъчните, те издават чек на твое име с надплатената сума и я превеждат по личната ти сметка в САЩ. Въпрос на договорка с данъчния посредник е как ще си получиш сумата.
Получаването на оригиналния чек или директния превод от данъчната служба ти гарантира, че всичко, което ти се полага, си е при теб. За съжаление, не така стоят нещата при изплащането на парите по българска банкова сметка. Тогава те минават през редица посредници и е трудно да се проследи каква част от одобрената сума реално получаваш.


  

От кои щатски данъци може да си върнеш пари?
 

Нормално е да са ти удържали федерален и щатски данък върху дохода (Federal Income Tax / State Income Tax). Двата данъка се плащат съответно на федералната данъчна служба – IRS и на данъчната служба на щата, в който си работил. Има няколко щата, които въобще не удържат щатски данък – Аляска, Флорида, Невада, Тексас, Южна Дакота, Вашингтон, Уайоминг, Ню Хемпшир и Тенеси. Ако си работил в някой от тях, ще имаш да си връщаш данъци само от федералните.

Някои работодатели не познават добре разпоредбите, свързани с твоя тип виза (J-1) и неправилно ти удържат социални и здравни осигуровки като на всеки редови американец. Това са така наречените Social Security Tax and Medicare Tax или FICA. Ако си си спазил условията по програмата и пазиш всички документи, американската данъчна служба ще ти възстанови изцяло тези данъци. За повече подробности се обърни към нашите консултанти.

Възможно е да са ти удържали и някои други данъци, като local tax, осигуровки към щатската служба и пр., които са пренебрежимо малки и така или иначе не се възстановяват. Но пък добрата новина е, че те се използват за увеличаване на федералния refund.

 


 

Специфични документи, свързани с връщането на данъци от САЩ:

 »    Последен paycheck – т.нар. paycheck или payslip е документът, който получаваш с всяка заплата, независимо дали е преведена по сметка или ти е издаден чек. На него са описани изкараните пари и удържаните данъци до момента. Ако си работил при повече от един работодател е необходимо да представиш последен paycheck от всеки от тях.

 »   W-2 формуляр - издава се от работодателя чак след края на годината и в него има описани какви доходи си получил от него и какви данъци ти е удържал през тази година. Негово задължение е да ти изпрати W-2 в периода 01-31 януари на следващата година. Ако си работил при повече от един работодател е необходимо да имаш W-2 форма издадена от всеки от тях.

За изчисление на твоя tax refund е достатъчен последния ти paycheck, а за подаване на данъчната декларация се препоръчва използването на W-2 формуляра. Ако обаче имаш проблеми с получаването й, не се притеснявай – в повечето случаи последният ти paycheck може да свърши същата работа. Отделно все повече работодатели въвеждат качването на W-2 формулярите на специализирани сайтове. Ако си работил за голяма компания с хиляди служители, има голяма вероятност твоята W-2 да е на един „клик” разстояние. Обърни се към нашите консултанти за подробности.

.

»    Social Security Card – издава се от Social Security Administration в началото на твоя престой в САЩ. Номерът на тази карта е аналог на българското ЕГН и IRS го използва, за да те идентифицира. Ако си загубил, повредил или въобще не си получил картата си, се обади на някой от нашите офиси за помощ.


 

 
« обратно


 


 

Повече информация как да кандидатстваш за Tax Refund:
 

Научи всичко за услугата Tax Refund USA с Usit ColoursКакво включва процедурата по връщане на данъци от САЩКолко струва да си върнеш данъците от САЩ с услугата TaxRefund


 

»   

Участниците в Work and Travel USA се очаква да подадат декларацията си на точно определен формуляр. Името му е 1040NR-EZ и всички други разновидности, които можеш да срещнеш с повече или по-малко букви, се отнасят или за американци или за хора с друг тип визи и статут.  Най-бърза справка можеш да направиш във Facebook страницата на американското посолство в България, където скоро бе публикувана информация по въпроса.  Ако пък искаш да прочетеш всичко по въпроса, можеш да се заровиш в необятния свят на американските данъчни закони в страницата на Internal Revenue Service (IRS).
 

Други студентски програми

Обяви за сравнение
Сравни x Изчисти обявите
Получавай пръв най-изгодните оферти