Usit Colours използва бисквитки, с цел подобряване на услугата на нашите уебстраници. Ако продължите да използвате онлайн услугите ни, приемаме че сте съгласни да получавате бисквитки от уебстраниците, собственост на компанията.

Airfrance

обща информация за Air FranceОбща информация за авиокомпания Air France


Базирана в Париж, френската Air France е една от най-големите авиокомпании в света. Компанията е подразделение на групата Air France-KLM и е един от членовете-основатели на алианса SkyTeam, в който си сътрудничи с Delta Air Lines, Aeroméxico, Korean Air, CSA Czech Airlines, Aeroflot, Alitalia, Northwest Airlines, China Southern Airlines и Continental Airlines.

Air France е основана на 7 октомври 1933 г. и е национален превозвач на Франция за 7 десетилетия до сливането си през 2003 г. с KLM. Официално това стана факт през май 2004 г. като това създаде Air France-KLM. Въпреки това и KLM, и Air France продължават да летят под своята собствена търговска марка.
Между април 2001 и март 2002 г. Air France е превозила 43.3. млн. пасажери и има общ годишен доход от 12.53 млрд. евро. През ноември 2004 г. компанията беше обявена за най-голямата европейска авиолиния с 25.5% пазарен дял, както и за най-голямата авиолиния в света по приходи. Air France е официалната авиолиния на филмовия фестивал в Кан.

 

Основна база и полети

Основната база на авиокомпанията е парижкото летище “Шарл де Гол”, от където се извършва по-голямата част от международните полети. Като вторични бази служат летището “Орли” също в Париж, “Сейнт Екзюпери” в Лион” и “Кот д'Азур” в Ница.
Air France извършва редовни пътнически и товарни полети до 185 дестинации в 83 държави в света. Air France лети всеки ден следобед от София до Париж, откъдето могат да се направят връзки с останалите дестинации, които предлага превозвачът. От 30 март до 13 октомври авиокомпанията ще добави и втори – сутрешен – полет за отсечката София-Париж и обратно.
Обединението Air France-KLM извършва полети до 255 дестинации в 115 страни на 4 континента. Алиансът SkyTeam предлага общо 841 дестинации в 162 държави.

 

Авиопарк

Air France извършва полетите на дълги разстояние със смесена флота от големи Airbus и Boeing. Машините от поредицата  Airbus A320 се използват за кратки разстояния. Местното подразделение на Air France - Régional, извършва по-голямата част от регионалните си вътрешни и европейски редовни полети с регионални реактивни или турбовитлови самолети. Air France получи акредитация от IATA за мерките си по отношение на сигурността и безопасността на полетите си. Авиопаркът наброява 408 самолета, като в това число влизат и използваните от Régional, Brit Air и останалите регионални подразделения на Air France машини. Средната възраст на флота е 9.5 години, считано към януари 2009 г.

 

Класи на пътуване

Air France предлага три основни класи за международните си полети - L'Espace Première (първа), L'Espace Affaires (бизнес) и Tempo (икономична).
Европейските полети на къси разстояния включва Tempo класата, а за полети до Карибите и Индийския океан се предлага също и премиум икономична класа Alizé.  Premium Tempo класа е обявена и за избрани международни полети.
Първа класа се предлага на дълги полети с Boeing 777-300ER и Boeing 777-200ER. Седалките са такива, че при накланяне се получава двуметрово легло. Всяко място има и 10.4 инчов тъчскрийн монитор, който предлага игри и аудио/видео забавления, както и преграда, с която може да се усамотите, лампа за четене, уред за масаж, чекмедже, собствен телефон, както и изходи за захранване на лаптоп.  Менюто, включва ястия, подготвени от специален готвач.
Бизнес класа се предлага на дълги полети с Airbus A330, Airbus A340, Boeing 747-400, Boeing 777-200ER и Boeing 777-300ER. Седалките също може да се разпъват до двуметрово легло, предлагат се също познатия 10.4 инчов монитор, лампа за четене, телефон и портове за лаптоп. В менюто са включени три ястия, плато от сирена или «експресно» меню, веднага след излитане.
Alizé класата се предлага на полети с Boeing 777-300ER и включва 36 места. Предлаганите удобства са наклон на седалката до 123 градуса и възможност за масаж на ходилата. Предлага се питие преди излитане, меню, както и възглавници и одеяла.
Седалките в икономичната класа (Tempo) се накланят до 118 градуса. На дълги разстояния с Boeing 777-300ER удобствата включват специална облегалка за главата, личен телефон, тъчскрийн монитор за забавление, с филми и програми, които се сменят през 15 мин. Менюто включва избор между две основни менюта. На къси полети с Airbus A320 конфигурацията на седалките е различна и се сервират три студени ястия. Air France е една от малкото компании, които предлагат специални облегалки за главата във всички класи на къси разстояния. За всички полети има ограничен брой безплатни алкохолни напитки.
Premium Tempo е нова класа, която ще бъде включена в полетите с Boeing 777 от есен/зима 2009/2010. Базирана на концепцията на премиум икономичната класа се очаква, че удобствата ще са същите като в Tempo класата, но с по-широка кабина, 2-4-2 конфигурация на седалките и 32 места.

 

Frequent flyer програмa

Frequent flyer програмата на Air France-KLM се нарича Flying Blue. Членството е безплатно, а точките се печелят на база прелетяни мили и класа. Програмата се дели на два статута – стандартен (Ivory) и елитен (Silver, Gold and Platinum). Ivory реално е основното ниво, което се получава при присъединяване към програмата. Елитен статут се получава при събиране на определен брой мили за една календарна година, като членските нива са три - Silver, Gold и Platinum. Членовете на Flying Blue Silver са признати от всички авиокомпании в алианса Skyteam като SkyTeam Elite клиент. Това дава предимство по време на цялото пътуване и пести време. Допълнително – сребърната карта „спечелва“ 50% повече Flying Blue Award мили при полет с KLM, Air France или която и да е друга авиокомпания от SkyTeam. Flying Blue Gold картата също означава, че притежателят й е признат като SkyTeam Elite Plus клиент. Това гарантира достъп до удобствата на всички летищни салони (т.нар. Lounges). Златното членство позволява спечелване на 75% повече Flying Blue Award мили от полетите на компаниите от SkyTeam. Всеки член на Flying Blue Platinum нивото е признат като SkyTeam Elite Plus клиент. Спечелените мили при полет тук вече са 100% повече, а след 10 години „стаж“ картата става доживотна.
VoyageurRewards е програма за събиране на точки и бонус билети, специално създадена от Air France за малки и средни предприятия. Всеки път, когато лети служител, компанията му печели точки, които може да бъдат заменени за билети, повишаване на класата или допълнителен багаж, което на практика намалява фирмените разходи. Служителите, които членуват във Flying Blue получават точките и на собствените си сметки.
С Frequent flyer картата на Air France-KLM събирате точки от полети и с другите авиокомпании в алианса.


« обратно
 

Creative Commons LicenseОбща информация за авиокомпания Air France by Диляна Георгиева is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

 
обновена 02.2017
Получавай пръв най-изгодните оферти