Usit Colours използва бисквитки, с цел подобряване на услугата на нашите уебстраници. Ако продължите да използвате онлайн услугите ни, приемаме че сте съгласни да получавате бисквитки от уебстраниците, собственост на компанията.

Кога lowcost билетите остават lowcost?

Кога lowcost билетите остават lowcost?

 

Кога lowcost билетите остават lowcost?

Lowcost авиокомпаниите успяха да наложат модела на безплатен ръчен багаж и допълнителна цена за всяка бройка чекиран багаж. И ето, че евтините lowcost билети остават евтини само ако се придържаме стриктно към изискванията на авиокомпаниите за размер, тегло и бройка на пренасяния като ръчен багаж.

 

Досега за „ръчен” минаваше багаж, който може да се събере в багажника над седалките (сбор на размерите на чантата до 115 см, например 55х40х20 см) и човек съвсем спокойно можеше да лети за 3-4 дневната си екскурзия или командировка само с ръчен багаж. И не беше съвсем невъзможно да се съберат в раница или чанта с такива размери и неща като лаптоп, фотоапарат, дамска чанта – изискването за само 1 бройка ръчен багаж на някои летища се прилага стриктно.

 

Е, поне за нискобюджетните авиокомпании това май беше дотук – Wizz air обявиха нови правила за безплатния ръчен багаж, а от опит знаем, че щом един от лоукостите се сети за нови такси, скоро всички ще го последват. Както Wizz air обясняват – разликата е в размера! От 24 октомври 2012 г. включен в цената на самолетния билет, ще е ръчен багаж с размери 42х32х25 см, т.е. който може да се събере в пространството под предната седалка.

 

Все още като ръчен ще може да се превозва багаж, който е с размери до 56х45х25 см, но срещу такса от 20 лева (10 евро), ако се плати в момента на закупуването на самолетния билет. Таксата достига до 30 евро, ако сме надвишили размера на безплатния багаж и това се установи при качването на борда на самолета.

 

Някои от американските lowcost превозвачи имат подобни правила, но дали Wizz air ще остане единствената европейска lowcost авиокомпания с такси за ръчен багаж предстои да разберем.

 

 

« обратно

 

От Ivan Kostov

публикувана 06.2014   /  обновена 06.2014


иконка иконка