Полезнo

Полезна информация за пътувания със самолет

 

 

Права на пътниците

Права на пътниците

Едно от най-неприятните неща, които могат да се случат при пътуване със самолет е да се наложи да чакате с часове на някое летище заради закъснение на полет или още по-лошо - заради анулиран полет. В повечето случаи авиокомпаниите правят всичко възможно да се справят със ситуацията и да се погрижат за своите пътници. Но е добре да знаете, че в зависимост от обстоятелствата, при отказан достъп на борда или отмяна или голямо закъснение на полета ви, имате право да получите неща като освежителни напитки и храна, настаняване (ако се налага нощувка), както и достъп до средства за комуникация. В някои случаи имате право и на парично обезщетение. Вижте какви са общите права за всички пътуващи в Европейския съюз. Ако имате основание да мислите, че вашите права са нарушени, необходимо е да попълните формуляр за оплаквания и да подадете оплакване към авиокомпанията или компетентния национален орган.

 

прочети повече »

 Frequent Flyer програмиFrequent Flyer програми

FFP или програми за лоялни пътници има всяка една от редовните авиокомпании. Регистрирайки се за съответната програма, получавате карта с уникален номер, по който авиокомпанията ви идентифицира. Достатъчно е при всяко следващо пътуване, в резервацията да се впише номерът на картата, за да събирате точки от пролетяните мили. Авиокомпаниите, които участват в алианси (обединения на авиокомпании), обикновено имат идентични FFP. А даже и да има разлики (в имената на програмите или в привилегиите, които дават), предимството е, че с една и съща карта трупате точки от полети с всяка една от авиокомпаниите в алианса.

 

 

 

»    Frequent flyer програмa на Bulgaria Air

»    Frequent flyer програмa на алианса Oneworld - British, Iberia, American Airlines и др.

»    Frequent flyer програмa на алианса SkyTeam - Aeroflot, Air France - KLM, Alitalia, CSA, Delta и др.

»    Frequent flyer програмa на алианса Star Alliance - Lufthansa, Austrian Airlines, LOT, Swiss и др

 

 


 

Online check-in

Online check-in

За да избегнете опашките и дългото чакане по летищата, чекирайте се за вашия полет от вкъщи или от офиса. Особено удобно е когато пътувате само с ръчен багаж, но даже и да имате багаж, който трябва да се регистрира, онлайн чекирането ще ви позволи да си изберете място според вашите предпочитания (по-напред, по-назад, до прозорец или до пътека). Можете да се чекирате от който и да е персонален компютър с интернет връзка, като най-рано може да го направите 24 часа преди полет (за някои авиокомпании до 36 ч преди полет) и най-късно до 60 минути преди полета.

 

 

виж повече »

 


 

 

 

 

« обратно

 

От Dilyana Georgieva

За да направим вашето преживяване на нашия сайт по-приятно и ползотворно, да изпращаме специални промоции и съобщения, според вашите интереси, ние ползваме бисквитки.


Можете да прочетете подробно описание на бисквитките, които ползваме и да прецените дали да се съгласите или да се откажете от тях. Второто няма да ограничи ползването на сайта ни, но ще прекрати възможността да бъдете информирани в рекламните канали за оферти към които бихте имали интерес.

иконка иконка

By Dilyana Georgieva