Летища в Европа

 

Летища в Европа


                                                                                          

Летище Айндховен

Летище Айндховен

Летище Айндховен е разположено на около 8 км западно от град Айндховен. Бивше военно летище, което продължава да изпълнява и тази функция. Използва се основно от нискобюджетни авиокомпании и с оглед близостта си до Амстердам, е чудесна идея за бюджетно пътуване до тази доста популярен град.

 

Научи повече за Летище Айндховен

 


 

 

Лого летище Амстердам

Летище Амстердам

Летище Schiphol (Шипхол), Амстердам (с код AMS) е главното летищe в Холандия. Намира се на 15 км (20 минути с влак) югозападно от Амстердам. През 2012 г. то се нарежда на 5-то място в света по големина на международен пътнически трафик и 4-то в Европа (16-то в света) по общ брой пътници.

 

Научи повече за Летище Амстердам

 


 


Летище Карол Войтила, Бари ИталияЛетище Карол Войтила, Бари

Международно летище “Карол Войтила” в Бари представлява индикатор за икономическото развитие и напредък на областта Пулия, район изпъкващ с бърз растеж и висока производителност в южна Италия. Летището, известно още като Палезе (на името на близкия квартал), се намира на 8 км северозападно от центъра на Бари. 

 

Научи повече за Летище Бари

 


 

 

Летище в БарселонаЛетище Ел Прат, Барселона

Летище Ел Прат в Барселона  е второто по големина и заетост летище в Испания и се намира на 12 км. от града. Счита се за главно летище на област Каталуния. Летището има два терминала: Терминал 1 (завършен и отворил през 2009 г.) и Терминал 2 (преди познатите терминали A, B и C).

 

Научи повече за Летище Барселона

 Летище Schonefeld, БерлинЛетище Шьонефелд, Берлин

Flughafen Berlin - Schоеnefeld e международно летище, намиращо се в град Schоenefeld в Бранденбург, на южната граница на Берлин. Често се споменава като “ваканционното летище”, поради големия брой чартърни полети. Строящото се в момента летище Бранденбург/ Berlin Brandenburg Airport Willy Brandt (BBI, BER) по план ще стане основно летище в Берлин. То ще бъде едно от най-модерните и високотехнологични летища в Европа, разположено на мястото на летище Шьонефелд.

Научи повече за Летище Берлин Шьонефелд

  

Летище ТегелЛетище Тегел, Берлин 

Летище Тегел е главното международно летище на Берлин. Намира се на около 8 километра от центъра на Берлин в посока северозапад. След дългата му употреба, летището е планирано да се затвори след завършването на новото летище на Берлин – Бранденбург.

 

Научи повече за Летище Берлин Тегел (TXL)

 


 


Летище G Marconi, Болония

Летище G. Marconi, Болоня

G. Marconi е третото по значимост летище в Италия. Разполага с писта за презокеански полети и до този момент е обслужило над 20 милиона пътници. Разполага с най-модерната система за екологичен контрол на въздушно и шумово замърсяване, както и с изключително надеждна система за сигурност.

 

Научи повече за Летище Болоня

 


 

 

Информация за летище в БратиславаЛетище Братислава

Летището на Братислава се намира на 60 км от Виена и предлага комбинирани полети с прекачване от двете летища.

 

Научи повече за Летище Братислава

 


 

 

Национално летище БрюкселЛетище Брюксел

Летището в Брюксел (Brussel Nationaal/Bruxelles-National) се намира в Завентем, на 12 км от Брюксел. То се състои от един терминал основен хъб за Brussels Airlines, European Air Transport, Jet Airways, Singapore Airlines Cargo и други. На 19 октомври 2006 г. летището получи и друго официално название – Летище Брюксел – Добре дошли в Европа.

 

Научи повече за Летище Брюксел

 


 

 

Летище Шарелори, БрюкселЛетище Шарлероа, Брюксел

Летище Шарлероа в Брюксел (или летище Брюксел - юг) се намира на 46 км от Брюксел. През 2008 г. през него са минали 2 957 026 пасажери. Летището има един терминал, но в началото на 2008 г. беше отворен и нов терминал с капацитет 5 млн. души годишно.

 

Научи повече за Летище Брюксел - Шарлероа

 Летище в БудапещаЛетище Будапеща

Летище Ференц Лист в Будапеща е разположено на 16 км. югоизточно от унгарската столица и обслужва всички международни и вътрешни полети до Букурещ. Летището на Будапеща има два терминала: Терминал 1 и Терминал 2, като към момента Терминал 1 не фукционира.

 

Научи повече за Летище Будапеща

 


 

 

Летище БукурещЛетище Хенри Коанда, Букурещ

Това е основното летище на Румъния и база на националния им превозвач авиокомпания Таром. До скоро известно като Отопени (заради близостта си до градчето Отопени) е прекръстено на Хенри Коанда. Намира се на около 16 км от центъра на град Букурещ.

 

Научи повече за Летище Букурещ Хенри Коанда (OTP)

 


 

 

Информация за летище в БургасЛетище Бургас

Летище Бургас е разположено в живописен залив на южното ни Черноморие, на около 10 км. от центъра на гр. Бургас с името Сарафово. Изпълнява както международни, така и вътрешни полети.

Летището обслужва Югоизточна България и предоставя удобни връзки до големи летища като Виена, Лондон, Манчестър, Санкт Петербург, Москва, Тел Авив. Освен редовни полети, се извършват и много чартърни полети през летния сезон.

 

Научи повече за Летище Бургас (BOJ)

 


 

 

Летище ВаленсияЛетище Манисес, Валенсия

Летище Валенсия (VLC) е единственото международно летище в близост до града, намира се на едва 10 км. от центъра на Валенсия и е сред най-натoвaрените летища в Испания. Трафикът от полетите до и от летището се поема от три терминала – 1 и 2 за международни полети и третият, наричан Регионален Терминал – само за вътрешни полети.

 

Научи повече за Летище Валенсия

 


 

 

Летище ВарнаЛетище Варна

Летище Варна е единственото летище, което обслужва град Варна и през него минава целият поток от международни и вътрешни полети до морската ни столица и околните курортни градове. Летището се намира само на 8 км. от града, което прави централната част на Варна бързо и лесно достъпна чрез градски транспорт или такси.

 

 

Научи повече за Летище Варна (VAR)

 


 

 

Летище Шопен, ВаршаваЛетище Модлин, Варшава

Летище Модлин (WMI)  е по – малкото летище на Варшава, посрещащо основно лоукост полети. То е разположено на приблизително 40 км. от града. Летище Модлин има един терминал на две нива, който поема трафика от вътрешни и международни полети. Въпреки че по размери отстъпва на летище Шопен, летище Модлин е достатъчно съвременно и добре функционално устроено, като предлага всички нужни услуги на своите пътници.

Научи повече за Летище Шопен, Варшава (WAW)

 


 

 

Летище Шопен, ВаршаваЛетище Шопен, Варшава

Централното летище във Варшава, Полша се казва Шопен. Намира се на около 10 км югозападно от града и поема повече от половината международен трафик на страната. Обслужва около 300 полета дневно, както международни, така и вътрешни. 

Научи повече за Летище Шопен, Варшава (WAW)

 


 

 

Летище Марко Поло, ВенецияЛетище Марко Поло, Венеция

Летище Марко Поло (VCE) е основното международно летище обслужващо полети до Венеция. Намира се на 12 км от центъра на Венеция, които може да се изминат за 15 мин с кола, или за около 30 мин с водно такси.

 

Научи повече за Летище Марко Поло, Венеция

 


 

 

Летище Тревизо, ВенецияЛетище Тревизо, Венеция

Летище Тревизо е малко летище, което се намира на 20 км северно от Венеция и 3 км от Тревизо. Основно то се използва от lowcost авиокомпании, като алтернатива на по-голямото летище “Марко Поло”.

 

Научи повече за Летище Тревизо, Венеция

 


 

 

Летище ВеронаЛетище Валерио Катуле Виляфранка, Верона

Международно летище Валерио Катуле Виляфранка (или просто Верона – Виляфранка) е летище, което се намира в пресечната точка на провинциите Бреша, Мантова, Ровиго, Виценца, Тренто, Болзано и Верона, обслужвайки, по този начин, над 4 милиона жители. През 1999 година летището достигна номер 2 чартърни летища в Италия, след Милано Малпенза и изпреварвайки Рим Фюмичино. През 2006 г. бе премината границата от 3 млн обслужени пътници за годината.

 

Научи повече за Летище Верона

 


 

 

Летище Виена, АвстрияЛетище Виена

Международното летище Виена (VIE) се намира на 16 км. югоизточно от австрийската столица Виена.

Летище Виена притежава изключително развита инфраструктура, а високата ефективност при насочването на пристигащи и заминаващи самолети гарантира бързия и удобен трансфер на пътниците. Средното време за прекачване от един полет на друг е само 30 минути, което е едно от най-кратките в Европа.

 

Научи повече за Летище Виена

 


 

 

Летище ДортмундЛетище Дортмунд

Летището в Дортмунд, както много други немски летища, започва съществуването си като военна авиационна база през Първата Световна война. През 2001 г. то навърши 75 години. В момента то извършва около 45 хил. излитания и кацания годишно, обслужвайки над 2 млн. пътници и нареждайки се на 13 място, по този показател, сред немските летища.

 

Научи повече за Летище Дортмунд

 

 


 

 

Летище Виена, АвстрияЛетище Истанбул

Летище Истанбул  (IST) е главното международно летище на Истанбул и е на разстояние от 38 км. от центъра на града. На 6-ти Април 2019-та година новото летище на Истанбул замести летище Ататюрк в обслужването на всички редовни пътнически полети и прекачвания през Истанбул. Планирано е летището да разполага с два терминала, които посрещат и вътрешни, и международни полети. Към момента има само един, но пред 2025 се очаква откриването на втория.

 

Научи повече за Летище Виена

 


 

 

Летище Кьолн-БонЛетище Кьолн-Бон

Летище Кьолн-Бон (CGN) е сред най – големите и важни по значимост летища в Германия, като освен, че е известно сред туристите, също така е cargo hub с голямо значение за района.
Летището разполага с два терминала – Терминал 1 (с изходи B и C) и Терминал 2 ( изход D), свързани помежду си с два walkways (автоматизирана пътека за бърз трансфер на пътниците).

 

Научи повече за Летище Кьолн - Бон

 

 


 

 

Летище Кьолн-БонЛетище Лисабон

Летище Лисабон (LIS) е единственото  летище в близост до португалската столица Лисабон, като се намира на около 6 км. от града. Летище Лисабон обслужва всички международни и вътрешни полети, като разполага с два терминала.

 

Научи повече за Летище Кьолн - Бон

 


 

 

Летище Гетуик, ЛондонЛетище Гетуик, Лондон

Летище Гетуик е второто по натовареност летище в Англия след Хийтроу. Намира се извън Лондон, на около 40 км в югоизточна посока. Подобно на летище Станстед, друг голям нискобюджетен превозвач е избрал летище Гетуик за своя база и това е Изи джет. Терминалите на летище Гетуик, обслужващи всички полети до тази дестинация, са два – Северен и Южен.

 

Научи повече за Летище Гетуик (LGW), Лондон

 


 

 

Летище ЛутънЛетище Лутън, Лондон

Лутън е помощно летище на Лондон, намиращо се на 30 мин път с кола от Северен Лондон. Обслужва 8 low cost авиокомпании покриващи 81 дестинации. Летище Лутън (LLA) разполага с един голям терминал на две нива – първо ниво се състои от зала пристигащи и чек – ин гишета, а второ ниво – зала заминаващи и всички гейтове към съответните полети.

 

Научи повече за Летище Лутън, Лондон

 


 

 

Летище Станстед Летище Станстед, Лондон

Летище Станстед е най-новото летище на Лондон. То е известно с факта, че е база на най-голямата нискобюджетна авиокомпания в света – Раян еър. Оттук авиокомпанията обслужва повече от 130 дестинации. Летище Станстед се намира на 48 км северозападно от центъра на Лондон. Летището е изключително модерно с интересна архитектура и функционалност.

 

Научи повече за Летище Stansted (STN), Лондон

 


 

 

Летище ХийтроуЛетище Хийтроу, Лондон

Летище Хийтроу е глaваното международно летище в Лондон и се смята за едно от натоварените в света. Намира се на запад от Централен Лондон на разстояние около 22 км. Използва се от над 80 авиокомпании и има на разположение 125 ръкава за отвеждане на пътниците. Към днешна дата терминалите му са 5, от които функционират 4 пътнически и един карго. 

 

Научи повече за Летище Хийтроу (LHR), Лондон

 


 

 

Летище БергамоЛетище Барахас, Мадрид

Летище Барахас - Мадрид е основното летище в града, като освен това е и главна база на испанския национален превозвач Iberia Air, които генерират 60% от трафика на летището. То е най-голямото и натоварено в страната, 11-то по големина в света и четвърто в Европа. Летището се намира близо до града - само на 9км. от финансовия център на Мадрид и на 13км. от Puerta del Sol - историческия център на града.

 

Научи повече за Летище Бергамо, Милано

 


 

 

Летище БергамоЛетище Манчестър

Летище Манчестър (MAN) е единственото, което обслужва всички полети от и до Манчестър и се намира на 13 км. югозападно от центъра на града. Летище Манчестър разполага с три терминала – Терминал 1, 2 и 3, като всички те посрещат както вътрешни, така и интернационални полети.

 

Научи повече за Летище Бергамо, Милано

 


 

 

Летище БергамоЛетище Марсилия

Marseille Provence International Airport (MRS) е главното международно летище, което обслужва всички полети от и до Марсилия и се намира на 27 км. Летището е петото по натовареност сред всички летища във Франция и е сред главните центрове за френския превозвач Air France. На летището може да се радвате на разнообразие от магазини, включително и duty free shops, ресторанти, кафенета, бизнес център, lounge зали за почивка, обменни бюра, банкомати, фото кабини и още много други.

 

Научи повече за Летище Бергамо, Милано

 


 

 

Летище БергамоЛетище Миконос

Tъй като от известно време Миконос е предпочитана и популярна детсинация за известни личности от цял свят, през 2016 г. за пръв път са отбелязани 1 млн. посетители на Mykonos Island National Airport (JMK), а към днешна дата са много повече. Летище Миконос е единственото летище на територията на острова, намиращо се на 4 км. от града, и обслужва както международни, така и вътрешни полети до Миконос.

 

Научи повече за Летище Бергамо, Милано

 


 

 

Летище БергамоЛетище Бергамо, Милано

Летището Milan Orio al Serio се намира на 5 км от Бергамо и на 45 км от Милано, в центъра на един от най – гъсто заселените и индустриално значими области в Европа. Тази част на северна Италия е и туристическа атракция с много бройни езера, планини, градове на изкуството и търговски центрове.

 

Научи повече за Летище Бергамо, Милано

 


 

 

Летище МалпенсаЛетище Малпенса, Милано

Международното летище Малпенса се намира на 50 км от Милано и е едно от трите международни летища около Милано. Летището има два терминала, като по-голям е терминал 1, който обслужва повечето вътрешни и международни полети, а терминал 2 е предимно за чартърни и lowcost полети.

 

Научи повече за Летище Малпенса

 


 

 

Летище НеаполЛетище Неапол

Както много други летища, и международното летище в Неапол започва историята си като военна база през Първата Световна Война. През 1921 г е прекръстено на името на италианския пилот Уго Нюта. През 1995 г става първото приватизирано италианско летище, закупено от британския летищен оператор BAA. По същото време е отворен и втори, чартърен терминал. През 2007 година трафикът от пътници на летището достига 5.8 млн.

 

Научи повече за Летище Неапол

 


 

 

Летище ПарижЛетище Орли, Париж

Летище Орли се намира на около 14 км. от центъра на Париж. То е второто по-големина в Париж и е най-близко разположеното летище до града. До построяването на летище Шарл де Гол, Орли е най-голямото и главното летище на Париж. Дори след като голяма част от международния трафик се мести на Шарл де Гол, Орли продължава да е едно от най-натоварените френски летища, като поема по-голямата част от вътрешния трафик.

 

Научи повече за Летище Неапол

 


 

 

Летище НеаполЛетище Шарл дьо Гол, Париж

Летище “Шарл дьо Гол” (Charles de Gaulle или известно още като l’Aéroport de Roissy) е най-важното летище във Франция и е сред най-натоварените в Европа. Намира се на 23 км северозиточно от Париж. Летището е съставено от три терминала, свързани помежду си с безплатен автобус. Трите терминала (с изключение на 2G) са свързани с метролинията CDGVAL.

 

Научи повече за Летище Неапол

 


 

 

Летище НеаполЛетище Пафос

Paphos International Airport (PFO) е летището в близост до град Пафос, като то е  второто по големина и натовареност международно летище, което обслужва остров Кипър и се намира на 7 км. от града. Летище Пафос разполага с един терминал за вътрешни и международни полети.

 

Научи повече за Летище Неапол

 


 

 

Летище НеаполЛетище Франкфурт

Летище Франкфурт (Frankfurt International Airport; Flughafen Frankfurt am Main или Rhein-Main-Flughafen) е най-голямото летище в Германия по брой пасажери, трето по големина в Европа и осмо в света. То се намира на 12 км югозападно от центъра на Франкфурт и може да бъде прието като най-заетото в света с оглед на многобройните международни полети, които се извършват от там. Летището е основна база на Lufthansa, както и вторична на индийския национален превозвач Air India.

 

Научи повече за Летище Неапол

 


 

 

Летище НеаполЛетище Ханя, о-в Крит

Chania Airport “Ioannis Daskalogiannis” (CHQ) е летището, на което кацат всички международни полети до Ханя, о-в Крит. То се намира на около 15 км. от центъра на града. Летище Ханя разполага само с един терминал, като отдясно се намира зала пристигащи, а отляво – заминаващи.

 

 

 

Научи повече за Летище Неапол

 


 

 

Летище НеаполЛетище Клотен, Цюрих

Летище Цюрих Клотен (ZRH) е най-голямото летище в Швейцария и оттам минават най-голям обем от полети дневно до страната. Това летище обслужва Цюрих, най-големият град в Швейцария, и общините Клотен, Румланг, Оберглатт, Винкел, и Опфикон. Разстоянието от летището до центъра на града е около 10 км.

 

Научи повече за Летище Неапол

 

 

« обратно

 

 

От Кристина Симеонова

Този сайт използва бисквитки, за да може да функционира. Бисквитките правят употребата му технически възможна, лесна и сигурна, спомагайки различни процеси в сайта като навигиране, пренос на данни и сигурност. Бисквитките се ползват и за набавяне на обобщена и напълно анонимизирана статистическа информация за това как сайтът се ползва от потребителите – например най-разглеждани страници, брой посетители, време на зареждане на страниците и други. Тази информация ни помага за подобряване на неговата визия, съдържание и бързодействие, както и за последващо таргетиране на потребители с пригодени според техните интереси рекламни съобщения. На линка долу може да прочетете по-подробно описание за това какво са бисквитките, какви бисквитки ползваме и каква е употребата им. За да работи нашия сайт по най-добрия и адаптиран за всеки потребител начин е необходимо съгласие с бисквитките.

Този сайт използва бисквитки, за да може да функционира. Бисквитките правят употребата му технически възможна, лесна и сигурна. Ползват се и за набавяне на анонимизирана статистическа информация за това как сайтът се ползва, с цел подобряване на неговата визия, съдържание и бързодействие, както и за последващо таргетиране на потребители с адаптирани за тях рекламни съобщения. За да работи нашия сайт по най-добрия и адаптиран за всеки потребител начин е необходимо съгласие с бисквитките.

иконка иконка

By Dilyana Georgieva