Летища в Европа

 

Летища в Европа


                                             

                                             

Летище Айндховен

Летище Айндховен

Летище Айндховен е разположено на около 8 км западно от град Айндховен. Бивше военно летище, което продължава да изпълнява и тази функция. Използва се основно от нискобюджетни авиокомпании и с оглед близостта си до Амстердам, е чудесна идея за бюджетно пътуване до тази доста популярен град.

 

Научи повече за Летище Айндховен

 


 

 

Лого летище Амстердам

Летище Амстердам

Летище Schiphol (Шипхол), Амстердам (с код AMS) е главното летищe в Холандия. Намира се на 15 км (20 минути с влак) югозападно от Амстердам. През 2012 г. то се нарежда на 5-то място в света по големина на международен пътнически трафик и 4-то в Европа (16-то в света) по общ брой пътници.

 

Научи повече за Летище Амстердам

 


 


Летище Карол Войтила, Бари ИталияЛетище Карол Войтила, Бари

Новото международно летище “ Карол Войтила” в Бари представлява индикатор за икономическото развитие и напредък на областта Пулия, район изпъкващ с бърз растеж и висока производителност в южна Италия. Летището, известно още като Палезе (на името на близкия квартал), се намира на 8 км северозападно от центъра на Бари.

 

Научи повече за Летище Бари

 


 

 

Летище в БарселонаЛетище Ел Прат, Барселона

Последното обновяване на летището Ел Прат в Барселона датира от 1992 г. и е резултат от провеждането на Олимпийските игри в града. В момента има планове за построяването на още една писта, поради многократно увеличения трафик на пътници. Летището има три терминала: А за международни полети, В за вътрешни и ЕС полети (там кацат самолетите на WizzAir, осъществяващи директни полети София – Барселона).

 

Научи повече за Летище Барселона

 


 


Летище Schonefeld, БерлинЛетище Шьонефелд, Берлин

Flughafen Berlin - Schоеnefeld e международно летище, намиращо се в град Schоenefeld в Бранденбург, на южната граница на Берлин. Често се споменава като “ваканционното летище”, поради големия брой чартърни полети. В миналото, Шьонефелд е било основното летище на Източна Германия и единственото обслужващо Източен Берлин. Грандиозна реконструкция на летището предстои до 2011 г., която ще го превърне в Берлин - Бранденбург международно летище. Другите две летища Тегел и Темпелхоф ще бъдат закрити, поради замръсяването, което причиняват на берлинчани.

 

Научи повече за Летище Берлин Шьонефелд

  

Летище ТегелЛетище Тегел, Берлин 

Летище Тегел е главното международно летище на Берлин. Намира се на около 8 километра от центъра на Берлин в посока северозапад. След дългата му употреба, летището е планирано да се затвори след завършването на новото летище на Берлин – Бранденбург.

 

Научи повече за Летище Берлин Тегел (TXL)

 


 


Летище G Marconi, Болония

Летище G. Marconi, Болоня

G. Marconi е третото по значимост летище в Италия. Разполага с писта за презокеански полети и до този момент е обслужило над 20 милиона пътници. Разполага с най-модерната система за екологичен контрол на въздушно и шумово замърсяване, както и с изключително надеждна система за сигурност.

 

Научи повече за Летище Болоня

 


 

 

Информация за летище в БратиславаЛетище Братислава

Летището на Братислава се намира на 60 км от Виена и предлага комбинирани полети с прекачване от двете летища.

 

Научи повече за Летище Братислава

 


 

 

Национално летище БрюкселЛетище Брюксел

Летището в Брюксел (Brussel Nationaal/Bruxelles-National) се намира в Завентем, на 12 км от Брюксел. То се състои от един терминал основен хъб за Brussels Airlines, European Air Transport, Jet Airways, Singapore Airlines Cargo, Eva Air Cargo и Saudi Arabian Airlines Cargo, както и за частната Abelag Aviation.През 2005 г. летището бе обявено за най-доброто летище в Европа от ACI/IATA, на база на проучване сред 100 хиляди пасажери в света. На 19 октомври 2006 г. летището получи и друго официално название – Летище Брюксел – Добре дошли в Европа.

 

Научи повече за Летище Брюксел

 


 

 

Летище Шарелори, БрюкселЛетище Шарлероа, Брюксел

Летище Шарлероа в Брюксел (или летище Брюксел - юг) се намира на 46 км от Брюксел. През 2008 г. през него са минали 2 957 026 пасажери. Летището има един терминал, но в началото на 2008 г. беше отворен и нов терминал с капацитет 5 млн. души годишно.

 

Научи повече за Летище Брюксел - Шарлероа

 


 


Летище в БудапещаЛетище Будапеща

Летището на Будапеща - Ференц Лист - има два терминала: Терминал 1 и Терминал 2. Проверете предварително от кой терминал заминавате, тъй като разстоянието помежду им е голямо.

 

Научи повече за Летище Будапеща


 

 

Летище БукурещЛетище Хенри Коанда, Букурещ

Това е основното летище на Румъния и база на националния им превозвач авиокомпания Таром. До скоро известно като Отопени (заради близостта си до градчето Отопени) е прекръстено на Хенри Коанда. Намира се на около 16 км от центъра на град Букурещ.

 

Научи повече за Летище Букурещ Хенри Коанда (OTP)

 


 

 

Информация за летище в БургасЛетище Бургас

Летище Бургас е разположено в живописен залив на южното ни Черноморие, на около 10 км. от центъра на гр. Бургас с името Сарафово.Изпълнява както международни, така и вътрешни полети.

Летището обслужва Югоизточна България и предоставя удобни връзки до големи летища като Виена, Лондон, Манчестър, Санкт Петербург, Москва, Тел Авив. Освен редовни полети, се извършват и много чартърни полети през летния сезон. Авиокомпаниите опериращи към настоящия момент от летище Бургас са Bulgaria AirWizz Air (с доста интересни дестинации през летния сезон), Siberia AirlinesThomas CookTUI Fly и други авиокомпании.

 

Научи повече за Летище Бургас (BOJ)

 


 

 

Летище ВаленсияЛетище Манисес, Валенсия

Летището във Валенсия (Манисес) се намира на 9 км западно от Валенсия. Това е 8-мото по големина летище в Испания по брой пътници и второ в региона след Аликанте. През 2008 г. през него са минали 5.7 млн. пасажери. От летището може да се направят връзки до около 15 страни в Европа. То се състои от един терминал и две писти.

 

Научи повече за Летище Валенсия

 


 

 

Летище ВарнаЛетище Варна

Летище Варна се намира на северното черноморско крайбрежие на около 8 км. от град Варна. 

Летището е третото по големина в страната и обслужва Североизточна България. Извършват се полети до над 100 дестинации и се предоставя удобна  връзка до големи летища като София, Москва, Истанбул, Виена, Тел Авив и Белград. На летището се изпълняват както редовни целогодишни полети така и множество чартърни.

 

 

Научи повече за Летище Варна (VAR)


 

 

Летище Шопен, ВаршаваЛетище Шопен, Варшава

Централното летище във Варшава, Полша се казва Шопен. Намира се на около 10 км югозападно от града и поема повече от половината международен трафик на страната. Обслужва около 300 полета дневно, както международни, така и вътрешни. 

Научи повече за Летище Шопен, Варшава (WAW)

 


 

 

Летище Марко Поло, ВенецияЛетище Марко Поло, Венеция

Летището Марко Поло във Венеция приема полети на 64 авиокомпании, предлагайки удобни връзки към всички точки на света. Намира се на 12 км от центъра на Венеция, които може да се изминат за 15 мин с кола, или за около 30 мин с водно такси.

 

Научи повече за Летище Марко Поло, Венеция

 


 

 

Летище Тревизо, ВенецияЛетище Тревизо, Венеция

Летище Тревизо е малко летище, което се намира на 20 км северно от Венеция и 3 км от Тревизо. Основно то се използва от lowcost авиокомпании, като алтернатива на по-голямото летище “Марко Поло”.

 

Научи повече за Летище Тревизо, Венеция

 


 

 

Летище ВеронаЛетище Валерио Катуле Виляфранка, Верона

Международно летище Валерио Катуле Виляфранка (или просто Верона – Виляфранка) е летище, което се намира в пресечната точка на провинциите Бреша, Мантова, Ровиго, Виценца, Тренто, Болзано и Верона, обслужвайки, по този начин, над 4 милиона жители. През 1999 година летището достигна номер 2 чартърни летища в Италия, след Милано Малпенза и изпреварвайки Рим Фюмичино. През 2006 г. бе премината границата от 3 млн обслужени пътници за годината.

 

Научи повече за Летище Верона

 


 

 

Летище Виена, АвстрияЛетище Виена

Международното летище Виена се намира на 16 км югоизточно от австрийската столица и се състои от два терминала – 1 и 2. През 2009 г. трябва да бъде завършено разширението Skylink към терминал 2. И двата терминала се намират в една и съща сграда, така че не е необходимо да се взима транспорт. Летище Виена притежава изключително развита инфраструктура, а високата ефективност при насочването на пристигащи и заминаващи самолети гарантира бързия и удобен трансфер на пътниците.

 

Научи повече за Летище Виена

 


 

 

Летище ДортмундЛетище Дортмунд

Летището в Дортмунд, както много други немски летища, започва съществуването си като военна авиационна база през Първата Световна война. През 2001 г. то навърши 75 години. В момента то извършва около 45 хил. излитания и кацания годишно, обслужвайки над 2 млн. пътници и нареждайки се на 13 място, по този показател, сред немските летища.

 

Научи повече за Летище Дортмунд


 

 

Летище Кьолн-БонЛетище Кьолн-Бон

Летището Кьолн - Бон е най- важният lowcost център в континентална Европа, с над 130 дестинации и годишен трафик от 9.9 млн пътници за 2006 година. От гледна точка на превозени пътници е на седмо място е Германия, а според транспортирано карго – на второ. За последните 5 години, броят обслужени пътници е нарастнал с 92%, основно поради появата на lowcost превозвачите, но най- дългата писта 3 815 метра превръща летището и в единственствена интерконтинентална база за полети в Северна Вестфалия.

 

Научи повече за Летище Кьолн - Бон

 


 

 

Летище Гетуик, ЛондонЛетище Гетуик, Лондон

Летище Гетуик е второто по натовареност летище в Англия след Хийтроу. Намира се извън Лондон, на около 40 км в югоизточна посока. Подобно на летище Станстед, друг голям нискобюджетен превозвач е избрал летище Гетуик за своя база и това е Изи джет. Авиокомпанията обслужва впечатляващите 100 дестинации, именно от летище Gatwick. Заедно с EasyJet, летището е избрано за база и на Virgin Atlantic и British Airways. 

 

Научи повече за Летище Гетуик (LGW), Лондон

 


 

 

Летище ЛутънЛетище Лутън, Лондон

Основни данни за летището: Лутън е помощно летище на Лондон, намиращо се на 30 мин път с кола от Северен Лондон. Обслужва 8 lowcost авиокомпании покриващи 81 дестинации.

 

Научи повече за Летище Лутън, Лондон

 


 

 

Летище Станстед Летище Станстед, Лондон

Летище Станстед е най-новото летище на Лондон. То е известно с факта, че е база на най-голямата нискобюджетна авиокомпания в света – Раян еър. Оттук авиокомпанията обслужва повече от 130 дестинации. Летище Станстед се намира на 48 км северозападно от центъра на Лондон. Летището е изключително модерно с интересна архитектура и функционалност, а с все по-широката употреба на нискотарифните превозвачи на летище Станстед са обслужени над 24 млн. пътника през изминалата година. 

 

Научи повече за Летище Stansted (STN), Лондон

 


 

 

Летище ХийтроуЛетище Хийтроу, Лондон

Летище Хийтроу е глaваното международно летище в Лондон и се смята за едно от натоварените в света. Намира се на запад от Централен Лондон на разстояние около 22 км. Използва се от над 80 авиокомпании и има на разположение 125 ръкава за отвеждане на пътниците. Към днешна дата терминалите му са 5, от които функционират 4 пътнически и един карго. 

 

Научи повече за Летище Хийтроу (LHR), Лондон


 

 

Летище БергамоЛетище Бергамо, Милано

Летището Milan Orio al Serio се намира на 5 км от Бергамо и на 45 км от Милано, в центъра на един от най – гъсто заселените и индустриално значими области в Европа. Тази част на северна Италия е и туристическа атракция с много бройни езера, планини, градове на изкуството и търговски центрове.

 

Научи повече за Летище Бергамо, Милано

 


 

 

Летище МалпенсаЛетище Малпенса, Милано

Международното летище Малпенса се намира на 50 км от Милано и е едно от трите международни летища около Милано. Летището има два терминала, като по-голям е терминал 1, който обслужва повечето вътрешни и международни полети, а терминал 2 е предимно за чартърни и lowcost полети. Между двата терминала има безплатен трансфер на всеки 10 мин между 05.30 и 00.30 ч., а през останалото време е през час. Автобусите са пригодени и за хора с увреждания. Годишно през летището минават над 20 млн. пасажери. През 2008 г. Малпенса, заедно с “Леонардо да Винчи” в Рим, остана топ-летището в Италия по отношение на брой пътници.

 

Научи повече за Летище Малпенса


 

 

Летище НеаполЛетище Неапол

Както много други летища, и международното летище в Неапол започва историята си като военна база през Първата Световна Война. През 1921 г е прекръстено на името на италианския пилот Уго Нюта. През 1995 г става първото приватизирано италианско летище, закупено от британския летищен оператор BAA. По същото време е отворен и втори, чартърен терминал. През 2007 година трафикът от пътници на летището достига 5.8 млн.

 

Научи повече за Летище Неапол


 

 

Летище ПарижЛетище Шарл Дьо Гол, Париж

Летище “Шарл дьо Гол” (Charles de Gaulle или известно още като l’Aéroport de Roissy) е най-важното летище във Франция и е сред най-натоварените в Европа. Намира се на 23 км северозиточно от Париж. Летището е съставено от три терминала, свързани помежду си с безплатен автобус. Tерминал 1 е най-старият, а терминал 2 е първоначално за Air France, но сега обслужва и други авиокомпании. Третият терминал (бивш T9) е предназначен за чартърни и low cost компании. Трите терминала (с изключение на 2G) са свързани с метролинията CDGVAL.

 

Научи повече за Летище Шарл дьо Гол, Париж

 


 

 

Летище ПловдивЛетище Пловдив

Летище Пловдив се намира на 12 км югоизточно от град Пловдив и обслужва централния южен регион на България. Летището разполага с един терминал и извършва предимно полети на авиокомпания Ryanair, сезонни и чартърни полети. Полетите на Раян еър са три пъти седмично през активния сезон. На територията на летището може да намерите кафене, бърза закуска, безмитен магазин, банкомати, православен параклис. Можете да използвате 10 местния бизнес салон, ако сте направили предварителна регистрация 24 часа по-рано. 

 

Научи повече за Летище Пловдив (PDV)

 


 

 

Летище Фиумичино, римЛетище Фиумичино, Рим

Рим - Фиумичино е международно летище, работи 24 ч. Има 3 пътнически терминала, 1 летищен хотел. Услуги за пътниците: Поща, банка, обменни бюра, машини за обмен на валута, ресторанти, кафенета, барове, VIP зала, безмитен магазин, магазини за вестници, спсания, цигари, подаръци, аптека, турист. агенция, коли под наем, таксиметрови услуги, кабинет за първа помощ, улеснения за инвалиди, бизнес център.

 

Научи повече за Летище Фиумичино, Рим

 


 

 

Рим ЧампиноЛетище Чампино, Рим

Рим - Чампино работи от 6.00 до 24.00 ч. Услуги за пътниците: ресторанти, кафенета, барове, безмитен магазин, магазини за вестници, спсания, цигари, подаръци, коли под наем, таксиметрови услуги.

 

Научи повече за Летище Чампино

 


 

 

Летище Македония, СолунЛетище Македония, Солун

Международното летище на Солун се казва Македония и се намира на 13 км от центъра на града в посока североизток. С оглед близкото си разположение до България и лесният достъп до него от София, може да се използва за полети до някои от гръцките острови, които са труднодостъпни от България.

 

Научи повече за Летище Македония (SKG)

 


 


Летище СофияЛетище София

Летище София е най-голямото летище в България. Разположено е на около 10 км. източно от центъра на София. Летището разполага с един терминал, който обслужва както вътрешни, така и международни летища. Терминалът е доста уютен и има налични всички удобства на международните летища, като кафенета и ресторанти, магазини за сувенири, бюра за обмен на валута и ВИП салони. Големият паркинг пред самото летище е добре да се спомене, за хора които планират да стигнат до там с кола от България. 

 

Научи повече за Летище София (SOF)

 


 

 

Този сайт използва бисквитки, за да може да функционира. Бисквитките правят употребата му технически възможна, лесна и сигурна, спомагайки различни процеси в сайта като навигиране, пренос на данни и сигурност. Бисквитките се ползват и за набавяне на обобщена и напълно анонимизирана статистическа информация за това как сайтът се ползва от потребителите – например най-разглеждани страници, брой посетители, време на зареждане на страниците и други. Тази информация ни помага за подобряване на неговата визия, съдържание и бързодействие, както и за последващо таргетиране на потребители с пригодени според техните интереси рекламни съобщения. На линка долу може да прочетете по-подробно описание за това какво са бисквитките, какви бисквитки ползваме и каква е употребата им. За да работи нашия сайт по най-добрия и адаптиран за всеки потребител начин е необходимо съгласие с бисквитките.

Този сайт използва бисквитки, за да може да функционира. Бисквитките правят употребата му технически възможна, лесна и сигурна. Ползват се и за набавяне на анонимизирана статистическа информация за това как сайтът се ползва, с цел подобряване на неговата визия, съдържание и бързодействие, както и за последващо таргетиране на потребители с адаптирани за тях рекламни съобщения. За да работи нашия сайт по най-добрия и адаптиран за всеки потребител начин е необходимо съгласие с бисквитките.

иконка иконка

By Dilyana Georgieva