Защо да посетим Египет?

Защо си струва да посетите Египет?

Ето десетте най-добри причини още сега да стегнете багажа си и да ни се обадите, за да спомогнем мечтата ви да се сбъдне:

 

Невероятна древна история

Най-важното нещо и най-голямата причина Египет да е винаги на високо място в класацията на всеки турист за желана дестинация е неговото минало. В Египет е процъфтявала една от най-впечатляващите древни цивилизации в света, чиито останки са навсякъде, където погледнете – не само знаковите пирамиди в Гиза, а и на територията на цялата страна са пръснати безкрайни археологически обекти. И още по-интересното е, че Древноегипетската цивилизация все още пази някои от своите тайни!

 

 

 

Смайващи храмове

Сред цялата спираща дъха архитектура на Египет, храмовете му заслужават специално внимание. Влизането в някоя от тези свещени сгради дава възможност да надникнем в духовността и митологията, които са вървели ръка за ръка в ежедневието на древен Египет. Храмовете на Луксор и Карнак, на Едфу и Дендера, както и комплексът Абу Симбел са важни спирки по пътя на всеки пътешественик – любител на природата и историята. Те са достъпни по време на организирана екскурзия „Круиз по река Нил“.

Египетските храмове са построени за официално поклонение на боговете и в чест на фараоните в древен Египет и регионите под египетски контрол. Храмовете са били разглеждани като къщи за боговете или царете, на които са били посветени. В тях египтяните изпълняват различни ритуали, централните функции на египетската религия: даване на жертви на боговете, възпроизвеждане на техните митологични взаимодействия чрез фестивали и отблъскване на силите на хаоса. Тези ритуали се смятали за необходими на боговете, за да продължат да поддържат маат - божествения ред на вселената. Настаняването и грижата за боговете са били задължения на фараоните, които затова са отделяли огромни ресурси за изграждането и поддръжката на храмове. Поради необходимост фараоните са делегирали повечето от своите ритуални задължения на множество свещеници, но повечето от населението беше изключено от пряко участие в церемониите и им е било забранено да влизат в най-свещените зони на храма. Независимо от това, храмът е важен религиозен обект за всички класове египтяни, които отивали там, за да се молят, да правят дарения и да търсят оракулски напътствия от бога, обитаващ вътре.

 

Вкусна храна

Египетската кухня е различна от всяка друга, която сте опитвали. Тя отразява аспекти на други кулинарни традиции, като същевременно запазва отличителните и традиционни вкусове. Съсредоточена е върху зеленчуци, бобови растения и плодове, морски дарове по крайбрежието, но не са и чужди хляба, сиренето и ястия от месо.

Египетската кухня използва основно птиче месо, бобови растения, зеленчуци и плодове от богатата египетска долина и делта на Нил. Примери за египетски ястия включват пълнени с ориз зеленчуци и гроздови листа, хумус, фалафел, шаурма, кебап и кофта. Други включват фул медамес - пюре от боб; кушари, леща и паста; и molokhiyya, яхния от бамя. Местен вид пита хляб, известен като eish baladi, е основна храна в египетската кухня, а производството на сирене в Египет датира от Първата династия на Египет, като Домиати е най-популярният вид сирене, което се консумира днес.

 

Модерни градове и култура

Въпреки известността си със славното минало, съвременен Египет също има какво да предложи и заслужава да бъде проучен. Старата и новата част на Кайро постигат баланс, съпоставяйки хиляди години история с оживен модерен метрополис.

Днес Кайро е оживен град, пълен с живот, един от най-важните градове в ислямския свят и основен център за бизнес, търговия, образование и култура.

Въпреки че много туристи идват в Кайро, за да видят пирамидите и руините от дните на фараоните, през последните две хиляди години са се случили много неща, които са повлияли много повече за изгледа на днешния Кайро.

През последните години египетското правителство се опитва да насърчи хората да се преместят от Кайро чрез изграждането на големи сателитни градове в пустинята. Тази програма е до голяма степен неуспешна, тъй като в новите градове има малко работни места и хората, които живеят там, често трябва да пътуват близо сто мили обратно до Кайро, за да работят.

 

Вълнуващи пустинни приключения

Западната пустиня обхваща около 2/3 от територията на страната и е определяща, както за климата и поминъка на местното населения, така и за икономиката и туризма. Сахара е магия, която трябва да се преживее! Огромен монотонен пейзаж, осеян с оазиси, маслинови горички и дори водопади – всичко това очаква своите откриватели.

Най-често като допълнителна екскурзия може да се запише разходка с АТВ или 4х4 джипове. В самата пустиня има възможност за езда на камили, както и за участие в традиционно ориенталско шоу.

 

 

 

 

 

Богати музеи

Съвсем логично е страна с толкова много и дълга история да е пълна с невероятни музеи, като Египетския музей, музея в Луксор, александрийската библиотека и др. Посещението на музей може да разнообрази почивката и да обогати общата култура на всеки любознателен турист, докоснал се до древни артефакти.

Египетският музей е най-старият археологически музей в Близкия изток и съхранява най-голямата колекция от фараонски антики в света. Музеят показва обширна колекция, обхващаща от прединастичния период до гръко-римската епоха.

Сред ненадминатата колекция на музея са пълните погребения на Юя и Туя, Псусен I и съкровищата на Танис, както и Палитрата на Нармер, отбелязваща обединението на Горен и Долен Египет под властта на един цар, която също е сред безценните артефакти на музея. В музея се съхраняват и великолепните статуи на великите царе Хуфу, Хефрен и Менкаур, строителите на пирамидите на платото Гиза. Обширна колекция от папируси, саркофази и бижута, наред с други предмети, допълва този уникален музей.

 

Египтология

Няма много държави в света, на които да е кръстен цял клон на науката. Египтолозите са посветени в изучаването на древната египетска история, архитектура, изкуство, език и др. Посещението на Египет означава да научите за всеки аспект от миналото му от хора, посветили кариерата си на изучаването му. Тези експертни учени спомагат историята на Древен Египет да оживее не само в музеи и исторически обекти, но и по време на круизи по Нил и приключения в Сахара.

Египтология изследвa фараонски Египет или периода 4500 пр. н. е. до 641 г. пр. н. е. Египтологията се заражда като наука, когато учените, придружаващи нахлуването на Наполеон Бонапарт в Египет (1798–1801), публикуват Description de l’Égypte (1809–28), което прави големи количества изворен материал за древен Египет достъпен за европейците.

 

 

 

 

 

 

 

 

Автентични нубийски селища

Южен Египет е дом на местна група, известна като нубийци. Те произлизат от древните обитатели на района Нубия и до ден днешен гордо пазят своите езици и традиции живи в малки, автентични селца в близост до град Асуан.

Нубия е регион по поречието на река Нил, обхващащ района между първия катаракт (разлив) на Нил южно от Асуан в Южен Египет и сливането на Синия и Белия Нил (в Хартум в централен Судан). Това е седалището на една от най-ранните цивилизации на древна Африка, културата Керма, която продължава от около 2500 г. пр. н. е. до завладяването ѝ от Новото царство на Египет при фараона Тутмос I около 1500 г. пр. н. е., чиито наследници управляват по-голямата част от Нубия през следващите 400 години.

 

 

 

Слънчева дестинация през цялата година

Египет е прекрасно място за екскурзия или почивка през всеки сезон. Независимо дали си почивате на плажа край Червено море или плавате с кораб по Нил, можете да очаквате единствено прекрасно време. Ако сте чувствителни към високите температури – юли и август са месеците, които трябва да избягвате, за да се чувствате добре.

Най-доброто време за посещение на Египет е между октомври и април, когато температурите са по-ниски, но все още са приятно топли в цялата страна. Това прави разходките по оживените улици на Кайро, посещението на пирамидите в пустинята и изследването на древните фараонски гробници по-комфортно и приятно.

Летният сезон (от май до септември) е горещ, въпреки че високите температури се смекчават от много сух въздух. По Нил също има тенденция да има лек бриз, което прави речния круиз добър избор през този период.

 

Плаж и впечатляващи възможности за гмуркане с шнорхел и дълбоководно гмуркане

Отвъд своите безкрайни пустини, колосални паметници, Египет също е световна дестинация за подводни приключения. Червено море е известно със своите живи коралови рифове и невероятно чисти води, осигуряващи идеални условия за наблюдаване на разнообразния и красив морски живот.

Целогодишната температура на морската вода се движи в диапазона 21 градуса през февруари и март до 28 градуса през август.

Рифовете в Червено море се нареждат на второ място след Големия бариерен риф в Австралия по популярност сред любителите на гмуркането. Перфектните условия за този спорт са продиктуване от пустинна област, в която няма валежи, а от там и стичащи се води в морето, които биха намалили видимостта. Често видимостта под водата достига до 45 метра. А морския подводен свят е уникален – около 10% от организмите не се срещат на друго място по света.

публикувана 06.2024   /  обновена 06.2024
 1. Запитване за оферта

 2. (Моля, въвеждайте само цифри. Например 0888123456)
 3. * - задължителни полета

 4. Защо ни трябват вашите данни и как ще ги обработим?
  Ние събираме и обработваме Вашите лични данни съгласно Общия регламент за защита на личните данни.
  Те са ни необходими, за да ви предоставим услугите, които заявявате при нас.
  Подробна информация можете да намерите тук


 5. С натискане на бутона ще изпратите до нас запитване за избраната услугата и ще получите автоматичен имейл с информацията по направеното запитване. Нашият екип, обработващ запитванията за Хотели в България, ще провери за наличности и актуалност на офертите и ще се свърже с вас по имейл или телефон.

  Напишете отговора с цифри


Този сайт използва бисквитки, за да може да функционира. Бисквитките правят употребата му технически възможна, лесна и сигурна, спомагайки различни процеси в сайта като навигиране, пренос на данни и сигурност. Бисквитките се ползват и за набавяне на обобщена и напълно анонимизирана статистическа информация за това как сайтът се ползва от потребителите – например най-разглеждани страници, брой посетители, време на зареждане на страниците и други. Тази информация ни помага за подобряване на неговата визия, съдържание и бързодействие, както и за последващо таргетиране на потребители с пригодени според техните интереси рекламни съобщения. На линка долу може да прочетете по-подробно описание за това какво са бисквитките, какви бисквитки ползваме и каква е употребата им. За да работи нашия сайт по най-добрия и адаптиран за всеки потребител начин е необходимо съгласие с бисквитките.

Този сайт използва бисквитки, за да може да функционира. Бисквитките правят употребата му технически възможна, лесна и сигурна. Ползват се и за набавяне на анонимизирана статистическа информация за това как сайтът се ползва, с цел подобряване на неговата визия, съдържание и бързодействие, както и за последващо таргетиране на потребители с адаптирани за тях рекламни съобщения. За да работи нашия сайт по най-добрия и адаптиран за всеки потребител начин е необходимо съгласие с бисквитките.

иконка иконка