Визи за Куба

 

Виза Република Куба


Издаване на виза за Куба от Usit Colours

Usit Colours® има правото да издава визи за Република Куба с цел туризъм.

 


Как става подаването на документи за виза за Куба?

Как става подаването на документи за виза за Куба?
  
Документи за туристическа виза за Куба се подават във всички офиси на Usit Colours в страната, в рамките на работното време.

 

 

Адреси на офисите на Usit Colours

 

 

 

 

 


Обща информация за кубинските визи


Обща информация за кубинските визи“Юзит Калърс България“ ООД е упълномощено с договор от Посолството на Република Куба в България, за директно издаване на стандартна туристическа виза (стандартна туристическа карта, зелен цвят) за влизане в Куба на български и чуждестранни граждани*.


За бизнес визи, визи за културни мероприятия и др., трябва да се обърнете директно към посолството на Куба в София.

 

ВАЖНО! “Юзит Калърс България“ ООД не издава визи за Куба, когато в пътуването има прекачване в САЩ (специална туристическа виза, розов цвят) – полет от летище в САЩ до летище в Куба или круиз от пристанище в САЩ до пристанище в Куба. Този тип визu се издават единствено на място, на съответното летище или пристанище. Цената на специалната туристическа виза с точка от пътуването в САЩ е около $120. Съветваме пътуващите лица, които имат нужда от специална туристическа виза, предварително да проверят какви са нужните документи за издването ѝ на място.

 

*Условие за издаване на виза за чуждестранни граждани е предоставянето на документ, удостоверяващ временно или постоянно пребиваване на територията на Република България – лична карта за чужденец или друг официален еквивалент. Не се допуска издаването на туристическа карта за лица от следните националности: САЩ, Куба, Афганистан, Бангладеш, Камерун, Еритрея, Етиопия, Гана, Гвинея, Индия, Иран, Ирак, Непал, Нигерия, Пакистан, Филипини, Сиера Леоне, Сомалия, Шри Ланка, Сирия, Узбекистан и Йемен.
 

 


Какво представлява визата?
 
Какво представлява визата?

Туристическата кубинска виза дава право на 30-дневен престой в страната с едно влизане и едно излизане от Куба в рамките на 6 месеца от издаването ѝ.

 

Начална дата на периода на валидност на визата се счита деня от издадения документ за плащане към визата.

 

Периодът на валидност не е указан на визата, а се удостоверява с документа за плащане, така че всеки турист трябва да пази и да може да предостави, при необходимост, двата документа: туристическа виза и документ, издаден от Юзит Калърс, удостоверяващ плащането.


Ако вашето пътуване включва неколкократно влизане в Куба, например, ако ви предстои круиз, ще са ви необходими съответния брой кубински визи, т.е. ако имате две влизания в и излизания от страната, веднъж със самолет и веднъж с кораб, са ви необходими две туристически визи.


Кубинската виза може да бъде получена само предварително. Не се издават визи на граничните пунктове.


Визата се състои от 2 идентични отрязъка: входен, който се взима от митническите власти при пристигането в страната и изходен, който се предоставя на митническите власти при напускане на страната срещу представяне на личен паспорт и самолетен билет. Важно: визовите отрязъци не се прегъват!

 

 

 

 


Колко струва туристическата виза за Куба?
 
Колко струва туристическата виза за Куба?

Цената на услугата на Usit Colours® е:

 

» еднократна туристическа виза за Куба - 79 лв.


» еднократна туристическа виза за Куба за лица до 16 години - 39 лв.


 

 

 

 

 

 


Какви документи са необходими и какво трябва да знаете за да кандидатствате за туристическа виза за Куба?

При подаване на документи за туристическа виза в офис на Usit Colours, трябва да имате налични:
 
Какви документи са необходими и какво трябва да знаете за да кандидатствате за туристическа виза за Куба?» валиден международен паспорт, който трябва да е с валидност шест месеца от влизането в страната. Препоръчително е да има поне две празни страници за полагане на съответните печати. 


» копие от резервация за двупосочен самолетен билет, в случаите, в които не е закупен от Usit Colours®;


» копие от резервация за хотел или адрес за настаняване в частна квартира или частен дом, в случаите, в които резервацията не е направена в офис на Usit Colours®;

 

» копие от издадена медицинска застраховка “Помощ при пътуване в чужбина” за периода на пътуването, в случаите, в които застраховката не е направена в офис на Usit Colours®. Застраховката може да закупите и онлайн от секция Застраховки;

 

ВАЖНО! При пътуване на деца под 18 г., има два случая, при които е необходимо да се представи и нотариално заверено пълномощно от родителите за извеждане на дете извън България:

  • ако детето не е придружено и от двамата си родители по време на пътуването. Ако детето се извежда само от единия родител, пълномощното трябва да е от другия; ако детето се извежда от трето лице, което не е родител, тогава пълномощното трябва да е и от двамата родители;
  • ако детето носи различна фамилия от тази на родители – пълномощното трябва да удостоверява, че лицата, извеждащи детето от България са негови родители;

Пълномощното трябва да бъде преведено на английски език, нотариално заверено и легализирано с апостил.
 

 


За колко време става готова визата?


За колко време става готова визата?Стандартна услуга

 

От 1 до 3 работни дни от подаването на документите за индивидуални визи;

 

 

При групи над 10 туристи

 

До 7 работни дни от подаването на документите;

 

 

Експресна услуга 

 

Ще получите вашата готова виза в рамките на същия работен ден за София и до края на следващия работен ден за страната.

 

 

 

 


Допълнителна информация


Допълнителна информация

Република България има функциониращо посолство в Хавана, столицата на Република Куба. Българските граждани, пребиваващи краткосрочно или дългосрочно в Куба, може да се обръщат по консулски въпроси към него на следните контакти: 


Адрес: 5-taavenida№ 6407, esquinaa66, Miramar, Playa, CiudaddeLaHabana
Телефон: +537 204 67 66/68
Дежурен телефон извън работно време: +535 286 24 49
Работно време: понеделник-петък 08.30 - 17.00
Приемно време на консулската служба: понеделник-петък 08.30 - 12.30
E-mail: Embassy.Havana@mfa.bg
Website: www.mfa.bg/embassies/kuba

 

 

В Куба е забранен вносът на наркотици, оръжия и експлозиви, порнографски материали, литература, която може да се смята за подривна, забранени животински и растителни видове, лесно развалящи се храни, радиопредавателни станции, дронове, безжични микрофони, радио и TV-предаватели, ако са различни от домакинските, системи за данни (router, switches, etc), GPS-апарати, сателитни антени и приематели, климатици и всякакви малки електрически уреди, които имат значителен разход на електрическа енергия. Подобни предмети се конфискуват, без компенсиране.

 

Митническите власти може да конфискуват всичко, което сметнат, че не е за лична употреба при едно туристическо пътуване. Те може да приложат също така, високи митнически тарифи за пътници, чийто багаж надвишава 30 кг или за лица, които носят повече от 10 кг лекарства. Лекарствата следва да са поставени в отделна торбичка и най-отгоре върху останалия багаж.

 

От Куба може да бъдат изнесени до 50 броя пури без документ за произхода им. При по-голямо количество, трябва да се декларират пред компетентните митнически власти, като се представи сертификат за произход, в противен случай куфарът може да бъде задържан, а пурите конфискувани.

 

Закупени в Куба произведения на изкуството, стари книги и мебели, включително скулптури и картини, следва да се придружават от експортно разрешение, обикновено издавано от държавните галерии. Друга възможност е те да бъдат регистрирани в Националния регистър за културни ценности: Registro Nacional de Bienes Culturales, Calle17, No. 1009 e/10 y12, Vedado, tel.: +53 7 833-9658.

 

Забранено е да се снимат военни и полицейски обекти и техните служители, пристанища, железопътни линии и летища.
 

 

 

Здравни съвети

 

Както при пътуване до много други страни в Карибския район и Латинска Америка, и при пътуване до Куба следва да вземат предпазни мерки срещу ухапвания от комари. Особено повишено следва да е вниманието рано сутрин и преди залез.

 

При необходимост българските туристи, намиращи се в кубинската столица, може да се обърнат за медицинска помощ към болница „Сира Гарсия” (Clinica Central Cira Garcia) в Хавана. Адресът на болницата е: Calle 20, No. 4001, esquinaaavе. 41, Playa, LaHabana, телефони: 7204 2811; 7204 2812; 7204 2813; 7204 2814, а в провинцията – към най-близкото здравно заведение.

 

При организиран туризъм следва да се търси съдействие от администрацията на хотелите, където са настанени туристите.

 

В повечето болници плащането трябва да се гарантира предварително чрез представяне на застраховка, дебитна или кредитна карта, налични средства в брой. Всички плащания за лечение трябва да се направят преди напускане на страната. Кубинските власти не разрешават да се напуска страната, ако има неплатени сметки за медицинско обслужване.

 

От 1 май 2010 всички посетители на Куба следва да представят здравна застраховка. При пристигането в страната може да бъде поискано представянето на застрахователна полица, застрахователен сертификат или карта за медицинска помощ, валидни за периода на престой в Куба. Тези, които не притежават някой от горните документи, може да бъдат задължени да закупят застраховка от кубинска застрахователна компания на място.
 


 

Кое е най-подходящото време за посещение на Куба?

 

Обособени са два периода: сух – от ноември до края на април и влажен – от май до края на октомври.  Най-голяма вероятност за урагани има от юли до края на септември, а често и през октомври. Лятото, което за кубинците започва от месец юни и свършва през септември, е горещо и непоносимо влажно за нас европейците. Въздухът по време на летния сезон е наситен с много влага 80%, а сутрин достига до 98%. Температурата на топлото карибско море почти не пада под 25 градуса от ноември до март.

 

Активният туристически сезон в Куба е около месеците юли и август, Коледните и Великденските празници. През този период освен непоносима горещина, ви очакват по-високи цени и много повече туристи. Съветваме ви, ако не държите да пътувате през този период, да посетите страната от януари до март, когато врмето е топло и същевременно няма толкова много туристи, както и опасност от урагани.

 

 

 

Валута на Република Куба

 

Куба притежава две официални валути: национално песо (CUP) и кубинско конвертируемо песо (CUC). Транзакциите с чужденци почти винаги са в конвертируемо песо (CUC). Независимо от това чуждите туристи следва да познават и местното песо, тъй като е обичайна практика да бъдат подвеждани при връщане на ресто или при обмяна.

 

Обмяната на щатски долари се облага с 13% такса. CUC не може да се обменят извън Куба, поради което е препоръчително това да бъде направено преди напускането на страната.

 

Невинаги и не навсякъде е възможно да се плати с дебитни / кредитни карти.
 

 

 

Какво да облекло да си носим в Куба?

 

За туризъм в Куба се нуждаете от тънки и удобни летни дрехи, без значение по кое време от годината пътувате. Не забравяйте да вземете слънчеви очила, шапка за слънце и слънцезащитно масло с висок фактор.  

 

 

 

Часова зона в Куба

 

Куба е разположена в същата часова зона, като Източното крайбрежие на САЩ и има часова разлика с България от минус 7 часа. Република Куба извършва смяна на лятно и зимно часово време, съотватно в началото на март и в началото на ноември, което означава, че с няколко седмици изключение, Куба целогодишно е със 7 часа назад от България.

 

 


Местната храна

 

Кубинска храна е изключително вкусна и различна. Смесица от сладко и солено, ароматни подправки - традиционната кухня има испанско, африканско, индианско и отчасти азиатско влияние. Опитайте ахиако криоло – национално месно ястие, символ на дълголетието; както и пикадийо - пържени банани или традиционните ястия с фасул, ориз и месо. 

 

 

 

Практични съвети

 

В Куба се използва американският стандарт за електрическо напрежение – 110V. В големите хотелски вериги, обаче, има и 220V.

 

Чешмяната вода в Куба не се пие и не може да бъде използвана за правене на лед, ако не е предварително преварена. Следва да се пие бутилирана минерална или изворна вода. Не трябва да се ядат сурови плодове и зеленчуци, без да бъдат измити. Не се препоръчва да се купува храна, предлагана от улични търговци.
 

 


 

« обратно

 

 


Creative Commons License Текстът в тази страница от Борис Боев е с copy-right права и защита от копиране на съдържанието с комерсиална цел чрез Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

публикувана 12.2019   /  обновена 11.2023

Този сайт използва бисквитки, за да може да функционира. Бисквитките правят употребата му технически възможна, лесна и сигурна, спомагайки различни процеси в сайта като навигиране, пренос на данни и сигурност. Бисквитките се ползват и за набавяне на обобщена и напълно анонимизирана статистическа информация за това как сайтът се ползва от потребителите – например най-разглеждани страници, брой посетители, време на зареждане на страниците и други. Тази информация ни помага за подобряване на неговата визия, съдържание и бързодействие, както и за последващо таргетиране на потребители с пригодени според техните интереси рекламни съобщения. На линка долу може да прочетете по-подробно описание за това какво са бисквитките, какви бисквитки ползваме и каква е употребата им. За да работи нашия сайт по най-добрия и адаптиран за всеки потребител начин е необходимо съгласие с бисквитките.

Този сайт използва бисквитки, за да може да функционира. Бисквитките правят употребата му технически възможна, лесна и сигурна. Ползват се и за набавяне на анонимизирана статистическа информация за това как сайтът се ползва, с цел подобряване на неговата визия, съдържание и бързодействие, както и за последващо таргетиране на потребители с адаптирани за тях рекламни съобщения. За да работи нашия сайт по най-добрия и адаптиран за всеки потребител начин е необходимо съгласие с бисквитките.

иконка иконка