Usit Colours използва бисквитки, с цел подобряване на услугата на нашите уебстраници. Ако продължите да използвате онлайн услугите ни, приемаме че сте съгласни да получавате бисквитки от уебстраниците, собственост на компанията.

Застраховки

Медцински застраховки за пътуване в чужбинаМедицински застраховки за пътуване в чужбина

 

»    Медицинска застраховка за пътуване в Европа и Турция

»    Медицинска застраховка за пътуване в целия свят

»    Медицинска застраховка за студенти, младежи и преподаватели

 

 

Медицинска застраховка за пътуване в чужбина може да закупите във всеки офис на Usit Colours.

 

 

 

Трябва ли ми застраховка?

Откакто България е член на Европейския съюз, сключването на медицинска застраховка при пътуване в държавите-членки вече не е задължително. Достатъчно е да носите своята европейска здравноосигурителна карта /ЕЗОК/. Това е документ, с който доказвате, че сте си плащали редовно здравноосигурителните вноски и имате право на „безплатно” медицинско обслужване.  Доколко е безплатно здравното обслужване в България няма да коментираме, но направихме проучване можете ли да разчитате на ЕЗОК в европейските държави. Оказа се, че системата на ЕЗОК е много рискова и съществува реална опасност да платите сериозна сума, ако се наложи да ползвате медицински услуги в някоя от европейските държави. Причините са следните:

 

»    ЕЗОК не важи за следните европейски държави: Лихтенщайн, Швейцария,  Норвегия, Исландия.


»    Притежателят на ЕЗОК може да получи медицинска помощ само в здравно заведение или при лекар, които работят или имат договор с местната здравноосигурителна институция. Проблемът тук е, че няма как да знаете дали лекарят/ болницата, където отивате имат договор с тяхната здравна каса. Ако случаят е спешен, нямате време и да търсите подходящата болница. Да не говорим какво става, ако не говорите местния език. Ако ви е оказана медицинска помощ в болница без договор с тяхната здравна каса, си плащате за лечението и не ви се възстановява нищо.


»    ЕЗОК покрива само спешна и неотложна помощ, която се простира до отстраняване на непосредствената опасност за живота и здравето на пациента. В повечето случаи след отстраняването на "непосредствената опасност", следват редица процедури или се налага оставането на пациента в болница, докато е в състояние да се върне в страната си. Тези услуги не се покриват от ЕЗОК, освен ако нашата здравна каса предварително не се съгласи да ги покрие за конкретния случай /познайте как може да стане това при нашата бюрокрация/


»    Дори нашата здравна каса да се съгласи да покрие извънболнична и/ или амбулаторна помощ за състояния, които не представляват опасност за живота на пациента, той плаща за извършените му услуги на място. След завръщането му в България нашата каса му възстановява тази част от сумата, която би платила за същата услуга на територията на Република България. Всичко това е хубаво, но като се има предвид разликата в цените на медицинските услуги в България и чужбина (между 10 и 30 пъти за по-обикновените услуги), сумата, оставаща за сметка на пациента, може да бъде много сериозна.


»    ЕЗОК не включва медицинско репатриране и репатриране на тленни останки. Това е нещо, което хората често пренебрегват, защото не знаят какви са цените на специализиран транспорт до България. Например при по-тежки счупвания или състояния, които налагат придружаващ лекар, един обикновен полет от Германия или Франция може спокойно да струва 7-8 хиляди евро и въпреки това да е по-добрия избор, защото стойността на лечението там е 30-40 хил. евро


»    ЕЗОК не включва спешна стоматологична помощ. Тук коментар не е необходим. Всички знаят, че ако се наложи ходене до зъболекар, то не може да се отлага, а цените на тези услуги в Европа са направо космически.

 

Предвид всички тези фактори е добре да не разчитате само на европейската си здравноосигурителна карта. Медицинската застраховка ви дава предимството и сигурността предварително да знаете какво ви се покрива и до колко пари. При това вече всички стандартни застраховки включват и услугата „Assistance”, което означава, че няма да се налага вие да платите на място, а парите допълнително да ви се възстановяват. Сумата за ползваните медицински услуги се покрива директно от застрахователя.

 

 

 


 

 

Медицинските застраховки, които предлагаме, са за различни застрахователните суми и условията, така че лесно можете да изберете най-изгодната за вас. И да сте сигурни, че с  10-20 лева ще избегнете риска да се разделите с няколко хиляди евро.

 

 

« обратно

 

By Boris Boevиконка иконка

By Dilyana Georgieva