Usit Colours използва бисквитки, с цел подобряване на услугата на нашите уебстраници. Ако продължите да използвате онлайн услугите ни, приемаме че сте съгласни да получавате бисквитки от уебстраниците, собственост на компанията.

Всичко важно за връщането на твоите данъци

 

6 въпроса за данъците, които всеки студент си задава

 

и техните отговори

 

 

1. Защо имам право да си възстановя данъци?

Според американската данъчната система в САЩ, всеки който работи и изкарва пари на територията на САЩ, следва да заплати на държавата данък. Именно заради това на всеки чек, който си получил в Америка, можеш да видиш удържаните ти данъци към федералната данъчна администрация и съответната щатска администрация. След края на годината и подаването на данъчна декларация, голяма част от удържаните данъци подлежи на възстановяване, защото в повечето случаи след преизчисление се оказва, че са ти взети повече пари, отколкото е трябвало.

Реално възстановяването е по-скоро възможност, а не право. Данъчните правят всички свои калкулации и определят данъчните си ставки на базата на периоди по 12 месеца. Тъй като обаче си работил само 4 месеца в САЩ, се оказва, че въпреки активната работа и многото часове, ако доходите ти се разпределят на цяла година, за данъчните се оказваш на прага на бедността. Разбира се, много от вас изкарват петцифрени суми през лятото, с което се отдалечават от този праг и съответно на тях данъчните смятат за справедливо да върнат доста по-малък процент данъци.


2. Има ли краен срок за възстановяване на данъците? А начален?

Данъчната ти декларация стандартно следва да бъде подадена до средата на април на годината след студентската ти бригада в САЩ. Възможно е и подаване през следващите три години, но може да ти бъде наложена глоба и лихва за късно подаване.

Най-ранният момент, когато може да подадеш декларацията си към данъчните, е през месец януари на годината след студентската ти бригада в САЩ. Американските данъчни не взимат под внимание, че програмата ти свършва през есента. За тях е важен краят на календарната година.

  

 

3. Съществува ли законно връщане на 100% от платените данъци

и защо различните агенции калкулират различно?

Да, съществува, ако за цялото лято си изкарал доход под необлагаемия минимум за 2016 г. (за федералния данък това е $4050, а за щатския сумата варира според конкретния щат). Данъчната система на САЩ изисква плащане на данък за всички доходи над този минимум. Допустими са и известни облекчения, но те са основно за американските граждани, за инвалидите, многодетните семейства и пр. Някои агенции и техните посредници обещават връщане на всички или почти всички от удържаните ти данъци. При подаване на твоите документи те декларират невярна информация (например, че работодателят ти те е пращал в командировки по време на твоя престой в САЩ и не ти е платил разходите за тях). По този начин в повечето случаи данъчните първоначално ще ти върнат по-голяма сума, което е доста примамливо, но на практика е данъчна измама и нарушаване на закона. В следващите три години е  твърде вероятно службите да попаднат на твоята декларация при данъчен одит и неминуемо да установят, че е подадена фалшива информация. В този случай ще изискат обратно върнатите данъци и в допълнение ще ти бъдат начислени сериозни глоби. Това ще се окаже и пречка, ако желаеш да кандидатстваш за американска виза отново.

 


4. Има ли гаранция, че ще си взема рефънда, който ми обещават?

Да, в случай че в декларацията ти са включени всички доходи и няма вписана невярна информация.

Не, в случай че си изкарал много и някой ти обещава, че ще ти върне много или дори всичко.

Когато възлагаш на конкретна агенция да се заеме с данъците ти, обърни внимание дали гарантира получаването на изчислената сума. Често агенциите директно изписват в документите си, че НЕ гарантират сумата и всичко зависи от данъчните служби. Това следва да е сигнал за теб, че в декларацията ти е възможно да има нередности, които агенцията се надява да не бъдат хванати от данъчните.

 


5. Как да избегна измами и злоупотреби с моите данъци?

 

 • Не подавай данъците си онлайн. Като чужденец, работил в САЩ с J-1 виза, данъците ти трябва да бъдат подадени в оригинал на хартия. Подаването онлайн е разрешено само за американски граждани и е незаконно да се извършва от J-1 студенти.
 • Не подписвай празни страници от документи без ясна информация какво точно подписваш.
 • Не предоставяй личните си данни, включително Social Security номер и информация за доходи на непроверени хора и фирми.
 • IRS изплаща рефънди само чрез поименни чекове или директен превод в лична американска сметка. Изисквай да получиш лично изпратения от IRS превод или чекове. Преводът в българска сметка не идва от IRS, а от агенцията, получила парите ти. В този случай трудно ще разбереш какъв е бил точно рефъндът и каква комисиона е удържана от него.
 • Внимателно прочети договора, който подписваш и поискай копие за себе си.

 


6. Защо да си върна данъците с Usit Colours?

 • Гарантираме връщане на 100% законно възстановимите данъци;
 • Връщаме данъците средно за два месеца;
 • Подаваме документите ти за възстановяване на данъци без посреднически фирми;
 • Имаме най-ниските такси за връщане на данъци: 30 лв. (ако имаш за възстановяване само     федерален данък), 55 лв. (ако имаш федерален и щатски данък);
 • Предоставяме ти оригиналния поименен чек от IRS или изискваме директно превод от тях в американската ти сметка. Така парите ти се връщат при теб 2 пъти по-бързо
 • Повече от 10 години опит, специализиран софтуер и екип.

 

публикувана 12.2016   /  обновена 12.2016
Получавай пръв най-изгодните оферти