Как го правят в Дубай

Как го правят в Дубай

 

Дубай 1991 г.

Чудя се и още не мога да проумея как при положение, че всякакви сапунени сериали и доживотни саги не спират да са на мода вече второ десетилетие, още никой не се е сетил да филмира приказките на Шехерезада за Хилядата и една нощи. Tова е гарантиран сценариен материал поне за две години напред... Отплеснах се. Мисълта ми беше, че ако някой ден някой реши да снима нещо подобно, задължително трябва да използва като естествен декор Дубай. Емирството е нагледен пример в какво се превръщат мечтите. Как с помощта на модерните технологии вече няма граници пред човешкото въображение.

 

През 1991 година, когато е правена снимката по-горе, Дубай е бил все още малко селище, чиито жители се прехранвали предимно с риболов и други подобни дейности свързани с океана. Можете ли да повярвате, че за по-малко от 20 години тази пустош се е превърнала в модерния оазис на Близкия Изток? Можете ли да повярвате, че това в момента е една от най-посещаваните туристически дестинации, предлагащи свръхлуксозни услуги и настаняване? Можете ли да повярвате, че именно тук се намира най-високата сграда в света, Бурж Халифа, чийто връх се губи отвъд облаците, най-високите фонтани в света, комплекс от три изкуствени острова и ред други изумителни забележителности? Дубай е може би единственото място в света, което дори да посещавате всяка година, ще има с какво ново да ви изненада. И това ако не е една вълшебна приказка. Разбира се, разказана с много пари, но все пак приказка. Като тези от Хиляда и една нощ, но в малко по-съвременен вариант.

Пак се отплеснах...Но като заговорих за нощи, ще се опитам да се върна към основната си мисъл. Искам да ви покажа как го правят в Дубай. Нощният живот.

 

Ако си мислите, че там денят свърша със залеза на слънцето и заради местната религия мястото е консервативно, то спрете да го мислите, защото грешите ужасно много. Преди да се насоча към същината на въпроса за забавленията по тъмно, ще ви отведа да хапнете на няколко добри места, тъй като нощта е дълга и определено ще ви трябват много сили и енергия.

 

restaurant Marrakesh, Dubai

Не e случаен фактът, че по- голямата част от хотелите в Дубай предлагат настаняване на база закуска, тъй като в града има огромно разнообразие от ресторанти за всякакви вкусове и по всеки джоб. Почти всички хотели 4* и 5* имат поне 3- 4 "а ла карт" ресторанта, както и основен ресторант. В 3* хотелите обикновено освен основен ресторант, има и снек бар.

 

В хотел Shangra La 5* например, се намира ресторант Marrakech - може би най- добрият ресторант предлагащ Ориенталска кухня в Дубай. Препоръчвам да опитате вариациите на тема марокански кус-кус. За да посетите ресторанта не е нужна предварителна резервация. Добре е да спазвате небрежно елегантен стил на обличане, който изключва къси панталони за мъжете, всякакви спортни дрехи, маратонки и чехли.

 

Във всеки шопинг мол има етаж със заведения - пицарии, ориенталски, средиземноморски, тайландски ресторанти, заведения за бързо хранене. Те са по джоба на всеки и не е нужно да се обременявате излишно с терзания какво точно да облечете, за да не останете гладни. Директно от разходката си или от плажа може да наминете и да похапнете. Едни от добрите непретенциозни ресторанти са Zaatar W Zeit - верига с вкусна кухня и добри цени. Тук специалитетите са от типа на добре познатите ни дюнери, но приготвени без излишни мазнини и запържване. Има богат избор на пресни салати и предястия, разработени са вегетариански менюта и фитнес менюта.

 

Zaatar W Zeit, Дубай

Добри заведения за хранене могат да се намерят и в зоната на Dubai Marina Walk. Там по крайбрежието са разположени множество средиземноморски, ориенталски, ливански, стек хаус и много други ресторанти.

 

Ако разполагате с по-висок бюджет, имате специален повод за празнуване или просто искате да се поглезите с едно тържество на добрия вкус и гурме кухнята, мога да предложа няколко отлични варианта къде точно да го направите.

 

Подводният ресторант на хотел Atlantis The Palm, Ossiano, предлага на своите клиенти романтична обстановка сред обитателите на морското дъно. Тук можете да се насладите на вкусни морски специалитети и интернационална кухня в спокойна обстановка. Ако разбира се не ви притеснява фактът, че някоя огромна риба може да гледа с интерес към чинията ви.

 

Трябва да сте облечени елегантно и задължително да си направите предварителна резервация през сайта на хотела, при това поне две-три седмици преди желаната дата. Ако сте с деца под десет години, ще трябва да се откажете от мероприятието или да намерите на кой да ги поверите за няколко часа.

 

Напоследък японското суши се радва на изключителна популярност и у нас. Ако сте сред почитателите на този тип храна, не пропускайте да посетите ресторант Zuma, отличен с две от наградите на BBC Good Food Awards Middle East за Най- добър ресторант и Най- добър готвач за 2011. Тук всяко ястие е своеобразно произведение на изкуството. На майсторите не им липсва фантазия и поднасят комбинацията от ориз, водорасли и морски дарове по невероятен арт начин. Ако сте решили да обядвате в Zuma, не е нужно да правите предварителна резервация, но за вечеря е силно препоръчително да си подсигурите такава. Дрехите ви трябва да са небрежно елегантни.

 

ресторант Al Mahara, Дубай

В селекцията ми присъства още един подводен ресторант. Това е ресторант Al Mahara и е разположен на подземно, или по-точно подводно ниво, в хотел Burj Al Arab. Той е в Топ 10 на най-добрите рибни ресторанти в света. В него можете да опитате специалитети от цял свят, заобиколени от хиляди морски създания, плаващи зад дебелите стъкла. Имате опция за обяд между 12:30 и 15:00 часа, която излиза почти двойно по-евтино от вечерята между 19:00 и 00:00 часа. В първия вариант трябва да сте облечени небрежно елегантно, докато за вечеря е задължително да бъдете официални, а за мъжете е препоръчително да носят и сако. Ако сте с деца под 12 години може да организирате семеен обяд в Al Mahara. Тъй като ресторантът разполага само с 74 места, е задължително да си направите предварителна резервация през сайта на хотела. За по-специални поводи или тържества се предлагат частни затворени зали с капацитет до 18 души.

 

Al Dawaar, разположен на върха на Хотел Hyatt Regency, е уникален по рода си в Дубай. Той е единственият въртящ се ресторант. Докато се наслаждавате на специалитети от европейската и индийската кухня, пред погледа ви минава 360 градусова панорама на града. Ястията се сервират на отворен бюфет и след като сте заплатили обедния (от 12:30 до 15:30 часа) или вечерния (от 18:30 до 00:00 часа) куверт, може да ядете колкото искате. Напитките се заплащат отделно. Облеклото трябва да бъде небрежно елегантно и задължително се изисква предварителна резервация по телефон или чрез сайта на хотела.

 

Al Dawaar, Дубай

След като вече сте похапнали добре, е време да продължите вечерта с коктейли, музика и танци. Или просто в добра компания на хубаво място. Дубай е известен с голямото разнообразие от барове и нощни клубове. За повечето заведения се изисква предварителна резервация, има и дрес-код, който трябва да се спазва. Всички клубове, барове и дискотеки работят до 03:00 часа сутринта. Пушенето е разрешено навсякъде, алкохол също се сервира. Ако сте почитатели на умните телефони може да си изтеглите приложението Time Out Dubai с актуална информация за всички предстоящи партита и организирани клубни събития.

 

През последните месеци сред най-хитовите и емблематични клубове е Cavalli Club and Longe, където освен всичко, се сервират и леки гурме ястия, но по-скоро не разчитайте да се нахраните там. По-добре отидете сити и се слейте с модната обстановка и лъскавата атмосфера.

 

Последният писък на клубната мода е бар Armani, в хотел Armani, който пък от своя страна заема средните етажи на най-високата кула в света Burj Khalifa. И това е напълно достатъчно като въвеждаща информация. Всеки може да се сети, че става дума за шикозно място достойно за всякакви статистики. От цените в менюто до количеството световни знаменитости, които се изсипват вечер там. Ако искате дори само да се снимате вътре, е добре да направите резервация няколко седмици предварително.

Cavalli Club and Longe, Дубай

 

Последният представител от така наречения висок клас барове е Bar Neos, който се намира в хотел Address Downtown. Известен е преди всичко с невероятните умения на барманите си и страхотната панорамна гледка към кулата Халифа. Обстановката е спокойна, без вихрени танци, подходяща за вечер на маса в интересна компания и с присъствието на качествени алкохолни напитки.

 

Ако сте почитатели на по-скромните места, където може да се отпуснете сред непринудена тълпа, без да спазвате изисквания спрямо облеклото и да купонясвате, без джобовете ви да олекнат прекалено много, препоръчвам да обърнете внимание на следващите ми три предложения. При тях няма нужда да се ангажирате с предварителни резервации, така че са добър избор за спонтанно продължение на всяка гореща дубайска вечер.

 

360º Bar е разположен на плажа Джумейра и работи както през деня, когато може да се освежите с лек коктейл, така и вечер когато може да се отпуснете в креслата с наргиле на масата и да се наслаждавате на лекия морски бриз и гледка към светлините на града.

 

Още един плажен бар е Barasti Beach, отново в района на Джумейра. Мястото е известно с честите партита, на които гостуват световноизвестни диджеи. Почти всеки уикенд по време на активния туристически сезон има събитие, което събира под открито небе стотици хора, понесени във вихъра на музиката до ранни зори.

360º Bar, Дубай

 

В Kasbar в хотел One & Only Royal Mirage определено знаят как се правят нещата. Клубът е с капацитет над 500 души, програмата за всеки ден от седмицата е различна, като и тук зад диджейския пулт понякога застават известни имена. Дизайнът има ориенталски елементи, обстановката допълнително се нагорещява от кръшни танцьорки на платформи, артистично осветление със специални ефекти и стабилни количества качествен алкохол.

 

След шеметна вечер с множество кулинарни и алкохолни изкушения, гарнирани с изморителни танци, най-доброто, което може да направите, е да се отдадете на заслужена почивка край брега на океана. Освен с грандиозните си урбанистични проекти, Дубай е известен и с прекрасните си плажове, на които задължително трябва да отделите поне ден от вашата почивка. Най-подходящото време е от януари до май, когато са и всички организирани чартърни почивки за Дубай. Селекцията по-долу включва три от плажовете, които не е добре да пропускате. Само не забравяйте, че все пак сте в арабска страна и всякакви фриволности като монокини или прекалено оскъдни бански могат да ви докарат доста главоболия и да вгорчат почивката ви.

 

Най-старият, най-дългият и безспорно най-популярен плаж в Дубай е Jumeirah Beach. Намира се на около 25 мин. с кола от центъра на Дубай. В продължение на няколко километра ще намерите голям парк, сред който са разпръснати различни заведения, детски площадки, места за пикник, басейн с душове и съблекални, възможности за практикуване на водни спортове. Морето тук е подходящо за семейства с деца, тъй като водите са плитки и спокойни. Паркът е отворен всеки ден от 7:00-22:30. Понеделник е запазен само за жени и деца. Входна такса - 5 дирхама.

Al-Mamzar Beach Park, Дубай

 

Al-Mamzar Beach Park е разположен в североизточната част на Дейра. Страхотно съчетание от плажове, зелени пространства, зони за спорт и пикник, басейни, детски площадки, климатизирани бунгала за почивка. На разположение на посетителите има 4 обособени плажа - към всеки има съблекални и душове. Паркът е отворен от 8.00 до 23:00 всеки ден, с изключение на четвъртък и петък. В сряда плажът е запазен за жени и деца, като момченцата трябва са на възраст до 8г. Входна такса - 5 дирхама, ползване на басейна- 10 дирхама, наем на климатизирано бунгало- 150-200 дирхама.

 

Jebel Ali Beach привлича туристите не само с дългата си плажна ивица, но и с вторият палмов проект, по-голям от първия Palm Jumeirah, а именно Palm Jebel Ali. Множеството луксозни комплекси, голф игрища и хотели са разположени в тази зона.

 

Вече имате още няколко добри причини да посетите Дубай, освен вече познатите от всички туристически брошури и реклами. Може да започвате да планирате следващата си почивка там, независимо дали с организирана чартърна програма или сами. Няма начин да съжалявате за избора на дестинация.

 

 

« обратно

 

 

От Stanislava Belcheva

публикувана 06.2014   /  обновена 06.2014

Този сайт използва бисквитки, за да може да функционира. Бисквитките правят употребата му технически възможна, лесна и сигурна, спомагайки различни процеси в сайта като навигиране, пренос на данни и сигурност. Бисквитките се ползват и за набавяне на обобщена и напълно анонимизирана статистическа информация за това как сайтът се ползва от потребителите – например най-разглеждани страници, брой посетители, време на зареждане на страниците и други. Тази информация ни помага за подобряване на неговата визия, съдържание и бързодействие, както и за последващо таргетиране на потребители с пригодени според техните интереси рекламни съобщения. На линка долу може да прочетете по-подробно описание за това какво са бисквитките, какви бисквитки ползваме и каква е употребата им. За да работи нашия сайт по най-добрия и адаптиран за всеки потребител начин е необходимо съгласие с бисквитките.

Този сайт използва бисквитки, за да може да функционира. Бисквитките правят употребата му технически възможна, лесна и сигурна. Ползват се и за набавяне на анонимизирана статистическа информация за това как сайтът се ползва, с цел подобряване на неговата визия, съдържание и бързодействие, както и за последващо таргетиране на потребители с адаптирани за тях рекламни съобщения. За да работи нашия сайт по най-добрия и адаптиран за всеки потребител начин е необходимо съгласие с бисквитките.

иконка иконка