Екскурзия Гватемала и Коста Рика

Екскурзия Коста Рика и Гватемала

 

Разположена между Мексико, Хондурас и Ел Салвадор, Гватемала е едно от най-магичните места в Централна Америка. Страната предлага на любопитните туристи безброй интересни кътчета за посещение и дори и най-краткото пътуване в сърцето и ще ви изправи пред куп изненади и предизвикателства.

Уникалните археологически останки в Гватемала ни отвеждат назад към цивилизацията на легендарните Маи. Наследството от индианските племена е навсякъде. Те създават огромни градове, уникални пирамиди и обсерватории, които днес привличат обвити в мистицизъм.

 

 

 

Често Коста Рика бива наричана "зеленото бижу" на Латинска Америка заради удивително красивите национални паркове, разположени на територията и. Страната се радва на изключително красива природа, много богата флора и фауна, които са радост за окото на всеки турист посетил дестинацията.

 

 

 

 

Запознайте се с програмата за екскурзия до Гватемала и Коста Рика през есента на 2014, която Usit Colours предлага. 

За повече информация и записвания, моля свържете се с нас на 0700 15 115 или заповядайте в нашите офиси.

 

 

 

Период на пътуването Възрастен в двойна стая

 

24 ноевмри - 10 декември

 

 

€ 3415 / 6679 лв.

  

 

Възможно е предоставяне на цена за единично настаняване при запитване.

Цената е валидна при събиране на група от 8 души.

 


 

Условия за записване:

* Депозит - 50% от общата цена при потвърждение на резервацията.
* Доплащане до 100% - месец преди датата на заминаване (24.10.2014).

 


 

Пакетната цена включва:

*Самолетен билет София-Мадрид-Гватемала / Сан Хосе – Мадрид – София;
*Самолетен билет Гватемала Сити – Сан Хосе;
*Самолетен билет Гватемала – Флорес – Гватемала;
*2 нощ. в Антигуа;
*2 нощ. на Атитлан;
*2 нощ. Флорес;
*1 нощ. в Сан Хосе;
*2 нощ. до Аренал;
*2 нощ. в Монтеверде;
*2 нощ. в Мануел Антонио;
*2 нощ. в хотел 4* в района на летището в Мадрид;
*15 закуски;
*10 вечери;
*2 обяда;
*Всички трансфери и обиколки по програмата;
*Трансфери в Гватемала: Гватемала-Антигуа-Пана-Чичи-Пана-Гватемала / Флорес – хотел-Тикал-Летище
*Екскурзии в Гватемала: пешеходна обиколка на Антигуа, разглеждане на Иксимче, екскурзия по езерото Атитлан и разглеждане на индианските села по езерото, Панахачел, тур и разглеждане на Сан Хорхе Ла Лагуна, разглеждане на Тикал, майски ритуал.
*Всички трансфери в Коста Рика: Сан Хосе-Аренал-Монтеверде-Мануел Антонио-Сан Хосе.
*Всички обиколки по програмата в Коста Рика.
*Всички обиколки по програмата;
*Водач на български език по време на цялото пътуване
*Застраховка с покритие 20 000 евро на човек. 

 


 

Цената не включва:

*летищни такси - 462 евро / човек - заплаща се с покупката на туристическия пакет
*такса напускане на Гватемала - 30 щ.долара - заплаща се на място
*такса напускане на Коста Рика- 29 щ.долара - заплаща се на място

 

 


 

Програма на пътуването:

 

24 ноември София – Мадрид

Полет от София за Мадрид в 15.00 ч. Кацане в 17.40 ч. Трансфер с шатъл до хотел, разположен в района на летището Auditorium 4*. Настаняване. Свободно време за вечерна разходка в центъра на Мадрид. Нощувка. 

 

25 ноември Мадрид – Гватемала сити                   

Закуска. Трансфер с шатъл автобус до летището за полет от Мадрид за Гватемала Сити в 11.40 ч. Кацане в Гватемала в 16.25 ч.
Посрещане на летището в Гватемала и трансфер /около 50 минути/ до Антигуа. Настаняване в хотел Palacio Dona Leonor 4+*.
Луксозния бутиков хотел се намира в центъра на Антигуа. Ще се върнете 500 години назад и ще се потопите в атмосферата и духа на Гватемала от времето на завземането от испанците. Всяка стая носи собствено име, свързано с историята на страната и има собствен стил, чар и оформление. Вечеря в ресторант Casa Santo Domingo.

 

26 ноември Антигуа – разглеждане на Антигуа- Ишимче – Атитлан       

Закуска. Разходка и разглеждане на Антигуа от 09.00 до 13.00 ч.
Някогашната столица на Кралство Гватемала е интересна смесица от сгради от 17-ти и 18-ти век и старинни постройки, обзаведени с най-модерните удобства на съвремието. Градът е основан като Сантяго през 1543 год. след като кално свлачище помита напълно предишната столица. Историята
на Сантяго е съпроводена от тежки земетресения и последвали възстановявания на града, докато земетресението от Санта Марта от 1773 год. налага преместването на столицата в Гватемала сити. Обявен през 1979 год. за част от Световното наследство на ЮНЕСКО, Антигуа излъчва уникална атмосфера и очарование дори за опитните пътешественици.
Посещение на църквата La Merced /отворена всеки ден 09.00-17.45/, манастира Las Capuchinas /отворена всеки ден 09.00-17.00/, църквата San Francisco El Grande /отворена Вторник-Неделя 09.00-17:00/,   Катедралата и руините, манастира Санта Клара и музея. Обиколката завършва с посещение на Музея на Предколумбовото изкуство, Музея Sacatepequez, Музея на Фармацията.
В 14.00 ч. се отпътува за Пана /около 2 ч. 30 мин./. По път спираме за разглеждане на Ишимче - град от предколумбовия период на Гватемала. Намира се близо до Такпан - малко градче, официално първата столица на испанските завоеватели /просъществувала само 2-3 години/. Разположено е в западните планински части на страната и един от популярните археологически обекти, макар да не е толкова известен като най-големите бележителности от Класическия период /250 до 900 г./.             
Ишимче е било столица на маите Качикел през периода 1470 до 1524 година. Основано е през 1470 година след продължителен конфликт с маите Киче, които ги принуждават да напуснат предишната си столица Chaviar /днешно Чичикастеяно/. Новата столица процъфтява през първите години, но е опожарена през 1514 год. През 1519-1520 год. бушува и страшна епидемия, която убива много от жителите на градчето. Оцелелите от епидемията го напускат завинаги. С така отслабени сили маите Качикел посрещат радушно испанските завоеватели, предвождани от Педро де Алварадо. Испанците пристигат през Април 1524 година и позволяват на местните Качикел да основат нова столица наблизо. Руините на града са проучвани през 1960-1972 година и до днес част от града остава неразкрита.
Следва нашата изненада- ако имаме късмет ще видим майски ритуал на огъня, воден от прочутия местен шаман Петрона Паула Лопес Доминго.
Пристигане при Атитлан и настаняване в хотел Atitlán 4*.
Хотелът се намира на брега на езерото Атитлан и очарова с прекрасните си градини и гледките към езерото и трите вулкана.
„Добре дошли” при езерото Атитлан. Едно от най-красивите езера на света. Вечеря в хотела. Нощувка.

 

27 ноември Атитлан                               

Закуска в хотела. В 08.00 ч. потегляме към Чичи. Разходка и разглеждане на колоритния местен пазар и църквата Санто Томас. По желание – изкачване до церемониалния център Паскал Абаж.
Chichicastenango се намира на 2070 м. високо в планините. Град на племето /маи/ Кичи, които са коренното население в Гватемала и чийто език е от групата на майския език. В преиспанската период държавата на народа Киче се свързва с древната цивилизация на маите. Значението на  "k'iche'" е много дървета. В превод на езика нахуатл името звучи Cuauhtēmallān, което дава и названието на съвременна Гватемала.
Всеки Четвъртък и Неделя в града се организира пазар, на който всички местни, както и жителите на съседните селца носят и излагат свои продукти, показват религиозните си церемонии. Повечето жени Чичи продължават да носят традиционните си носии. Пазара за платове и дрехи се простира по всички улици в центъра и е истински калейдоскоп от ярки цветове. Традиционната техника за тъкане на платове сега се използва за производството на различни аксесоари за дома и сувенири.
Разходка из пъстрия пазар, посещение на църквата Св.Томас.
Аромата от тамяна в старата 400-годишна църква се усеща още от пазара. Построената върху платформа от  Предколумбовия период църква, чиито стълби първоначално са водили към храм от времето на маите, днес предизвиква благоговеене. Шаманите и до сега използват мястото за религиозни ритуали. Обикновено палят тамян и свещи, но в специални случаи пекат и пилета за боговете. Всяко от 18-те стъпала, които водят към входа се свързва с месец от майската календарна година.
Други интересни моменти от живота на градчето са уличните музиканти, религиозни процесии, антикварни магазинчета, резбованите маски, пъстрото гробище, Музея на майските археологически находки. Да не пропуснем и древния каменен идол Pascal Abaj, затрупан с поклоннически дарове от цветя, свещи, ром от захарна тръстика.
Свободно време за разходка. Среща пред хотел Santo Tomás и отпътуване за Атитлан /1 ч. 30 мин/.
Вечеря и нощувка в хотел Атитлан.

 

28 ноември езерото Атитлан - Антигуа                       

Закуска около 07.45 ч. В 08.45 ч. трансфер до пристанището за разходка с лодка по езерото и посещение на селищата Сан Хуан Ла Лагуна и Сантяго Атитлан.
Езерото Атитлан се е формирало преди около 80 000 години от силно вулканично изригване, като днес заема 130 кв.км. чиста планинска вода и е обградено от хълмове и три вулкана: : Atitlán (3,537 m), Toliman (3,158 m), and San Pedro (3,020 m). Мястото е изключително красиво, поради което става и дом за много и различни култури, датиращи от 1000 пр.н.е. До 1250 год. бреговете на езерото са населени от маите Tz’utujil, които управляват териториите в района до 1520 год. Единствено изключение е ивицата от Панахачел до Сан Антонио Палопо, която се управлява от маите Kaqchikel.
През 1524 год. маите Tz’utujil се предават на испанските завоеватели и техните мексикански съюзници и започват да плащат данъци на испанската корона.
Около езерото са разположени 17 града и селца, всеки от тях със свой собствен облик и колорит.
Сантяго Атитлан е най-популярното селище на езерото, известно с култа към Максимон - идол, създаден от сливането на традиционни индиански, Католически светци и легенди за Конкистадори. Образа на Максимон се пренася в различен дом всяка година, като това става с грандиозна процесия по време на Свещената седмица.
Сан Хуан Ла Лагуна е традиционно градче, съхранило своето минало, език и култура от Tzutujil. Сан Хуан е от малкото селища в страната, разработило план на общността за привличане на туристи. Много от къщите са украсени с мурали, малките павирани улички неусетно отвеждат към върха на хълма.
Следва среща с местни художници и занаятчии наречени Rupalaj Kistalin.
Около 14.00 ч. отпътуване за Антигуа. Пристигане и настаняване  в хотел Palacio Dona Leonor 4+*. Вечеря в La Fonda de la Calle Real. Нощувка.

 

29 ноември Антигуа –екскурзия в Антигуа – Гватемала - Флорес       

Закуска. Около 9.00 ч. среща с екскурзовода в хотела и начало на днешната обиколка /продължава до 13.00 ч./. 
Сутринта посвещаваме на Cerro de la Cruz, църквата Calvario, Манастира San Juan del Obispo, ферма за ядки Macadamia, Женски тъкачески кооператив в San Antonio Aguascalientes.
Завършваме със Сан Фелипе де Хесус - малко селце на 2 км. от Антигуа, което всяка година се превръща в център на поклонниците по време на Великденските празници. Селцето е прочуто с красивата си църква и едно от най-посещаваните места около Антигуа. Малки семейни ресторантчета с типични трапези примамват посетителите да опитат местите блюда.
Около 15.00 ч. потегляме към летището в Гватемала сити. Полет до Флорес в 19.20 ч. Кацане в 19.30 ч. Трансфер до хотел Camino Real Tikal 4*. Вечеря в хотела и нощувка.

 

30 ноември Тикал                                    

Закуска около 07.30 ч. В 08.00 ч. трансфер до Тикал (около 1 час).
Добре дошли в Тикал - най-големият запазен до днес град на маите. През 1848 год. на Губернатора на Петен му отнема 3 дни да мине през джунглата и да стигне до новооткритите майски руини на Тикал. Днес 70-те километра от Флорес до Тикал се минават за около 1 час. Руините са разположени върху 576 кв.км площ от Национален парк Тикал и са обявени за част от Световното културно наследство през 1979 год. Района посещаван от туристите се простира върху 16 кв.км. и е царство на маймуни и над 300 вида птици. Над 3000 постройки, пирамиди и храмови комплекси могат да се разгледат днес, учените предполагат, че през класическия период тук са живели над 50 000 души.  Градът е бил населен между 8 в.пр.н.е. и 900 год, макар че най-ранните постройки са от 4 в.пр.н.ера.
Разглеждат се: Храм № IV, комплекса Изгубения свят, Обсерваторията, Площада с игрището, Храм № V, централния и северния Акрополи.
Втората част на обиколката включва: пирамидите-близнаци Complex Q, Complex R, северния Акропол, церемониалното игрище, Group F или източния Акропол.
По желание и срещу доплащане може да се включат: разглеждане на музея Sylvanus G. Morley (около Q10.00 на човек ); тур Висящите мостове на Тикал (US$ 30.00 на човек); Индиански ритуал, изпълнен от местни маи Итца.
Час на отпътуване от Тикал между 16.30 и 18.00 ч. Нощувка.

 

1 декември Флорес – Гватемала – Сан Хосе                   

Закуска. Трансфер до летището. Полет от Флорес до Гватемала в 08.05 ч. Следващ полет до Сан Хосе.
Кацане в Сан Хосе, посрещане на летището и трансфер до Aurola Holiday Inn 4*. Настаняване в стандартни стаи.  Вечеря в хотела. Нощувка.

 

2 декември Сан Хосе – вулкана Поас – градините Ла Пас - Аренал       

Закуска. Днес потегляме към Националния парк Вулкана Поас. Поас е един от най-посещаваните вулкани в страната /заради близостта до столицата и заради тучните зелени гори, красиво оградили двата кратера. Паркът е голям 5600 хектара, най-голямата височина е 2708 м. Поас притежава 3 различни вида хабитати- гъсти гори, облачни гори и рядка растителност.
Трансфер до Ла Пас, разходка и разглеждане на водопада. Само на 1 час от столицата водопадът и градините се намират на север от вулкана Поас. Заемат над 70 акра, разположени сред джунглата. Престои разходка сред прекрасната природа /около 3 км./ по павирана пътека, която отвежда до петте водопада. Ще научим за флората и фауната на района и за пеперудената обсерватория, градините, терариума, орхидеената градина.
Трансфер с екскурзовод до Аренал. Настаняване в  Arenal Springs Resort & Spa Hotel 4*. Нощувка.

 

3 декември Аренал                               

Закуска. Малко са местата в Коста Рика, които извикват такова удивление и възхищение като вулкана Аренал. Ако природата реши, може дори да се види излизащата лава, макар че върхът по-често е забулен в облаци.
Около 8.30 ч. сутринта се отправяме на истинско приключение /около 2-3 часа/– един от най-вълнуващите, но и безопасни турове в Коста Рика. По време на днешната разходка, екскурзовода набелязва основните и най-важни растителни и животински видове в джунглата- маймуни, различни гризачи, разнообразни видове орхидеи и птици.
Формирал се преди около 7000 години от съседния и загаснал вече вулкан Чато, Аренал е най-активния вулкан в Коста Рика. Благодарение на геотермичната активност в района на Аренал, около него е пълно с горещи извори.
Днес предстои и изкачване до водопада Фортуна. Този тур може да се направи следобед. Спускащите се от 70 метра води падат в неголямо езеро, обиколено от тучна растителност, защитена от специален проект.

 

4 декември Аренал – Монтеверде                           

Закуска. Днес потегляме към парка Монтеверде. Добре дошли при висящите мостове Селватура.  Около 3 км. дълги висящи мостове пресичат дъждовната гора. Гостите на парка могат да се разходят по 8 различни моста, всеки с дължина между 50 метра и 170 метра на височина около 12 до 60 метра над гората. Мостовете са най-широките в страната и могат да поберат до 80 човека на мост. Подходящи са за хора от всякаква възраст и възможности. Тура продължава около 2 часа.
Пристигаме в El Establo Hotel 4* и се настаняваме в стаи тип Deluxe. Хотелът разкрива прекрасна гледка към залива Никоя. Разполага с 115 стаи, всички с кабелна телевизия, телефон, уред за топли напитки, сейф, баня с душ и сешоар, мини хладилник, балкон. Предлага Спа център със затоплен закрит басейн, ресторант и кафе бар, магазин за сувенири.

 

5 декември Монтеверде                                   

Сутринта посвещаваме на тропическата дъждовна гора, една от най-известните защитени области в централна Америка. Заради надморската височина /около 1400 м./ в този район тя се нарича облачна гора, а не дъждовна. Гората е дом на ягуари,  пуми, над 450 вида птици, най-голямата популация на прекрасната кецал в света.     
Следобедът посвещаваме на градчето Санта Елена. Нощувка.

 

6 декември Монтеверде – Мануел Антонио                       

Закуска и отпътуване /индивидуален трансфер/ към парка Мануел Антонио. По път предстои разходка с лодка в джунглата.
Настаняване в Parador Hotel 4*.  Настаняване в стаи тип Garden.
Една от най-големите популации на крокодили в света се намира при река Тарколес и устието на Гуакалийо /Централно Тихоокеанско крайбрежие на Коста Рика/. Лодката се движи близо до брега на реката, така че бързо ще задоволите любопитството си с крокодили до 15 фута дължина. В допълнение ни очакват около 250 вида птици, включително кингфишер, лопатарки, чапли.

 

7 декември Мануел Антонио                                

Закуска. Сутринта е посветена на парка Мануел Антонио. Еко пътеките на парка и водач от хотела ни водят към среща с белолики капуцини. Време за потапяне в топлите води на океана. Не забравяйте вода, камера, спрей срещу насекоми, бинокъл. Нощувка.

 

8 декември Мануел Антонио – Сан Хосе – Мадрид               

Закуска. Трансфер до Международното летище в Сан Хосе за полет до Мадрид в 18.05 ч.

 

9 декември Мадрид

Кацане в 11.20 ч. Трансфер с шатъл до хотел 4* в района на летището. Настаняване. Свободно време. Нощувка.

 

10 декември Мадрид – София

Полет от Мадрид за София в 10.45 ч. кацане на родна земя в 15.10 ч.

 

 


 

 

Допълнителна информация

»    Минимален брой за осъществяване на пътуването: не се изисква
»    Необходими документи за пътуване: валиден международен паспорт  
»    Деца пътуващи с един или без родители, представят нотарилна декларация от единия или двамата родители
»    Визов режим: няма изисквания за визи; Няма изискване за поставянето на определени ваксини.
Залезът в Коста Рика е между 17.45 и 18.00 ч. през цялата година. Да се консумира навсякъде само бутилирана вода. Сух сезон: от Декември до Април. Дъждовен: от Май до Ноември.
»    Usit Colours има сключена застраховка " Отговорност на Турператора" по смисъла на чл. 42 от ЗТ, с полица № 7/045001712/2012 на ЗАСТРАХОВАТЕЛНО ДРУЖЕСТВО ХДИ ЗАСТРАХОВАНЕ АД– гр. София

»   Юзит Калърс България ООД предлага и възможността за сключване на застраховка "Отмяна на пътуването",като застрахователната сума зависи от размера на платената цена за индивидуалното или групово пътуване. Тя може да бъде определена в български лева, евро или щатски долари. Застраховката "Отмяна на пътуване" се сключва единствено в деня на подписване на договор за организирано пътуване и плащане на депозит.

 

 

 

« обратно

 

 

 

 

 

От Stanislava Belcheva

 

публикувана 06.2014   /  обновена 04.2020

Този сайт използва бисквитки, за да може да функционира. Бисквитките правят употребата му технически възможна, лесна и сигурна, спомагайки различни процеси в сайта като навигиране, пренос на данни и сигурност. Бисквитките се ползват и за набавяне на обобщена и напълно анонимизирана статистическа информация за това как сайтът се ползва от потребителите – например най-разглеждани страници, брой посетители, време на зареждане на страниците и други. Тази информация ни помага за подобряване на неговата визия, съдържание и бързодействие, както и за последващо таргетиране на потребители с пригодени според техните интереси рекламни съобщения. На линка долу може да прочетете по-подробно описание за това какво са бисквитките, какви бисквитки ползваме и каква е употребата им. За да работи нашия сайт по най-добрия и адаптиран за всеки потребител начин е необходимо съгласие с бисквитките.

Този сайт използва бисквитки, за да може да функционира. Бисквитките правят употребата му технически възможна, лесна и сигурна. Ползват се и за набавяне на анонимизирана статистическа информация за това как сайтът се ползва, с цел подобряване на неговата визия, съдържание и бързодействие, както и за последващо таргетиране на потребители с адаптирани за тях рекламни съобщения. За да работи нашия сайт по най-добрия и адаптиран за всеки потребител начин е необходимо съгласие с бисквитките.

иконка иконка