Направи си сам почивка в Малта

 

 

Защо точно Малта?

 

 

Малта е любопитна дестинация

 

Няма реки, нито езера и планини. Но пък има кактуси, пивка и евтина бира, а крайбрежната ивица може да ви заплени със своите спокойни води и причудливи пещери. Движението е ляво като в Англия, но пък сградите са по-скоро арабски. Малта е своеобразна пресечна точка на културите от три континента.

 

 


 

 

Малта е близо

 

Само след един бърз, двучасов полет и вече се намирате в друг климатичен пояс, така че най-добре отидете през есента, за да се насладите на топлото и хубаво време още малко.

 

 

 

 

 

 

 

Да отидете в Малта вече не е скъпо

 

Островната държава се превърна в още по-атрактивна и любима за истинските пътешественици дестинация след като авиокомпания WIZZ AIR пуснаха директни полети от София до столицата Валета.

 

За Малта не е нужна виза и се пазарува с евро. Малта е страна-членка на европейския съюз и е в Еврозоната. Това означава, че може да пътувате само с лична карта и да обмените добре познатото ни евро за харчене там.

 

В Малта се говори английски език. Малта е държава с два офиицални езика – английски и малтийски, а има и голяма вероятност ако не владеете нито един от тях, да се оправите и на български поради високия процент български емигранти, живеещи там. Малтийският всъщност е диалект на арабския език, но се пише на латиница, което прави всички указателни и информационни табели причудливи и често снимани от туристите.

 

 


 

 

Кога е най-добре да се ходи?

 

Малта е популярна туристическа дестинация и като страна със субтропически климат има дълго, топло и влажно лято. Активният туристически сезон започва още през април и продължава до края на октомври. Въпреки това не ви препоръчваме месеците юли и август, тъй като тогава е по-скъпо, пренаселено, а и влажният средиземноморски климат предполага безжалостно слънце. През есенните и пролетни месеци обаче, температурите често надвишават 25 градуса, което е чудесно бягство от родните дъждовни дни и хладно време.

 

 


 

 

Какво да правя там?

 

Малта ще ви стопли в студените есенно-зимни дни. Но не само не климатът. Също така кухнята,  културата и историята на Малта я правят изключително популярна. Историята ѝ датира от седем хилядолетия и с право малтийците се гордеят с нея. Съвременната Малта е създадена през 1530 година, когато на острова се заселват рицарите от Ордена на Свети Йоан, като затова се задължават да плащат наем – един сокол годишно. 

 

На първо място, останете поне ден в столицата Валета. Из самата столица най-добре се движете пеш или с градски транспорт, който е своеобразна туристическа атракция и доскоро основно средство за придвижване. Заслужава си да се повозите, дори само заради неописуемото чувство да се качите в автобуси по-стари от нашенските. Доскоро местната градска мрежа разполагаше само с ретро английски автобуси останали от петдесетте години на 20-ти век. За съжаление през 2011 година Малта се разделя с тази чаровна своя атракция. При по-голям късмет все още можете да се повозите на тях, но вече не са пълноправни царе на малтийските улици.

 

 

 

 

 

Като бивша британска колония движението в Малта става отляво на пътното платно, затова трябва известно време, за да свикнете накъде да гледате, когато пресичате улицата. Ако не Ви притеснява конкретно това английско наследство – наемете си кола. По този начин ще имате свободата да обиколите самостоятелно целият остров, да плажувате на различни места всеки ден, дори да спите в различни градове и да се превърнете в един истински изследовател на непознати места. Градовете преливат един в друг и ако не гледате специално за табела, няма да разберете, че сте излезли от един град и сте влезли в друг. Често туристите си мислят, че разглеждат определено място, а в последствие се оказва, че не са там където мислят, че са, което придава авантюристична тръпка на Вашето пътуване. Ако все пак предпочитате да разполагате с екскурзовод и шофьор – имаме интересни автобусни екскурзии, които да ви отведат на желаните от вас места.

 

Срещу 25 евро на човек можем да ви организираме екскурзия до старата столица Мдина, която непременно трябва да посетите. Построена преди векове от арабите и съответно близкоизточното влияние доминира над европейското, изцяло каменните улици носят аромата на подправки и духа на живота в Мароко и Тунис. Типичната за страната архитектура е причина за възхищение на хилядите туристи и неприкрита гордост на местните, които дават име на всяка една от къщите по улиците. Уверете се, че оставате достатъчно време, за да се насладите на спокойствието на града. Ако решите да посетите Мдина самостоятелно и разполагате с времето си, можем да си предложим да останете една нощ там – със сигурност няма да съжалявате.

 

И както нищо в Малта не е далече от нещо друго, така и двете малтийски столици – бивша и настояща, се намират една до друга. След като вече сте се потопили в спокойната красота на Мдина е ред да уважите и гордата настояща столица. Можем да Ви предложим полудневна екскурзия до впечатляващата столица на Малта – Валета, която се смята за най-добре запазеният средновековен град в Европа, изпълнен с много чар и история. Градът е построен върху хълм и уличките се катерят и слизат нагоре-надолу за радост на децата и не чак такава радост за по-възрастните посетители на града. Екскурзията ни е със спирка на най-впечатляващата градска забележителност – катедралата „Свети Йоан Кръстител“, в която са погребани редица рицари и е построена от Рицарския орден на Св. Йоан. Средната цена на тура е 33 евро на човек и не зависи от броя на желаещите. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ако сте изследовател

 

 

След като вече обиколите столицата Валета и старата столица Мдина, както и курорта Сейнт Джилиън на основния остров, редно е да се насочите към някой от другите, тъй като Малта всъщност се състои от три острова – Малта, Гозо и Камино.

Остров Гозо се намира само на 5 км по море от остров Малта, но пътят дотам, освен, че е живописен, си заслужава дори само за да посетите най-интересната и съответно най-посещавана от всички туристи забележителност – катедралата без купол. Строена в началото на 18-ти век, когато заделените за построяването й средства не били достатъчни, за да добие цялостен вид и да се изгради купол. Местните практично преценили, че могат и без него и катедралата си стои недовършена и до ден днешен.

Остров Камино се намира между Малта и Гозо и е цели 3 кв.км., разполага само с един хотел и четири-пет жители, най-вероятно неговите служители. Въпреки малките си размери островът може да ви предложи запомнящо се преживяване, а именно – плуване и по-специално гмуркане в Синята лагуна. Гмуркането е широко разпространено, често практикувано и достъпно в Малта. Островът предлага изобилие от инструктори и школи за гмуркачи (за аматьори и професионалисти). По дъното има достатъчно потънали самолети и кораби останали от Втората световна война, но местните са се погрижили да потопят и допълнителни туристически обекти - за разнообразие и за събуждане на интереса на желаещите. Какви са тези предмети – ще трябва да отидете и да видите сами.

 

 


 

 

Ако сте курортист

 

Ако предпочитате да изкарате отпуската си на плажната ивица, повече от колкото да се потопите в архитектурните красоти на мястото, то тогава ще се изненадате, че островната държава Малта не разполага с голямо разнообразие от пясъчни плажове. Много разпространено сред туристите място е Pretty Bay (Хубав плаж) до Birzebbuga на главния остров. Въпреки гръмкото и обещаващо име, плажната ивица на Pretty Bay, може и да е била някога хубава, но вече не е и мястото е известно сред местните като плажът с най-неподходящото название. Ние Ви препоръчваме да посетите Анкър Бей (Anchor Bay) в северозападната част на острова, Golden Bay и плажовете на Сейнт Пол Бей.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Как да си организирам пътуването и колко ще ми струва?

 

Най-приятната част от една екскурзия е тръпката от организирането ѝ. Малта е дестинация, която лесно и бързо можете да организирате сами и ще установите, че не само е по-евтино, но е и много по-забавно да посещавате забележителностите самостоятелно и сами да определяте времето, което ви е необходимо, за да разгледате. Разбира се, за всеки елемент може да се обърнете към туристическите ни консултанти. Не се притеснявайте. Дори и вече да сте си резервирали самолетния билет, но да имате нужда от съвет и съдействие за хотела, трансфер от летището, медицинска застраховка или екскурзия, свържете се с нас когато и да е.

 

 


 

 

Самолетен билет

 

Резервирането и закупуването на билет е изключително лесно в офисите на Юзит Калърс или директно онлайн. Средната цена на един двупосочен самолетен билет варира между 180 и 250 лева с включени такси, като цената обикновено е по-ниска, ако закупите билетите си поне няколко месеца преди планираната дата на почивката. Ако сте от хората, които организират ваканцията си няколко месеца преди самото пътуване, имате възможност да варирате с датите си и се притеснявате да резервирате полетите си по интернет, нашите туристически консултанти могат да ви предложат възможно най-изгодните варианти. Полетите са с удобни, вечерни часове, с разписание от понеделник до петък или от петък до понеделник ако желаете да си организирате кратка уикенд почивка. Поради топлия, средиземноморски климат отпада нуждата Ви от голям и тежък багаж – компактна раница до 10 кг ще е напълно достатъчна за всичките Ви нужди и няма да оскъпи самолетните ви билети. Разбира се, ако все пак имате желание да си носите още няколко чифта обувки, за да се чувства добре по време на екскурзията, винаги може да  заплатите таксата за допълнителен салонен багаж до 20 кг (20 лв на посока) или голям куфар до 32 кг (59 лв на посока), но най-добре това да стане поне няколко дни преди пътуването, тъй като в последния момент цените се повишават значително.

 

Билет: от 180 лв.

 

 


 

 

Хотел*

 

След като имате вече самолетните билети остава да си изберете хотел. Имате голямо разнообразие от възможности, които можете лесно да изберете и резервирате сами тук или тук или да се обърнете към нашите консултанти. Не забравяйте, че столицата на Малта е Валета, изписва се Valletta, така че ако търсите хотел там, в търсачката заложете името на града. Цените на хотелското настаняване в Малта варират много в зависимост от периода, в който сте решили да пътувате и от заетостта на хотелите. Заслужава си да разгледате различните варианти, които Ви предлагаме в нашата система – понякога четири-пет звезден хотел може да излезе по-изгоден отколкото един дву- или триздезден. 

 

Може да избирате между нискобюджетни до луксозни хотели без да е необходимо да се ограничавате само с нощувки в столицата, където има верояност да ви омръзне бързо.

В самата Валета нощувка за двама с включена закуска ще ви излезе от около 128 лв., например в приятния двузведен Grand Harbour Hotel, до около 200 лв. в петзвезден лукс в хотели като Hotel Phoenicia Malta или Grand Hotel Excelsior. Сами виждате, че повече си струва да почивате в по-луксозните хотели, тъй като разликите в цените между категориите не са големи.

 

 

 

 

 

След като прекарате 2-3 дни в столицата, може да посетите един от най-популярните курорти на Малта – Буджиба (изписва се Bugibba), където в зависимост от сезона нощувките в тризвезден хотел със закуска за двама могат да варират от 50лв в Blue Sea Santa Maria Hotel до 150 лв на вечер в хубавия апартаментен хотел на брега Ascot By The Sea 4*.

 

Ако пък предпочитате спокойствието пред интензивния нощен живот, вълнуващите места за забавления и разнообразните възможности за пазаруване, то тогава вашето място е Сейнт Полс Бей (на малтийски се пише San Pawl il-Baħar). Двойната стая без изхранване в скромния, но много чист и гостоприемен апарт-хотел Porto Azzurro Aparthotel 3* в края на януари излиза едва 45 лв., докато в другия край на скалата с нощувка от над 400 лв. е четиризвездният ол-инклузив прекрасен хотел Dolmen Resort Hotel & SPA

 

Ако решите да бъдете авантюристи и искате да опитате нещо различно можете да отделите една - две нощувки от престоя си в главният град на остров Гозо – Виктория. Препоръчваме хотел Downtown 3*, където двойната стая със закуска е около 90 лв на вечер и си заслужава напълно. Сейнт Джилиън е най-прочутият малтийски курортен град, разположен в близост до столицата Валета. Тук принципно нощувките са по-скъпи отколкото на другите места, но винаги можете да изкарате един интересен ден в курорта без да оставате да пренощувате в него.

 

 

Blue Sea Santa Maria HotelDomlen Resort Hotel & SPADowntown Hotel, Victoria, Gozo, Malta

 

 

Резервирането на хотел през нашата система се осъществява бързо и лесно. За разлика от самолетните билети, които се заплащат в момента на резервирането им, при запазване на хотел не сте задължени да го платите веднага – често хотелите желаят да получат пълната сума едва седмица преди самото пътуване. Затова резервирайте хотела си отрано, за да си гарантирате добрата цена. Дори може да резервирате няколко хотела и междувременно да решите кой от тях да остане.

 

*Цитираните цени са примерни и са към дата 01.10.2014г при проверка за почивка за 5 нощувки в периода 27.01 - 01.02.2015г.

 

Хотел: от 45 лв на вечер

 

 

 


 

 

От летището до хотела

 

Организирените трансфери са бърз и удобен вариант придвижване след като пристигнете в Малта. Цената на трансфера в едната посока за двама е 35 лева, пътувате в частна, луксозна кола, предназначена само за вас, получавате подробна карта на острова и шофьор, който за времето на пътуването успява да ви разкаже какво ли не за Малта и за малтийците. Колкото по-голяма група сте – толкова по – изгоден ще е трансфера ви и толкова по-весело ще е пътуването ви.

 

Трансфер: 35 лв. на посока

 

 

 


 

 

 

Застраховка

 

Накрая, не пропускайте да се застраховате срещу евентуални инциденти и заболявания докато сте в чужбина. Обикновено не мислим за беди когато планираме почивката си, но за да може да сте напълно спокойни, не забравяйте тази малка, но важна част от организацията на почивката ви. Една типична застраховка с покритие 15 000 € на човек, която покрива евентуални разходи при злополука или заболяване за 5 дни, ще ви струва едва 9 лв.

 

Застраховка: 9 лв.

 

 


 

 

Общо на човек: от 500 лв за 5 нощувки

 

 


 

 

Няколко съвета, за да се насладите пълноценно на почивката си:

 

–    ако пътувате с градските автобуси, постарайте се да имате дребни монети евро в себе си, за да не си спечелите сърдити погледи от шофьорите. Все пак ако не знаете къде да слезете, кого друг ще попитате?;

–     „Хоп-он – хоп-оф“ автобусите на острова, които можете да запазите и предварително във всеки наш офис са удобен, изгоден и интересен начин да опознаете острова. Това са екскурзионни автобуси на два етажа, които вървят целодневно по предварително регламентиран маршрут, като вие може да се качвате и слизате на всяка една спирка по маршрута, да разглеждате това, което ви е интересно, след това да се качите отново на следващия преминаващ hop on – hop off автобус от мястото, на което сте слезли;

–    халба вкусна бира може да се намери и за едно евро;

–    Малта е островна държава. Влагата и морския бриз често подлъгват, че не е твърде топло, но слънцето е значително по-силно отколкото в България, затова не забравяйте да използвате слънцезащитен крем;

–    когато посещавате църкви задължително трябва да покриете раменете и колената си;

–    внимавайте докато пресичате – използвайте само пешеходните пътеки и се оглеждайте НАДЯСНО – колите идват оттам;

–    малтийската кухня има специфичен вкус. Задължително посетете местен ресторант, където ще може да опитате смесица от средиземноморска, арабска и африканска кухня в едно;

–    ако търсите тишина и спокойствие, няма да го намерите в Малта. Малта е пъстра, шумна и пълна с туристи. Бъдете подготвени;

 

 

 

 

           

 

« обратно

публикувана 07.2014   /  обновена 04.2020

Този сайт използва бисквитки, за да може да функционира. Бисквитките правят употребата му технически възможна, лесна и сигурна, спомагайки различни процеси в сайта като навигиране, пренос на данни и сигурност. Бисквитките се ползват и за набавяне на обобщена и напълно анонимизирана статистическа информация за това как сайтът се ползва от потребителите – например най-разглеждани страници, брой посетители, време на зареждане на страниците и други. Тази информация ни помага за подобряване на неговата визия, съдържание и бързодействие, както и за последващо таргетиране на потребители с пригодени според техните интереси рекламни съобщения. На линка долу може да прочетете по-подробно описание за това какво са бисквитките, какви бисквитки ползваме и каква е употребата им. За да работи нашия сайт по най-добрия и адаптиран за всеки потребител начин е необходимо съгласие с бисквитките.

Този сайт използва бисквитки, за да може да функционира. Бисквитките правят употребата му технически възможна, лесна и сигурна. Ползват се и за набавяне на анонимизирана статистическа информация за това как сайтът се ползва, с цел подобряване на неговата визия, съдържание и бързодействие, както и за последващо таргетиране на потребители с адаптирани за тях рекламни съобщения. За да работи нашия сайт по най-добрия и адаптиран за всеки потребител начин е необходимо съгласие с бисквитките.

иконка иконка