Организирана екскурзия в Грузия

 

ГРУЗИЯ – Древна приказка в полите на величествения Кавказ

 

Маршрут: София – Тбилиси – Мцхета – Казбеги – Гори – Уплисцикхе – Боржоми – Ахалцихе – крепостта Рабати – Вардзия – Тбилиси – Цинандали – Шуми – Греми – Сигнанги – Бодбе – Тбилиси – София

 

Вариант 1: от 22 май до 29 май 2022 г.

Вариант 2: от 24 септември до 01 октомври 2022 г.

 

Грузия с Usit Colours

 

Защо си заслужава?

Макар и недалеч от България Грузия остава място, което не е добре познато и често е остава на заден план, като възможна туристическа дестинация.  Mакар и не голяма като територия, с площ малко под 70 хил. км2, страната може да предложи по нещо за всеки.

 

Разположена на границите между Европа и Азия, Грузия има богата хилядолетна история и в границите й са съхранени забележителни паметници на културата.

 

Страната е райско място и за любителите на природата, тъй като на скромната й територия  могат да се видят разнообразни пейзажи. Величествени планински върхове се редуват с плодородни долини, в които пълноводни реки бавно влачат водите си, а крайбрежието на страната има своя уникален характер. Несъмнено обаче, най-впечатляващи са величествените върхове на Кавказ, сред които изпъква титаничният връх Казбек.

 

Не на последно място грузинците са известни със своето гостоприемство и любовта към виното и гастрономическите наслади. Какво повече би могъл да иска един пътешественик от това да попадне на място с красива природа, богата история и вкусна кухня предлагана от хора, известни с гостоприемството си.

 

Ние в USIT комбинирахме програмата си така, че да предложи именно тези три неща. Два дни сред величествената природа на Кавказ, разглеждане на Кахетинския район известен с производството на вино и природните си красоти, посещения на някои от основните културно-исторически паметници на страната и множество възможности да се насладите на вкусната грузинска кухня. Всичко това в типичния за Юзит стил, който не допуска компромиси с качеството на пътуванията.

 

Избрали сме добри хотели и сме включили в цената изхранване, на местата, на които би било по-трудно това да се осъществи самостоятелно. Разбира се, помислихме и за любителите на виното, които ще имат шанс по време на организирана дегустация да вкусят от прочутото Кахетинско вино. А за да бъде пътуването безпроблемно с групата ще пътува водач познаващ Грузия и с богат дългогодишен опит от много други дестинации. 

 


Програма

 

1 ден: София – Тбилиси

ТбилисиСреща на Терминал 2 на летище София. В 09.40 ч.  полет за Истанбул. В 12.10 ч.  продължаваме от Истанбул за Тбилиси. В 15.25 ч. кацане в грузинската столица. Трансфер и настаняване в хотел Mira Hotel Vere 4* (за пътуването през май) /Citrus 4*  (за пътуването през септември) или подобен.

 

Възможност за разходка с водача на групата, която ще ви даде възможност да придобиете първи впечатления от красивия столичен град, да видите някои от най-известните му забележителности, както и да се насладите на вкусната грузинска кухня.  

 

Нощувка.

 

 

 

2 ден: Тбилиси – Джвари – Мцхета – Ананури – Гудаури – Казбеги

Закуска. Отпътуване към величествените планински масиви на Кавказ. По пътя ще посетим Джвари. Построена в унисон с древните грузински строителни традиции, сградата на манастира е в пълна хармония с околния пейзаж. От възвишението на което се намира, се откриват запомнящи се гледки към старата столица Мцхета и реките Мтквари и Арагви. Заради своето огромно културно значение, Джвари е вписан в списъка на UNESCO.

 

Манастирът води началото си от V в. и е сред най-ранните и запазени християнски постройки в страната, като и до ден днешен остава едно от най-почитаните религиозни средища в цял Кавказ.

 

След посещението на манастира ще се спуснем в долината и ще посетим един от най-старите градски центрове в Грузия и стара столица на страната Мцхета. Акцент на посещението ни в живописно разположения на две реки и вписан в листата на UNESCO град, ще бъде Катедралата Светисховели, за която се твърди, че е построена на мястото на което е бил заровен хитона на Исус.

Ананури  

Предвидена е и  попътна спирка при крепостта Ананури. Укрепителното съоръжение от XVI в. е било резиденция на местните владетели и е играло ключова роля за отбраната на една от важните пътни артерии, свързващи Кавказ с централните части на страната.  

 

След пристигане в ски курорта Гудаури, ще се настаним в хотел Porta Caucasia 4* или подобен. Вечеря. Нощувка.

 Казбек   Казбек

 

3 ден: Казбеги – Гори – Уплисцикхе – Боржоми

Закуска. С помощта на високопроходими автомобили ще се отправи към една от най-известните църкви в Грузия. Кацнала на върха на възвишение с височина 2170 м, църквата Св.Троица се е превърнала в символ на свободата и независимостта на страната. Именно тук, заради непристъпността на района, в моменти на чужди нашествия и опасност от завладяване, са били  укривани кралските регалии и съкровища. Въпреки голямото си културно-историческо значение, средновековното здание някак си се губи на фона на величествения връх Казбек, чийто целогодишно заснежени рамене доминират района.

 

След посещението на църквата ще  отпътуване към  Гори, където ще спрем за да посетим любопитната и богата колекция от предмети свързана с живота на родения в града Йосиф Сталин. В двора на музея е съхранена и родната къща на съветския лидер.

 

След престоя си в Гори ще се отправим към скалния град Уплисцихе, който е считан за едно от най-древните градски средища на територията на днешна Грузия.

 

Учените смятат, че районът е бил заселен още през 2 хил. пр. Хр., когато местните жители са започнали да дълбаят почти отвесните скали на левия бряг над р. Мтквари., създавайки сложна плетеница от издълбани в скалите жилищни, складови помещения, както и внушителни с размерите си церемониални зали.

 

Смята се, че най-ранните обитатели на този комплекс са имали тесни връзки с жителите на Урарту в днешна Източна Турция, Иран, както и представителите на Гръко-римската цивилизация. Впечатляваща е и продължителността на съществуване и развитие на издълбания в скалите град, чиято история се простира от началото на Желязната ера до Късното Средновековие. След разглеждането на града групата ще се отправи към Боржоми.

 

Планински курорт известен с минералните си извори, чиито лековити свойства са били известни още на руските царе. Не е случаен фактът, че в близост до Боржоми се намира и една от летните резиденции на династията Романови, днес превърната в президентска резиденция.

Боржоми   Боржоми

Ще се разходим в парка на града и ще може да опитате прословутата минерална вода, която днес се изнася в над 40 страни по света. Ще се настаним в хотел Borjomi Likani 4*   след което ще вечряме в ресторанта на хотела.

 

 

4 ден: Боржоми – Ахалцихе – крепостта Рабати –  крепостта Кертвиси – Вардзия – Тбилиси

Закуска. Отпътуваме към Ахалцихе и посещение на основната атракция на града – крепостта Рабати.

 

Първото укрепление на това място е издигнато още през IX в., През XII в. крепостта се разраства и получава ново име Ахал-Цихе, което буквално означава Ново укрепление. Наименованието, с което твърдината е известна в наши дни има арабски произход и вероятно датира от периода на Ранното Средновековие.

 

ВардзияСлед разглеждането на Рабати, ще се отправим към Вардзия, като по пътя ще спрем за кратко за да видим внушителното средновековно укрепление Кертвиси, издигащо се на мястото, на което р. Парвани се влива в р. Мтквари. Недалеч от там, ще видим и руйните не замъка Тмогви. Някога могъщо защитно съоръжение, днес от крепостта са останали само няколко полуразрушени кули.  

 

Следва вкусен обяд в еко-ферма. След обяда ще разгледаме скалният манастир Вардзия. Още един скален комплекс с колосални размери.

 

За разлика от Уплисцикхе, изграждането на Вардзия започва сравнително късно, през XII в., което е и една от причините за наличието на множество запазени ценни стенописи, датиращи от времето на управление на кралица Тамара, когато Грузия преживява своя най-голям културен подем.

 

Комплексът е съставен от над 600 помещения издълбани в скалата и на места простиращи се на 12 нива. Сред тях 15 църкви, трапезарии, кухни, конюшни, складове, жилищни помещения, множество тайни тунели и вътрешни коридори. Скалната обител дълго е играла ролята на важен културно-религиозен и просветен център.

 

След разглеждането на Вардзия ще отправим обратно към столицата Тбилиси. Настаняване в хотел. Нощвука.

 

5 ден: Боржоми – Мцхета - Тбилиси

Тбилиси създаден през V в. на бреговете на р. Мтквари, се разраства бързо и скоро се превръща в столица на  древното грузинско кралство. В наши дни той е важен политически, културен и индустриален център.

 

Закуска. . Обиколката ще започне с посещение на Катедралата Самеба и ще продължи в старата част на града с църквата Метехи, издигаща се на възвишение над реката.

Тбилиси  Тбилиси

После ще посетеим и крепостта Нарикала, около която израства грузинската столица. Следва посещение на прочутият с минералните си бани район Абанатобани. Легендата разказва, как владетелят Вахтанг Горгасали улисан в преследването на елен по време на ловен излет,  попаднал случайно тук, видял топлите извори и решил, че това е мястото, на което трябва да изгради новата си столица.

 

По време на обиколката ще бъдат разгледани площад Мейдани и колоритната ул. Шардени с нейните търговски дюкянчета, модерни кафенета и художествени галерии.

 

В следобедните часове ще се разходим по красивия булевард Руставели, който днес е център на политическия и социален живот на страната.

 

Ще посетим Националния Музей на Грузия, съдържащ богата и интересна колекция от артефакти проследяващи историята на тези земи от древността до наши дни. Настаняване в хотел Mira Hotel Vere 4* (за групата през май) /Citrus 4*( за групата през септември) или подобен и свободно време за разходка и вечеря, в някое от многото уютни заведения на Тбилиси. 

 

 

6 ден: Тбилиси – Цинандали – Шуми – Греми              

Закуска. Отпътуване към известния с производството на вино Кахетински регион в Източна Грузия.

Къща музей на принц Александър Чавчавадзе  Къща музей на принц Александър Чавчавадзе

Първата ни спирка ще бъде къщата музей, на един от най-ярките представители на грузинската аристокрация, поетът, политик, филантроп и офицер от армията - принц Александър Чавчавадзе.

 

Принцът оставя името си в историята и с това, че след като наследява имота си в Цинанадали, той поставя основите на модерното винопроизводство в Грузия, като въвежда новите западни технологии и ги смесва с вековните грузински традиции във винопроизводството.

 

След посещение на имението Чавчавадзе, ще се отправим към намиращата се наблизо винарна Шуми, в която ще научим повече за винопроизводството по тези земи и ще направим дегустация на няколко вида вина, поднесени с вкусен обяд.

винарна Шуми  винарна Шуми

Продължаваме към вписаната в листата на UNESCO, крепост Греми. Издигащата се над бреговете на р. Инцоба крепост е един от най-важните средновековни паметници в Грузия. Някога център на богатото Кахетинско кралство, днес крепостта е прекрасен пример за средновековната грузинска архитектура.

 

След посещението на Греми, ще се настаним в хотел Zuzumbo Resort & SPA  в района на Телави. където освен да нощуваме ще имаме вързможност по време на вечеря да се запознаем и с особеностите на местната кухня. Нощувка.

 

 

7 ден: Телави – Сигнахи – Бодбе – Тбилиси

Закуска. Този ден ще се отправим към един от най-живописните и романтични градове на Грузия и Кахетинска област. Настанил се на възвишение над обширната долина Алазани, макар и малък, Сигнахи омагьосва посетителите си с калдъръмените си улички, със старинните си къщи украсени в пастелни цветове и средновековната крепост издигаща се над селището.

 

Незабравими са и гледките, които се разкриват от стените на града, откъдето погледът се понася безпрепятствено през равнините на Алазани, докато достигне непреодолимия и сякаш отвесно издигащ се масив на кавказките планини.

 

След посещението на Сигнахи ще се отправим към манастирът Бодбе, който е сред най-старите и най-почитани манастири в страната.

 

Според преданието след като успешно разпространява християнството в Грузия, св. Нино се оттегля в района на Бодбе, където живее в уединение до края на живота си. След смъртта й, крал Мириан III, разпорежда над гроба на светицата да бъде изградена църква.

Бодбе  Бодбе

Така са поставени основите на днешния манастир.

 

След посещението на обителта отпътуване към Тбилиси.

 

При пристигането в столицата посещение на фолклорно шоу и гала вечеря в традиционен Грузински ресторант. Настаняване в хотела.  Нощувка.

 

 

8 ден: Тбилиси – София

Закуска. По обед освобождаване на хотела и трансфер до летището. В 16.20 ч. полет за Истанбул. Кацане в Истанбул. в 17.50  ч. и в 19.20 ч. полет за България. В 20.35 ч. кацане на Tерминал 2 на летище София.

 


Пакетна цена

2399 лв.

 

Пакетната цена на човек в двойна стая включва:

 • самолетен билет за полет София – Истанбул – Тбилиси – Истанбул – София с включени летищни такси ( 110 EUR към 30.04.2021 г. ) с включен един брой 30 кг. багаж за чекиране,
 • 7 нощувки със закуски от които 4 в Тбилиси, 1 в Казбеги , 1 в Боржоми и 1 в района на Телави,
 • 1 обяд в екоферма на път към Вардзия
 • 1 обяд във винарна Шуми, съпроводен с дегустация на вино. 
 • 3 вечери в хотели
 • 1 Вечеря с фолклорна програма в традиционен ресторант в Тбилиси
 • изкачване с джип до църквата Св. Троица в Казбеги
 • посещение на музеят на Сталин в Гори
 • посещение на скалният град Уплисцикхе
 • посещение на крепостта Рабати в Ахалцихе
 • посещение на скалния комплекс Вардзия
 • обиколка на Тбилиси и изкачване с лифт до крепостта Нарикала
 • посещение на катедралата Самеба
 • посещение на катедралата Светисховели в Мцхета
 • посещение на къщата музей на Александър Чавчавадзе
 • дегустация на вино в изба Шуми 
 • посещение на Греми
 • посещение на Сигнахи и манастирът Бодбе
 •  местен екскурзовод на английски или руски език с превод от водача на групата
 •  две бутилки вода на ден
 • всички входни такси по програмата
 • Медицинска застраховка с покритие 10 000 EUR с включен COVID 19, водач от Юзит Калърс.

 

Пакетната цена не включва:

 • Разходи от личен характер
 • PCR тест, в случай че по време на самото пътуване или към датата на заминаване/връщане някоя от държавите изисква такъв.
 • Хранения невключени в програмата
 • напитки по време на обедите и вечерите 
 • Входни такси за обекти неупоменати в програмата
 • бакшииши за местни шофьори и екскурзоводи

 

Доплащане за:

 • Единична стая – 530 лв. заявява се предварително и се заплаща  с доплащането на основния пакет
 • Бакшиши за шофьор и екскурзовод – 30 евро – в страната е практика за съпътстващите групата шофьор и екскурзовод да се оставя бакшиш, който има фиксирани дневни стойности. За улеснение сумата за бакшиш се предоставя на водача на групата през първия ден на пътуването.

 

 


Условия

 

Минимален брой туристи: 15

 

Срок за уведомление при недостигнат минимален брой туристи: 35 дни преди датата на отпътуване

 

Начин на плащане: депозит 10 % от пакетната цена, пълно плащане 45 дни преди заминаване.

 

Пътуващите имат право да прекратят едностранно договора по всяко време преди започването на изпълнението на туристическия пакет, след заплащане на следните суми:

 • от сключването на договора  до 50 дни преди отпътуването – 20 лв.
 • От 50 дни до 36 дни –  400 лева
 • От 35 дни до деня на отпътуване – 100% от стойността на пътуването

 

 

Използвани транспортни средства по програмата: самолет, автобус, джип

 

Необходими документи за пътуването:

 • международен паспорт с валидност 6 месеца след датата на приключване на пътуването и 2 свободни страници;
 • За деца под 18 г., пътуващи без родител/и – нотариално заверено родителско разрешение за напускане на страната от непътуващия родител/и (оригинал и 1 копие).
 • За деца, чиито родители са с различни фамилии, се изисква копие от акт за раждане на детето, в който да са вписани и двамата родители.

 

Информация относно здравните и санитарни изисквания за пътуване в Грузия: 

Ваксинационен сертификат показващ завършен пълен курс от две ваксини повече от 14 дни преди влизането в странта.

За неваксинирани за влизане на територията на република Грузия е необходим документ на английски език, доказващ негативен резултат от PCR тест, извършен най-много 72 часа преди датата на влизане в Грузия и PCR на третия ден от престоя в страната. 

Попълнен регистрационен формуляр с информация за пътника, който трябва да се представи на службите за граничен контрол, който може да намерите ТУК

При промяна на условията за влизане в страната ще бъдете информирани своевременно. 

 

Пътуването не е подходящо за лица с ограничена подвижност.

 


Застраховка „Отмяна от пътуване“: предоставяме възможност за сключване на допълнителна  застраховка “Отмяна на пътуване” по чл. 80, ал. 1, т.14 от Закона за туризма, покриваща разходите за анулиране на пътуването, за съкращаване и прекъсване на пътуването, поради здравословни причини на пътуващия, негови близки, неотложно явяване на дело, съкращаване от работа и др.

 

Стойността на застраховката се изчислява на база крайна дължима сума по договора, като има значение и възрастта на Потребителя. В зависимост от възрастта на туриста стойността на застраховката е между 2.5% и 4.5% върху крайната дължима сума по договора за организирано пътуване.


За повече информация

може да се обърнете към удобен за вас офис от мрежата на Юзит Калърс България

или към 

Явор Пирдопски, Мениджър туроператорска дейност

0883 310 846

yavor@usitcolours.bg

 

 


Описанита програма представлява туристически пакет по смисъла на Директива (ЕС) 2015/2302.

„Юзит Калърс България“ ООД, адрес на управление гр. София, бул. „Васил Левски“ №35, тел: 070015115, регистрация за туроператор №РКК-01-05771, застраховка „Отговорност на туроператора“ № 13062110000301 при ЗK „Лев Инс“.


Creative Commons License ГРУЗИЯ - Древна приказка в полите на величествения Кавказ by Явор Пирдопски is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.


Организирана екскурзия до Грузия


Обратно

 

 

публикувана 06.2021   /  обновена 12.2021
 1. Запитване за оферта

 2. (Моля, въвеждайте само цифри. Например 0888123456)
 3. * - задължителни полета

 4. Защо ни трябват вашите данни и как ще ги обработим?
  Ние събираме и обработваме Вашите лични данни съгласно Общия регламент за защита на личните данни.
  Те са ни необходими, за да ви предоставим услугите, които заявявате при нас.
  Подробна информация можете да намерите тук


 5. С натискане на бутона ще изпратите до нас запитване за избраната услугата и ще получите автоматичен имейл с информацията по направеното запитване. Нашият екип, обработващ запитванията за Хотели в България, ще провери за наличности и актуалност на офертите и ще се свърже с вас по имейл или телефон.

  Напишете отговора с цифри


Този сайт използва бисквитки, за да може да функционира. Бисквитките правят употребата му технически възможна, лесна и сигурна, спомагайки различни процеси в сайта като навигиране, пренос на данни и сигурност. Бисквитките се ползват и за набавяне на обобщена и напълно анонимизирана статистическа информация за това как сайтът се ползва от потребителите – например най-разглеждани страници, брой посетители, време на зареждане на страниците и други. Тази информация ни помага за подобряване на неговата визия, съдържание и бързодействие, както и за последващо таргетиране на потребители с пригодени според техните интереси рекламни съобщения. На линка долу може да прочетете по-подробно описание за това какво са бисквитките, какви бисквитки ползваме и каква е употребата им. За да работи нашия сайт по най-добрия и адаптиран за всеки потребител начин е необходимо съгласие с бисквитките.

Този сайт използва бисквитки, за да може да функционира. Бисквитките правят употребата му технически възможна, лесна и сигурна. Ползват се и за набавяне на анонимизирана статистическа информация за това как сайтът се ползва, с цел подобряване на неговата визия, съдържание и бързодействие, както и за последващо таргетиране на потребители с адаптирани за тях рекламни съобщения. За да работи нашия сайт по най-добрия и адаптиран за всеки потребител начин е необходимо съгласие с бисквитките.

иконка иконка