Организирана екскурзия в Оман - Нова година

 

ОМАН – непознатото лице на Южна Арабия

Организирана екскурзия за Нова година 2022-2023

 

Маршрут: София – Маскат - Вади бани ауф – Джабал Ахдар – Пясъците на Уахиба – Низва – Сур – Маскат – София

 

26 декември 2022 - 02 януари 2023 г.

6 нощувки / 8 дни

 

Оман с Usit Colours

 

Защо си заслужава?

Има причина Оман да е наричан „истинския портал към Южна Арабия“. Султанатът е изключително богат на обекти от световното наследство на ЮНЕСКО, а историята му е вдъхновила някои от най-известните приказки. Разположен в подножието на планината Хаджар, Мускат граничи с Арабско море. Спиращата дъха Голяма джамия Султан Кабус е задължителна за всеки, който посещава страната. Oчарователният град Низва се намира в средата на планински район и е отлична отправна точка за пътувания в пустините на Оман, намиращи се в северната част на страната. Най-голямата от тях –  Шаркия, известна още и като пясъците Уахиба (по името на местното племе) е разположена в сърцето на Оман. Навсякъде през деня дюните ѝ сменят цвета си от бяло, през жълто до червено.

 

 


Програма

 

1 ден (26.12.2022 г.): София – Маскат

 

МаскатПолет от София с Турски авиолинии в 16.00 ч. Пристигане в Истанбул в 18.25 ч, кратък престой и полет в 19:35 ч за Маскат.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2 ден (27.12.2022 г.): Маскат

Пристигане в Маскат в 01.25ч. местно време. Посрещане от представител на фирмата партньор и трансфер до хотела. Настаняване в хотел Crowne Plaza Muscat — City View Room. Нощувка. Закуска.

В 13.30 часа се отправяме на полудневна обиколка на Маскат. Ще започнем с Основната гордост на съвременен Оман — Кралската опера. Тя е емблематичен символ на управлението на султан Кабус бин Саид, символизира богатото културно наследство на страната. Султан Кабус е известен с голямата си любов към класическата музика. Затова и операта се е превърнала в основен център на музикалното изкуство и култура в Оман. Неслучайно я смятат за едно от чудесата на Близкия Изток. Грандиозното й откриване е на 11 октомври 2011 г. По това време тя e единствената опера на Арабския полуостров, а първата звезда, която се качва на сцената й е Пласидо Доминго. Следват Рене Флеминг, Андреа Бочели и други световни изпълнители. Ще продължим разходката ни с фото пауза на Султанският дворец Ал Алам. Настоящият султан на Оман има няколко двореца в района на Маскат, но само един е изложен пред очите на обикновените хора — цветният Ал Алам. Влизането в него не е разрешено, но можете да го разгледате отвън. Самият дворец е сравнително нов — построен е през 1972 г, а в околностите му се виждат няколко португалски укрепления от 16-и век. Няма как, а и не бива да пропускаме арабските пазари. Това е непрекъснато пулсиращото сърце в този свят. Отправяме се към сука Мутрах — най-големият закрит пазар в Оман, който ще ви посрещне с феерия от цветове и аромати. Тук се предлагат разнообразни стоки и особено типични за Оман сувенири като тамян, Омански ханджари и красиви сребърни занаятчийски изделия, шалове от пашмина и др. Връщане в хотела. Вечеря и нощувка.

 

 

  3 ден (28.12.2022 г.): Маскат

 

Закуска. Първото ни посещение днес ще бъде Голямата Джамия на Маскат — храмът издигнал се величествено със своята сложна, но изчистена архитектура. Тази грандиозна джамия е един от символите на Маскат. Посветена е на предишния султан на Оман — Кабус. Има пет минарета, които символизират петте стълба на исляма, а куполът й впечатлява с изящната си изработка с арабски орнаменти. Вътре могат да се съберат до 15 000 поклонници едновременно. След посещението ще се отправим към Марината, където ни очаква двучасова разходка с лодка за наблюдение на делфини и китове. Ще се полюбуваме на играещите делфини, а при късмет може да срещнем и китове, които често излизат край бреговете на Маскат. Следобедът е за почивка, разходки или шопинг. Вечеря в хотела и нощувка.

 

 

  

 

 

 

 

 

 

4 ден (29.12.2022 г.): Маскат – Вади Бани Ауф – Джабал Ахдар

 

ВардзияЗакуска. Ал Джебел Ал Ахдар или Зелената планина е една от най-известните планини в Северен Оман и се намира на около 150 километра разстояние от Маскат. Планината е покрита с храсти и дървета, които украсяват терасите й и така се получава името на планината. По пътя ще посетим минералните извори “Nakhl Springs”. Тук можете да видите добре запазената стара напоителна система falaj, която е включена като световно наследство на ЮНЕСКО. Ще продължим пътуването си към грандиозния каньон Wadi Bani Auf. Този участък е много приключенски и включва стръмни завои и неравни пътища, които ще прекосим с джипове 4х4. Ще спрем в планинското селце Билад Сайт, заобиколено от величествени планински пейзажи за кратка фото-пауза. Маршрутът минава през селището Ал Хамра, характерно със своите кирпичени къщи и плантации от фурми, след което ще продължим пътуването си нататък към Джабал Ахдар, който е част от планинската верига Ал Хаджар в Оман. Настаняване в Dusit Naseem Resort. Вечеря и нощувка.

 

 

5 ден (30.12.2022 г.): Пясъците на Уахиба – Низва

 

Закуска. Очарователният град Низва се намира в средата на спиращ дъха планински район и е отлична отправна точка за пътувания в пустините на Оман, намиращи се в северната част на страната. През 6-7 век Низва е била столица и през вековете е успял да запази облика и богатството на типичните сгради в омански стил. Ще се разходим из града, който е оживен център на занаяти, а пазарът за сребро е най-добрият в Оман. Низва е известен със своите сребърни бижута. Днес ще посетим крепостта Низва. Основата й датира от 9-12 век. Разширена значително и укрепена през 1650-те години по време на управлението на султан ибн Саиф I, когато град Низва е столица на държавата при династията Яруба. Крепостта е била административно място за имамите и валията на региона. Стените и сградите са построени в рамките на дванадесет години над подземна река. Големите им размери представят значимостта на крепостта за защита на града в бурната история на Оман. Високите стени служат като защита срещу набези, които са привлечени от богатството на града намиращ се на кръстопътя на многобройни търговски пътища. Дебелите основи на крепостта достигат 30 метра дълбочина в земята. Подсилените врати и стени са заоблени и здрави, за да издържат на огън дори при продължителни сблъсъци. Над крепостта и целия град се извисява главната кула, която е с диаметър 45 м и е висока 24 м. До височина 14 м тя е запълнена с камъни и пръст, бетонирана с хоросан. В нея има 24 отвора, в които са разположени оръдия, които могат да обстрелват противника при атака от всяка посока. От първоначалните 24 оръдия само четири остават на главната кула. Едното от тях носи името на султан бин Саиф. Следва традиционният пазар в Низва. Той се провежда всеки петък сутрин между 7 и 10 ч. Пазарът събира много хора от околните села и планински местности, които идват да продават най-вече кози. Това се е превърнало в зрелищно седмично събитие, където стотици хора продават и купуват кози, говеда и други животни и си заслужава да бъде видяно. По многобройните алеи и отделения на сука може да се видят множество стоки местно производство като ножове, бакър, текстил, животни, риба, зеленчуци и различни занаятчийски изделия. Пазарът се намира под сянката на високи палмови дървета близо до главния сук. Това е място, където можете да се потопите в някои от най-оригиналните стари традиции в Оман. Следобед ще посетим Вади Бани Хабиб, който в контраст с пустинния пейзаж ще ви смае с естествените си басейни, обгърнати от тучна зеленина. Вечеря в хотела и нощувка.

 

Низва  Пясъците на Уахиба

 

 

 

6 ден (31.12.2022 г.): Джабал Ахдар – Пясъците на Уахиба               

 

Закуска. След закуска ще посетим Биркат ал Мауз, разположен в оазис в подножието на планината Джебел Ахдар. Това е едно от най-известните селища в Оман, със своите руини на традиционни стари къщи, разположени сред голяма бананова плантация. След това ще отпътуваме към вълнуващите "Златни пясъци" на пустинята Уахиба. Трансферът до и от лагера ще бъде с джипове 4WD. Пясъците на Уахиба се простират върху площ с дължина от около 200 км и широчина близо 100 км, преминават от юг, от източните Хаджари, и стигат до Арабско море. Това е традиционният дом на бедуините, хора със здрав дух, които знаят как да оцелеят в условията на суровата пустиня. По пътя ще спрем в автентично бедуинско селище, където ще видим техния живот и битие. Пътуването до лагера е вълнуващо и изпълнено с адреналин пътешествие. Пресичайки много пясъчни дюни достигаме до лагера Arabian Nights Resort и след формалностите по настаняването ще имаме възможност да наблюдаваме невероятния залез. Новогодишна вечеря под открито небе.

 

  Пясъците на Уахиба

 

7 ден (01.01.2023 г.): Пясъците на Уахиба – Сур – Маскат – София               

 

Закуска. След закуска отново с джипове се отправяме към Вади Бани Халид. Ако смятате, че райските оазиси с вода, палми и друга растителност в пустините са само мит или мираж, то ние ще ви покажем, че всъщност съществуват такива! Оазисът Вади Бани Халид е истински рай на земята — има голямо езерце и бананови плантации, растителност, живописни скалисти пътеки. След това продължаваме пътуването си към Сур, старото африканско пристанище, където типичните за Оман лодки „доу” са се правели с голи ръце. Пътят до Сур е живописен и красив. Продължавайки по крайбрежния път към Сур (предполагаемият дом на Синбад Мореплавателя) ще посетим малка корабостроителница за доу, където и днес се строят традиционни дървени кораби. Ще спрем за снимки при Бимах — интересно природно образование и живописно чудо, където се събира сладка и солена вода в тюркоазен цвят. Настаняване в Holiday Inn Muscat за освежаване и вечеря. Трансфер към летището в Маскат за полет до София през Истанбул.

 

 

8 ден (02.01.2023 г.): София               

 

В 02.25 ч. полет от Мускат за Истанбул. Кацане в Истанбул в 07:10 ч. и полет за София в 08:45 ч. Пристигане в София в 09:00 ч.

 

 


Пакетна цена

26 декември 2022 - 02 януари 2023 г.

6 нощувки / 8 дни

 

5652 лв.

 

Пакетната цена на човек в двойна стая включва:

 • Самолетен билет с Турски авиолинии София-Истанбул-Мускат-Истанбул-София с летищни такси;
 • 3 нощувки Маскат (Crowne Plaza Muscat-City View Room);
 • 2 нощувки в Джабал Ахдар (Dusit Naseem Resort – Standard Room;
 • 1 нощувка в резорт в пустинята Уахиба (Arabian nights Resort);
 • Стая за ползване в хотел Holiday Inn Muscat в деня преди полета;
 • Закуски и вечери по време на маршрута;
 • Новогодишна вечеря в Arabian nights Resort;
 • Всички посещения описани в програмата;
 • Всички трансфери с климатизиран транспорт (автобус и джипове 4х4);
 • Входни такси за обектите по програмата;
 • Минерална вода по време на туровете;
 • Водач от туроператора при минимум 16 пътуващи;
 • Медицинска застраховка асистанс с COVID-19 покритие 10 000 евро на човек.

 

Пакетната цена не включва:

 • Бакшиши за екскурзоводите — 50 евро / 98 лв, заплащат се предварително в България;
 • Лични разходи (телефонни разговори, мини-бар и др.), неупоменати в програмата услуги;
 • По желание застраховка “Отмяна на пътуването” — около 3 % от пакетната цена. Застраховката се сключва в деня на записването.

 

Доплащане за:

 • Единична стая – 1702 лв. заявява се предварително и се заплаща  с доплащането на основния пакет

 

 


Условия

 

Полетно разписание: София 16:00 – Истанбул 18:25 // Истанбул 19:35 – Маскат 01:25 >>> Маскат 02:25 – Истанбул 07:10 // Истанбул 08:45 – София 09:00 (местни времена за съответната дестинация)

 

Срок за уведомление при недостигнат минимален брой туристи: 20 дни преди датата на отпътуване. Офертата важи при минимум записани 16 туристи.

 

Начин на плащане: 500 евро / 978 лева депозит при записване и сключване на договор, пълно плащане 40 дни преди заминаване.

 

Пътуващите имат право да прекратят едностранно договора по всяко време преди започването на изпълнението на туристическия пакет, след заплащане на следните суми:

 • При наличие на повече от 90 дни преди датата на отпътуване – неустойка не се удържа;
 • Между 89-ия и 41-ия ден преди датата на заминаване се удържа размерът на внесения депозит;
 • При по-малко от 40 дни се удържа 100% от стойността на екскурзията.

 

 

 

Използвани транспортни средства по програмата: самолет, автобус

 

Необходими документи за пътуването:

 • международен паспорт с валидност 6 месеца след датата на приключване на пътуването;
 • За деца до 18 г. пътуващи с един или без родител, нотариална заверка от единия или двамата родители.
 • За деца, чиито родители са с различни фамилии, се изисква копие от акт за раждане на детето, в който да са вписани и двамата родители.

 

Информация относно здравните и санитарни изисквания за пътуване в Оман: 

Няма задължителни медицински и санитарни изисквания при пътуване до Оман.

При промяна на условията за влизане в страната ще бъдете информирани своевременно. 

 

Пътуването не е подходящо за лица с ограничена подвижност.

 


Застраховка „Отмяна от пътуване“: Туроператорът предоставя възможност за сключване на допълнителна застраховка “Отмяна на пътуване” по чл. 80, ал. 1, т.14 от Закона за туризма, покриваща разходите за анулиране на пътуването, за съкращаване и прекъсване на пътуването, поради здравословни причини на пътуващия, негови близки, неотложно явяване на дело, съкращаване от работа и др. Повече информация в офиса на фирмата.

 

Стойността на застраховката се изчислява на база крайна дължима сума по договора, като има значение и възрастта на Потребителя. В зависимост от възрастта на туриста стойността на застраховката е между 2.5% и 4.5% върху крайната дължима сума по договора за организирано пътуване.


За повече информация

може да се обърнете към удобен за вас офис от мрежата на Юзит Калърс България

или към

 

travel@usitcolours.bg

 

 


Описаната програма представлява туристически пакет по смисъла на Директива (ЕС) 2015/2302.

Туроператорът има сключена застраховка “Отговорност на Туроператора” по смисъла на чл.97 от Закона за туризма, с полица №: 13062210000344 на ЗК „Лев Инс”АД, валидна до 16.04.2023 г.

 


 

Обратно

 

 

публикувана 08.2022   /  обновена 09.2022
 1. Запитване за оферта

 2. (Моля, въвеждайте само цифри. Например 0888123456)
 3. * - задължителни полета

 4. Защо ни трябват вашите данни и как ще ги обработим?
  Ние събираме и обработваме Вашите лични данни съгласно Общия регламент за защита на личните данни.
  Те са ни необходими, за да ви предоставим услугите, които заявявате при нас.
  Подробна информация можете да намерите тук


 5. С натискане на бутона ще изпратите до нас запитване за избраната услугата и ще получите автоматичен имейл с информацията по направеното запитване. Нашият екип, обработващ запитванията за Хотели в България, ще провери за наличности и актуалност на офертите и ще се свърже с вас по имейл или телефон.

  Напишете отговора с цифри


Този сайт използва бисквитки, за да може да функционира. Бисквитките правят употребата му технически възможна, лесна и сигурна, спомагайки различни процеси в сайта като навигиране, пренос на данни и сигурност. Бисквитките се ползват и за набавяне на обобщена и напълно анонимизирана статистическа информация за това как сайтът се ползва от потребителите – например най-разглеждани страници, брой посетители, време на зареждане на страниците и други. Тази информация ни помага за подобряване на неговата визия, съдържание и бързодействие, както и за последващо таргетиране на потребители с пригодени според техните интереси рекламни съобщения. На линка долу може да прочетете по-подробно описание за това какво са бисквитките, какви бисквитки ползваме и каква е употребата им. За да работи нашия сайт по най-добрия и адаптиран за всеки потребител начин е необходимо съгласие с бисквитките.

Този сайт използва бисквитки, за да може да функционира. Бисквитките правят употребата му технически възможна, лесна и сигурна. Ползват се и за набавяне на анонимизирана статистическа информация за това как сайтът се ползва, с цел подобряване на неговата визия, съдържание и бързодействие, както и за последващо таргетиране на потребители с адаптирани за тях рекламни съобщения. За да работи нашия сайт по най-добрия и адаптиран за всеки потребител начин е необходимо съгласие с бисквитките.

иконка иконка