Винените съкровища на Балканите: Румъния

 

Винено-кулинарен тур в Румъния с включени 6 дегустации

 

Маршрут: София – Букурещ – Винен Бар – Винарна ЛачертА – Урлаци – Винарна 1000 Лица – Винарна Виле Метаморфозис  – Винарна Ликорна  – Винарна Хараламбиеви - София

 

24 – 27 март 2022 г.

 

Винено - кулинарен тур в Румъния с посещение на 6 винарни

 

Защо този тур?

Това е тур за любителите на „божествения“ сок на лозата, за ценителите на напитката, която от най-дълбока древност се свързва с боговете и се асоциира с представата за свободата на духа и радостта от живота.

 

За хората, които са способни да открият щастието в глътка ароматно вино и да почувстват емоциите, които само едно пътешествие до непознати места може да породи.

 

Освободете съзнанието си и водени от нашият експерт по вината, опознайте района Деалу Маре. Вкусете виното, опитайте храната и се докоснете до красотата на тази не толкова далечна, но недостатъчно позната земя.

 

Любовта към пътуванията, а признаваме си и към виното, която всички в екипа на Юзит споделяме, родиха идеята за създаването на поредица от специализирани турове, които да поставят акцент върху винената “сцена” на Балканските страни. Надяваме се, това да е началото на поредица от по-близки и по-далечни дестинации до държави, които са известни с производството на божествената напитка.

 

Верни на стила си и при изготвянето на тези турове се стремим да предложим високо ниво на обслужване и качествен продукт, който да задоволява и най-взискателните ни клиенти. По тази причина избрахме за свой партньор човек, за който виното и пътешествията са страст и професия. Водач на групата, ще бъде ценителят и любител на виното Ивайло Катерски. За него виното е не рутина, а любима тема, занимание и начин на живот. Страстта му и търсенето на познания в сферата на винената култура отвеждат Ивайло в Лондон, където той завършва 2-ро ниво, а неотдавна в София и 3-то ниво на най-голямата обучаваща организация за вина и спиртни напитки WSET ( Level 3 Award in Wines Certified).

 

В същото време той е създател на проекта за винено-кулинарни преживявания Via Vino, съучредител и председател на Българсакта Асоциация на Винените Професионалисти, както и лецензиран екскурзовод.

 

По време на нашия тур г-н Катерски с радост ще сподели част от натрупаните си познания и ще ви запознае с някои от тънкостите на енологията – разбира се, по забавен и атрактивен начин.

 


 

Програма

 

1 ден: София – Букурещ

Среща в 07.30 ч. на пл. “Св.Александър Невски”  в София и отпътуване  в посока Букурещ с туристически автобус, гаранция за комфортно пътуване и спазване на всички норми за безопасност.

 

РумънияПристигане в румънската столица около обяд. Разбира се, началото ни ще бъде винено-кулинарно: ще посетим един от най-добрите и модерни винени барове в румънската столица, за да придобием първоначална, по-комплексна представа за вината на северната ни съседка. Обядът с традиционни деликатеси ще бъде съчетан с вина от райони които ще останат обект на следващо посещение в Румъния, като Драгашани и Трансилвания и др. С нас ще бъде лъчезарната Александра- създател на Асоциацията за енотуризъм и страстен любител и познавач на местната винена сцена, която ще ни бъде представена от първо лице. Следва панорамна автобусна обиколка с местен екскурзовод, която включва сградата на Румънския парламент, която по своите размери отстъпва само на сградата на Пентагона в САЩ. Ще видим сградата на патриаршеската църква, построена през XVII, която е сред малкото запазени стари сгради в града. Със своята класическа елегантност интерес представлява и фасадата на Румънския Атенеум.  

 

В късния следобед настаняване в хотел в близост до стария град. Свободно време. Нощувка.

 

 

2 ден: Букурещ – Винарна Лачерта  – Урлаци – Каса Колинелор/Изба 1000 Лица

Закуска. Ако искате да се насладите на винено изживяване в Румъния, тогава Dealu Mare е идеалното място за това. Само на около час път от Букурещ, това е най-компактният лозарски район, разположен в хълмовете на Южните Карпати. Той пресича 45° паралел на същата позиция както Бордо и Тоскана. Поради специфичния си тероар, тук ще открием много добри червени вина и ще опитаме класни образци от местния сорт-символ: Feteasca Neagra (в превод – „Черна мома“).

 

Програмата ще започне с посещение на Музея на румънското село (Muzeul National al Satului). Смятаният за един от най-интересните музеи в страната отваря врати през далечната 1936 г. и заема площ от 14 хектара, на която са изложени 360 различни сгради, чиято архитектура е характерна за различните части на страната. Може да се направи аналогия с Етъра, но в по-големи мащаби. В точни реплики на домове, църкви, стопански и административни сгради са поместени над триста и десет хиляди експоната свързани с живота и бита на румънското село.

Изба ЛацертАИзба ЛацертАИзба ЛацертА

След посещението на музея, групата ни ще се отправи на север от Букурещ и първата ни винена спирка в района на Деалу Маре – Изба ЛачертА.  Сърцето на винарната е имението “Dorobantu”, произведение на известния архитект Йон Минку, който е известен с  участието си при създаването на операта в Букурещ. Новата и модерна сграда в съседство, отваря врати през 2011 г. и е първата изба която е проектирана и създадена за винен туризъм. Ще се насладим на живописната гледка към лозята, както и на богата палитра от вина, които могат да се опишат с една единствена дума – впечатляващи!

 

Винарната „1000 Лица“След дегустацията в ЛачертА програмата ще продължи към един от центровете на Деалу Маре, градчето Урлаци и настаняване в хотел Casa Colinelor, част от Винарната „1000 Лица“.

 

След кратка почивка ще се насладим на вечеря, с която разбира се ще опитаме и вината на избата. Ето каква е философията на екипа на винарната: „Винификацията сама по себе си е едновременно наука, интуиция, страст. Всяка година гроздето е различно, климатът е различен, вината се развиват по различен начин дори без наша намеса. Малките “корекции”, които правим по време на винопроизводството, имат принос към сложен механизъм, който води до раждането на виното...“ Нощувка.

 

3 ден: Урлаци – винарна Вилe Метаморфозис – винарна Ликорна – Урлаци

Закуска. Посещение на  имението на аристократичния род Белу. То е прекрасен пример за дом на представителите на румънската провинциална аристокрация от средата на XIX в.

 

Виилe МетаморфозисВиилe МетаморфозисВиилe Метаморфозис

Тук ще видите интересни експонати свързани с живота на семейството и с производството на вино в региона. След разходката в Урлаци, следва посещение на една от новите винарни в района Вилe Метаморфозис.

 

Избата е създадена в началото на ХХIв. – съвместен проект с Маркиз Пиеро Антинори, представител на италианския аристократичен род с повече от 600 годишна традиция в производството на вино, който едва ли се нуждае от представяне. Винарната налага устойчиви практики (частично е био сертифицирана) и разчита основно на местни сортове, като Фетеаска Неагра, Фетеаска Алба, Негру де Драгашани.

 

Тук ще опитаме 5 вина.

 

 

 

След дегустацията ще се отправим към още една от емблематичните изби в района - Винарна Licorna. Бутикова изба, основана през 2013г. Година след създаването й, работата се поема от технологът Габи Ликуреану, който със своя собствен винен мироглед – максимум вкус, но без прекалена намеса, придава специфичен характер на произвежданите вина.

 

Връщане в Урлаци и свободно време за разходка в градчето. Нощувка.

 

4 ден: Уралци – София

Закуска. Отпътуване към България.

 

„Харалмбиеви“На път за София ще се отбием в една от придобилите напоследък широка популярност у нас изби – „Харалмбиеви“.

 

Основна причина за това е позитинвото и професионалното отношение на семейството собственици, а разбира се и на високото качество на вината. Екипът им експериментира с немски устойчиви сортове като Соларис, Шойребе, също така създава изключителни и вече разпознаваеми Кайлъшки мискет, Blanc de Noir, традициниите Совиньон блан, Пино ноар и Рубин...

 

 

В интересна и нетрадиционна обстановка ще се насладим на лек обяд, умело комбиниран с дегустация на някои от най-добрите им вина.  

 

След което се отправяме към София - пристигане в столицата в късния следобед.

 

 


 

Пакетна цена

949 лв.

 

 

Пакетната цена е на човек в двойна стая и включва:

 • 3 нощувки със закуски, от които 1 в Букурещ и 2 в Урлаци, 1 лек обяд с дегустация в Изба Хараламбиеви, 1 вечеря в Каса Колинелор, Дегустация на 6 вида вина във винарна ЛачертА, дегустация на 6 вида вина във Винарна Ликорна, дегустация на 5 вина във винарна Метаморфозис, обиколка на Букурещ с местен екскурзовод на английски език и превод на български от водача на групата, посещение на Музея на селото в Букурещ, организирано посещение на винен  бар Gastrolab в компанията на ескперт по вината, посещение на музея Конакул Белу в Урлаци,  транспорт с климатизиран автобус от България, водач и преводач представител на Юзит Калърс България, медицинска застраховка на Застрахователна Компания Лев Инс с покритие 10000 EUR включваща COVID 19.

 

Пакетната  цена не включва:

 •  такси и услуги, които не са описани в цената, разходи от личен характер, бакшиши за шофьори и екскурзоводи

 

Доплащане за:

 • Единична стая – 150 лв.

 

 

 


 

Условия

 

Минимален брой туристи: 15

 

Срок за уведомление при недостигнат минимален брой туристи: 15 дни преди датата на отпътуване

 

Начин на плащане: 100 лв. депозит, пълно плащане 17 дни преди заминаване

 

Пътуващите имат право да прекратят едностранно договора по всяко време преди започването на изпълнението на туристическия пакет, след заплащане на следните суми:

 

безплатно в рамките на 24 часа след сключване на договора за туристическо пътуване

до 21 дни преди деня на отпътуване – 50 лв. 

20 или по-малко дни преди пътуването – 100% от цената на пакета

 

Използвани транспортни средства по програмата: бус /автобус 3*

 

Необходими документи за пътуването: валидна лична карта или паспорт

 

Програмата е подходяща за хора с ограничена подвижност

 

Забележка: Туроператорът си запазва правото при нужда да промени реда на посещение на обектите или да ги замени с други обекти от същата категория.

 

Програмата е продукт на “Юзит Калърс България” ООД, адрес на управление гр. София, бул. “Васил Левски” № 35, тел.070015115. Описанита програма представлява туристически пакет  по смисъла на Директива (ЕС) 2015/2302.


Румъния  


 

Застраховка „Отмяна от пътуване“

Предоставяме възможност за сключване на допълнителна  застраховка “Отмяна на пътуване” по чл. 80, ал. 1, т.14 от Закона за туризма, покриваща разходите за анулиране на пътуването, за съкращаване и прекъсване на пътуването, поради здравословни причини на пътуващия, негови близки, неотложно явяване на дело, съкращаване от работа и др. Стойността на застраховката се изчислява на база крайна дължима сума по договора, като има значение и възрастта на Потребителя. В зависимост от възрастта на туриста стойността на застраховката е между 2.5% – 4.5% върху крайната дължима сума по договора за организирано пътуване.


За повече информация

 

Явор Пирдопски, Мениджър туроператорска дейност

0883 310 846

yavor@usitcolours.bg

 

 


Creative Commons License Винените съкровища на Балканите: Румъния by Явор Пирдопски is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.


Винено-кулинарен тур в Румъния с посещение на 6 винарни


 

публикувана 06.2021   /  обновена 11.2021
 1. Запитване за оферта

 2. (Моля, въвеждайте само цифри. Например 0888123456)
 3. * - задължителни полета

 4. Защо ни трябват вашите данни и как ще ги обработим?
  Ние събираме и обработваме Вашите лични данни съгласно Общия регламент за защита на личните данни.
  Те са ни необходими, за да ви предоставим услугите, които заявявате при нас.
  Подробна информация можете да намерите тук


 5. С натискане на бутона ще изпратите до нас запитване за избраната услугата и ще получите автоматичен имейл с информацията по направеното запитване. Нашият екип, обработващ запитванията за Хотели в България, ще провери за наличности и актуалност на офертите и ще се свърже с вас по имейл или телефон.

  Напишете отговора с цифри


Този сайт използва бисквитки, за да може да функционира. Бисквитките правят употребата му технически възможна, лесна и сигурна, спомагайки различни процеси в сайта като навигиране, пренос на данни и сигурност. Бисквитките се ползват и за набавяне на обобщена и напълно анонимизирана статистическа информация за това как сайтът се ползва от потребителите – например най-разглеждани страници, брой посетители, време на зареждане на страниците и други. Тази информация ни помага за подобряване на неговата визия, съдържание и бързодействие, както и за последващо таргетиране на потребители с пригодени според техните интереси рекламни съобщения. На линка долу може да прочетете по-подробно описание за това какво са бисквитките, какви бисквитки ползваме и каква е употребата им. За да работи нашия сайт по най-добрия и адаптиран за всеки потребител начин е необходимо съгласие с бисквитките.

Този сайт използва бисквитки, за да може да функционира. Бисквитките правят употребата му технически възможна, лесна и сигурна. Ползват се и за набавяне на анонимизирана статистическа информация за това как сайтът се ползва, с цел подобряване на неговата визия, съдържание и бързодействие, както и за последващо таргетиране на потребители с адаптирани за тях рекламни съобщения. За да работи нашия сайт по най-добрия и адаптиран за всеки потребител начин е необходимо съгласие с бисквитките.

иконка иконка