Винените съкровища на Балканите: Румъния

 

Винено-кулинарен тур в Румъния с посещение на 6 винарни

 

Маршрут: София – Букурещ – Винарна ЛацертА – Винарна Ликорна – Урлаци – Винарна 1000 Лица – винарна Виле Метаморфозис  – Русе – винарна Севън Дженерейшънс – винарна Хараламбиеви - София

 

29 юли – 1 август 2021 г.

 

Винено - кулинарен тур в Румъния с посещение на 6 винарни

 

Защо този тур?

Това е тур за любителите на „божествения“ сок на лозата, за ценителите на напитката, която от най-дълбока древност се свързва с боговете и се асоциира с представата за свободата на духа и радостта от живота.

 

За хората, които са способни да открият щастието в глътка ароматно вино и да почувстват емоциите, които само едно пътешествие до непознати места може да породи.

 

Освободете съзнанието си и водени от нашият експерт по вината, опознайте района Деалу Маре. Вкусете виното, опитайте храната и се докоснете до красотата на тази не толкова далечна, но недостатъчно позната земя.

 

Любовта към пътуванията, а признаваме си и към виното, която всички в екипа на Юзит споделяме, родиха идеята за създаването на поредица от специализирани турове, които да поставят акцент върху винената “сцена” на Балканските страни. Надяваме се, това да е началото на поредица от по-близки и по-далечни дестинации до държави, които са известни с производството на божествената напитка.

 

Верни на стила си и при изготвянето на тези турове се стремим да предложим високо ниво на обслужване и качествен продукт, който да задоволява и най-взискателните ни клиенти. По тази причина избрахме за свой партньор човек, за който виното и пътешествията са страст и професия. Водач на групата, ще бъде ценителят и любител на виното Ивайло Катерски. За него виното е не рутина, а любима тема, занимание и начин на живот. Страстта му и търсенето на познания в сферата на винената култура отвеждат Ивайло в Лондон, където той завършва 2-ро ниво, а неотдавна в София и 3-то ниво на най-голямата обучаваща организация за вина и спиртни напитки WSET ( Level 3 Award in Wines Certified).

 

В същото време той е създател на проекта за винено-кулинарни преживявания Via Vino, съучредител и председател на Българсакта Асоциация на Винените Професионалисти, както и лецензиран екскурзовод.

 

По време на нашия тур г-н Катерски с радост ще сподели част от натрупаните си познания и ще ви запознае с някои от тънкостите на енологията – разбира се, по забавен и атрактивен начин.

 


 

Програма

 

1 ден: София – Букурещ

Среща в 07.30 ч. на пл. “Св.Александър Невски”  в София и отпътуване  в посока Букурещ с туристически автобус, гаранция за комфортно пътуване и спазване на всички норми за безопасност.

 

РумънияПристигане в румънската столица и начало на панорамна обиколка с местен екскурзовод, която включва сградата на Румънския парламент, която по своите размери отстъпва само на сградата на Пентагона в САЩ. Ще видим сградата на патриаршеската църква, построена през XVII, която е сред малкото запазени стари сгради в града. Със своята класическа елегантност интерес представлява и фасадата на Румънския Атенеум.  

 

Настаняване в хотел. Вечерта, в компанията на водача на групата ще посетим един от най-добрите винени барове в румънската столица, за да придобием първоначална, по-комплексна представа за вината на нашата северна съседка.

 

 

Дегустацията на вина от района Драгашани ще бъде комбинирана с подбрани деликатеси. Нощувка.

 

 

2 ден: Букурещ – Винарна Лацерта – Винарна Ликорна – Урлаци – Каса Колинелор/Изба 1000 Лица

Закуска. Ако искате да се насладите на винено изживяване в Румъния, тогава Dealu Mare е идеалното място за това. Само на около час път от Букурещ, това е най-компактният лозарски район, разположен в хълмовете на Южните Карпати. Той пресича 45° паралел на същата позиция както Бордо и Тоскана. Поради специфичния си тероар, тук ще открием много добри червени вина и ще опитаме класни образци от местния сорт-символ: Feteasca Neagra (в превод – „Черна мома“).

 

Програмата ще започне с посещение на Музея на румънското село (Muzeul National al Satului). Смятаният за един от най-интересните музеи в страната отваря врати през далечната 1936 г. и заема площ от 14 хектара, на която са изложени 360 различни сгради, чиято архитектура е характерна за различните части на страната. Може да се направи аналогия с Етъра, но в по-големи мащаби. В точни реплики на домове, църкви, стопански и административни сгради са поместени над триста и десет хиляди експоната свързани с живота и бита на румънското село.

 

licorna

След посещението на музея, групата ни ще се отправи на север от Букурещ и първата ни винена спирка е Винарна Licorna – бутикова изба, основана през 2013г., а през следващата година работата се поема от технологът Габи Ликуреану със своя собствен винен мироглед – максимум вкус, но без прекалена намеса (Габи всъщност от малък развива сетивата си, готвейки за своята майка).

 

Марките Serafim и Anno са „визитките“ на изабта, а внимание заслужават вината от местни сортове, особено елегантните превъплъщения на Фетяска Алба и отличните такива от Фетяска Нягра.

 

Изба ЛацертАИзба ЛацертАИзба ЛацертА

След това се отправяме към намиращата се наблизо Изба ЛацертА. Сърцето на винарната е имението “Dorobantu”, своеобразната „швейцарска гвардия“ на румънското кралско семейство, произведение на известния архитект Йон Минку.

 

Построена през 1901 г. тя е напълно реновирана от настоящите собственици през 2005 г. Красивата селска къща приканва посетителите да посетят винарската изба. А също и да се насладят на гледката към лозето от терасата, както и на богата палитра от вина - ние ще имаме възможност да опитаме шест от най-добрите.

 

Винарната „1000 Лица“След дегустацията в ЛацертА програмата ще продължи към един от центровете на Деалу Маре, градчето Урлаци и настаняване в хотел Casa Colinelor, част от Винарната „1000 Лица“.

 

След кратка почивка ще се насладим на вечеря, с която разбира се ще опитаме и вината на избата. Ето каква е философията на екипа на винарната: „Винификацията сама по себе си е едновременно наука, интуиция, страст. Всяка година гроздето е различно, климатът е различен, вината се развиват по различен начин дори без наша намеса. Малките “корекции”, които правим по време на винопроизводството, имат принос към сложен механизъм, който води до раждането на виното...“ Нощувка.

 

3 ден: Урлаци – винарна Вилe Метаморфозис – Букурещ – Русе

Закуска. Посещение на  имението на аристократичния род Белу. То е прекрасен пример за дом на представителите на румънската провинциална аристокрация от средата на XIX в.

 

Виилe МетаморфозисВиилe МетаморфозисВиилe Метаморфозис

Тук ще видите интересни експонати свързани с живота на семейството и с производството на вино в региона. След разходката в Урлаци, следва посещение на една от новите винарни в района Вилe Метаморфозис.

 

Избата е създадена в началото на ХХIв. – съвместен проект с Маркиз Пиеро Антинори, представител на италианския аристократичен род с повече от 600 годишна традиция в производството на вино, който едва ли се нуждае от представяне. Винарната налага устойчиви практики (частично е био сертифицирана) и разчита основно на местни сортове, като Фетяска Нягра, Фетяска Алба, Негру де Драгашани.

 

Тук ще опитаме 5 вина.

 

 

 

След дегустацията се отправяме обратно към България. Преминаваме през Русе и се настаняваме в изба Seven Generations, разположена на брега на р. Дунав, до близкото село Мечка. Сбъдната мечта на един успял българин в САЩ, избата и хотелът предлагат отлично качество. Безспорно те изгряха преди години с един главозамайващ Каберне Фран, но в последствие разшириха портфолиото си и с други вина – предимно червени и купажни.

 

За вечеря ще се насладим на изискано дегустационно меню, съчетано с вината на избата. Нощувка.

 

4 ден: Русе – София

Закуска. Сутринта е на наше разположение за разходки в живописния район или почивка. Отпътуваме от хотела към обяд.

 

„Харалмбиеви“На път за София ще се отбием в една от придобилите напоследък широка популярност у нас изби – „Харалмбиеви“.

 

Основна причина за това е позитинвото и професионалното отношение на семейството собственици, а разбира се и на високото качество на вината. Екипът им експериментира с немски устойчиви сортове като Соларис, Шойребе, също така създава изключителни и вече разпознаваеми Кайлъшки мискет, Blanc de Noir, традициниите Совиньон блан, Пино ноар и Рубин...

 

 

В интересна и нетрадиционна обстановка ще се насладим на лек обяд, умело комбиниран с дегустация на някои от най-добрите им вина.  

 

След което се отправяме към София - пристигане в столицата в късния следобед.

 

 


 

Пакетна цена

899 лв.

 

 

Пакетната цена е на човек в двойна стая и включва:

  • 3 нощувки със закуски, от които 1 в Букурещ, 1 в Урлаци и 1 в с. Мечка (Русенска област), 1 лек обяд с дегустация в Изба Хараламбиеви, 2 вечери, от които 1 в Каса Колинелор и 1 вечеря с дегустация във винарски комплекс Седем  Поколения, Дегустация на 6 вида вина във винарна ЛацертА, дегустация на 6 вида вина във Винарна Ликорна, дегустация на 5 вина във винарна Метаморфозис, обиколка на Букурещ с местен екскурзовод на английски език и превод на български от водача на групата, посещение на Музея на селото в Букурещ, организирано посещение на винен  бар Winestone в компанията на ескпертът по вината, посещение на музея Конакул Белу в Урлаци,  транспорт с климатизиран автобус от България, водач и преводач представител на Юзит Калърс България, медицинска застраховка на Застрахователна Компания Лев Инс с покритие 10000 EUR включваща COVID 19.

 

Пакетната  цена не включва:

  •  такси и услуги, които не са описани в цената, разходи от личен характер, бакшиши за шофьори и екскурзоводи

 

Доплащане за:

  • Единична стая – 110 лв.

 

 

 


 

Условия

 

Минимален брой туристи: 15

 

Срок за уведомление при недостигнат минимален брой туристи: 15 дни преди датата на отпътуване

 

Начин на плащане: 100 лв. депозит, пълно плащане 17 дни преди заминаване

 

Пътуващите имат право да прекратят едностранно договора по всяко време преди започването на изпълнението на туристическия пакет, след заплащане на следните суми:

 

безплатно в рамките на 24 часа след сключване на договора за туристическо пътуване

до 18 дни преди деня на отпътуване – 50 лв. 

17 или по-малко дни преди пътуването – 100% от цената на пакета

 

Използвани транспортни средства по програмата: автобус 3*

 

Необходими документи за пътуването: валидна лична карта или паспорт

 

Информация относно здравните и санитарни изисквания за пътуване в Румъния: към датата на публикуване на настоящата информация (11.06.2021) НЯМА ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ здравни и санитарни изисквания за пътуване до Румъния. На пътуващите от България не се налага карантина и не се изискват допълнителни документи за влизането в страната.

 

Програмата е подходяща за хора с ограничена подвижност

 

Забележка: Туроператорът си запазва правото при нужда да промени реда на посещение на обектите или да ги замени с други обекти от същата категория.

 

Програмата е продукт на “Юзит Калърс България” ООД, адрес на управление гр. София, бул. “Васил Левски” № 35, тел.070015115. Описанита програма представлява туристически пакет  по смисъла на Директива (ЕС) 2015/2302.


Румъния  


 

Застраховка „Отмяна от пътуване“

Предоставяме възможност за сключване на допълнителна  застраховка “Отмяна на пътуване” по чл. 80, ал. 1, т.14 от Закона за туризма, покриваща разходите за анулиране на пътуването, за съкращаване и прекъсване на пътуването, поради здравословни причини на пътуващия, негови близки, неотложно явяване на дело, съкращаване от работа и др. Стойността на застраховката се изчислява на база крайна дължима сума по договора, като има значение и възрастта на Потребителя. В зависимост от възрастта на туриста стойността на застраховката е между 2.5% – 4.5% върху крайната дължима сума по договора за организирано пътуване.

 


Creative Commons License Винените съкровища на Балканите: Румъния by Явор Пирдопски is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.


Винено-кулинарен тур в Румъния с посещение на 6 винарни


Обратно

 

 

 

 

публикувана 06.2021   /  обновена 06.2021

Този сайт използва бисквитки, за да може да функционира. Бисквитките правят употребата му технически възможна, лесна и сигурна, спомагайки различни процеси в сайта като навигиране, пренос на данни и сигурност. Бисквитките се ползват и за набавяне на обобщена и напълно анонимизирана статистическа информация за това как сайтът се ползва от потребителите – например най-разглеждани страници, брой посетители, време на зареждане на страниците и други. Тази информация ни помага за подобряване на неговата визия, съдържание и бързодействие, както и за последващо таргетиране на потребители с пригодени според техните интереси рекламни съобщения. На линка долу може да прочетете по-подробно описание за това какво са бисквитките, какви бисквитки ползваме и каква е употребата им. За да работи нашия сайт по най-добрия и адаптиран за всеки потребител начин е необходимо съгласие с бисквитките.

Този сайт използва бисквитки, за да може да функционира. Бисквитките правят употребата му технически възможна, лесна и сигурна. Ползват се и за набавяне на анонимизирана статистическа информация за това как сайтът се ползва, с цел подобряване на неговата визия, съдържание и бързодействие, както и за последващо таргетиране на потребители с адаптирани за тях рекламни съобщения. За да работи нашия сайт по най-добрия и адаптиран за всеки потребител начин е необходимо съгласие с бисквитките.

иконка иконка