Винените съкровища на Балканите: Сърбия

 

Винено-кулинарен тур в Сърбия с посещение на 6 винарни

 

Маршрут: София - изба Радованович – изба Александрович – Крагуевац – Топола – изба Ковачевич – Нови Сад – изба Мачков Подрум – изба Деурич – Белград – изба Малча – София

 

3 март - 6 март 2022 г.

 

Винено-кулинарен тур в Сърбия с посещение на 6 винарни

Защо този тур?

Водени от желанието си да откриваме нови, близки и далечни места и в търсене на различни емоции и преживявания ние в Юзит създадохме тур, който е насочен към ценителите на пътешествията и хубавото вино.

 

Въпреки че пътуването ни няма да ви отведе много далеч от границата на България, ще ви предложи един нов прочит и една различна перспектива на места, които вече може и да познавате.

 

Заедно ще се докоснем до богатата винено-кулинарна „сцена“ на съседна Сърбия, като дегустираме вина от шест изби, в едни от най-известните винарски райони на съседите ни – Шумадия и Фрушка Гора, ще посетим пантеона на сръбските крале от династията Караджорджевич в Топола и ще видим спокойните води на Дунава в двата най-големи сръбски града – столицата Белград и Нови Сад. 

 

Тъй като в Юзит винаги се стремим да предлагаме продукти, които да задоволяват нуждите и на най-взискателните клиенти и да се отличават от със своята уникалност, решихме, че в подготовката на поредицата ни от пътувания “Винените съкровища на Балканите” тряба да си партнираме с експерт, за който виното е страст и професия.  Човек, който ще съумее да обогати с познанията си тези, които ни се доверят и дойдат с нас на това прекрасно мини пътешествие в съседна Сърбия.  Водени от тези мотиви за партньор и водач на групата избрахме  ценителят и любител на виното и пътешествията Ивайло Катерски. За него виното е не рутина, а любима тема, занимание, начин на живот. Страстта му и търсенето на познания в сферата на винената култура отвеждат Ивайло в Лондон, където той завършва 2-ро ниво, а неотдавна в София - и 3-то ниво на престижния курс на най-голямата обучаваща организация за вина и спиртни напитки WSET (Level 3 Award in Wines Certified).

 

В същото време той е създател на проекта за винено-кулинарни преживявания Via Vino, съучредител и председател на Българската Асоциация на Винените Професионалисти, както и лицензиран екскурзовод. По време на нашия тур Ивайло с радост ще сподели част от натрупаните си познания и ще ви запознае с някои от тънкостите на енологията - разбира се, по забавен и атрактивен начин.

 


Програма

 

1 ден: София – Ниш – изба Радованович  – изба Александрович – Крагуевац

изба РадовановичВ 09:00 ч. среща на площад „Св. Александър Невски“ в София и отпътуване към Сърбия.

 

Стартираме нашият тур с първата частна изба в Сърбия, основана през 1990 г. Намира се в района на Шумадия – Винарна Радованович. Тук се съхраняват семейни традиции в производството на вино, чиито корени започват още в началото XX в.

 

Класическата изба е прочута със своите червени вина, но не само. Ще опитаме шест вина, някои от които са носители на множество престижни международни награди, а заедно с дегустацията ще се насладим и на вкусен обяд. 

 

  Винарна Радованович  Винарна Радованович  Винарна Радованович

 

Отправяме се на път, който преминава през град Топола. Макар и малък, той има огромно културно-историческо значение за Сърбия, тъй като тук е роден борецът за свобода и водач на Първото сръбско въстание за независимост Георги Петрович, останал в историята с името Караджордже.

 

От не по-малко значение за тура ни е, че именно тук се намира и сградата на Старата кралска изба, която днес е превърната в музей на виното.

 

Винарна АлександровичПосещението на музея, ще остане за следващия ден, тъй като предстои дегустация в намиращата се наблизо класическа Винарна Александрович – според някои това е най-добрата сръбска изба!

 

Тя наследява традициите на Старата кралска изба, а също се свързва и с производството на получилите световна известност през XIX и ХХ в. „кралска“ серия вина Trijumf.

 

Тук ще можем да опитаме 4 от вината произвеждани в избата.

 

След посещението отпътуваме към Крагуевац и се настаняваме в хотел Индустриал 1853, 4*, разполагащ с басейн и СПА център. Нощувка.

 

 

 

 

 

 

 

2 ден: Топола – Винарна Ковачевич – Нови Сад 

Закуска. Отпътуваме към Топола.

 

По време на започналото през 1805 г. и ръководено от Георги Петрович въстание Топола се превръща в своеобразен център на възраждащата се сръбска държава и се сдобива с административни сгради и училище.

 

През втората половина на XIX в. градът се разраства още, а в началото на XX в. сръбският цар Петър I Караджорджевич избира намиращия се в близост до града хълм Опленац, за да изгради църква, която да се превърне в мавзолей на рода. Днес църквата предизвиква интерес и заради богатата си и изящна интериорна декорация.

 

Старата Кралска изба

 

Предвидено е и посещение на Старата Кралска изба, където ще научите повече за историята на винопроизводството в Сърбия.

 

Отпътуване към района на Фрушка Гора – някога остров в Панонско море, а днес остров на духовността (заради многото си манастири), винопроизводството, гастрономията, природата. С други думи, мястото предлага наслада за всички сетива.

 

Всъщност това е един от най-старите винарски райони в Сърбия, с традиции още от времето на Римската империя.

 

Корените на винопроизводството във Фрушка Гора се свързват с името на император Марк Аврелий, който първи издава заповед тук да се засадят лози.

 

В наши дни, след известен период на упадък, районът преоткрива производството на вино и се превръща в интересна дестинация за винен туризъм, предлагаща разнообразни вина на различни по големина производители.

 

 

Първата спирка ще бъде най-голямата и най-популярна винарна в района на Фрушка Гора - Изба Ковачевич. Основана е през 2001 г., но всъщност става въпрос за продължаване на традициите на старата изба “Podrum 1930”.

 

Днес екипът смело експериментира (например с използване на амфори) и се стреми да е близо до природата, използвайки органични и биодинамични методи на винопроизводство.

 

След разходка сред лозята и избата ще преминем към същинската част – изискана дегустация на 5 от вината произвеждани в избата.

 

След дегустацията маршрутът продължава, към главния град на Войводина и втори по-големина в Сърбия – Нови Сад, из чийто център ще се разходим. Ще видим извисяващата се над централния площад на града, готическа камбанария на  католическата църква посветена на дева Мария, красивата сграда на кметството и елегантната червеникава фасада на Епископския дворец.

 

След обиколката ще има свободно време за самостоятелна разходка, а по желание и срещу допълнително заплащане, можем да организираме вечеря в едно от красивите заведения кацнали на брега на р. Дунав, или пък ако желаете самостоятелно да се запознаете с гастрономическата сцена в града, бихме могли да ви насочим към някои от по-интересните ресторанти в града.

 

Настаняване в хотел в града. Нощувка.

 

 

 

3 ден: Фрушка Гора – изба Мачков Подрум – изба Деурич

Закуска. Свободно време за разходка в центъра на втория по големина сръбски град.  

 

Изба Мачков подрумПо обед отпътуваме към семейната Изба Мачков подрум, където ще се насладим на вкусен традиционен обяд, съчетан с вино – нашите гостоприемни приятели ще се погрижат за приятното ни изживяване.

 

 

 

 

 

 

Според тях това е „изба със собствена душа“, която се стреми да запази традициите и ценностите, и да ги интерпретира по модерен начин. Следващата спирка ще бъде средно голямата Изба Деурич.

 

      

 

Връщане в Нови Сад. Нощувка.

 

 

 

4 ден: Фрушка Гора – Белград – изба Малча - София

Закуска. Отпътуване към столицата Белград и кратка разходка в центъра на града, която включва Площада на Републиката, пешеходната улица "Княз Михайло", както и най-голямата православна църква на Балканите, храмът св. Сава.

 

Винарна МалчаСвободно време за обяд. Продължаваме към България като преди да стигнем границата сме предвидили още една кратка спирка за дегустация във Винарна Малча.

 

Разходката тук проследява историята на виното в сръбските земи.

 

Четири отделни изби декорирани в четири различни стила. Те представят основните периоди на развитие на винопроизводството в Сърбия – Римски период, период на династията на Неманичите, които управляват страната през XII в. и поставят началото на сръбската държавност, изба от средата на XX в., когато винопроизводството в Сърбия е в подем и съвременна изба.

 

 

Ще може да опитате вино създадено чрез характерни за отделните периоди технологии, както и да опитате вино отлежавало в амфора. Връщане в София привечер.

 

 

 


Пакетна цена

999 лв.

 

Пакетната цена е на човек и включва:

 • 3 нощувки със закуски, от които 1 в Крагуевац и 2 в Нови Сад, 2 обяда от които един във винарна Радованович и 1 във винарна Мачков Подрум, дегустация на вино във Винарна Радованович, дегустация във Винарна Александрович, дегустация във Винарна Ковачевич, дегустация във винарна Деурич, дегустация във Винарна Малча, дегустация във винарна Мачков Подрум, посещение на културно-историческия комплекс Опленац, посещение на Старата Кралска Изба в Опленац, Обиколка на Нови Сад с водача на групата, Обиколка на Белград с водача на групата, транспорт с климатизиран туристически автобус, отговарящ на всички изисквания за безопасно пътуване, медицинска застраховка на Застрахователно дружество Лев Инс с покритие 10000 евро включваща COVID 19

 

Пакетната цена не включва:

 • такси и услуги, които не са описани в цената, разходи от личен характер

 

Доплащане за:

 • Единична стая – 240 лв.

 

 


 

Условия

 

Минимален брой туристи: 15

 

Срок за уведомление при недостигнат минимален брой туристи: 15 дни преди датата на отпътуване

 

Начин на плащане: 100 лв. депозит, пълно плащане 20 дни преди заминаване

 

Пътуващите имат правото да прекратят едностранно договора по всяко време преди започването на изпълнението на туристическия пакет, след заплащане на следните суми:

 

Безплатно в рамките на 24 часа след сключване на договора за туристическо пътуване 

до 21 дни преди деня на отпътуване – 50 лв. 

20 или по-малко дни преди денят на отпътуване – 100% от цената на пакета

 

Използвани транспортни средства по програмата: бус / автобус 3*

 

Необходими документи за пътуването: валидна лична карта или паспорт

 

Информация относно здравните и санитарни изисквания за пътуване в Сърбия: към датата на публикуване на насточщата информация (22.11.2021 г.) НЯМА ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ здравни и санитарни изисквания за пътуване до Сърбия. Няма изисквания за карантина или представяне на допълнителни документи при влизане в страната.

 

Програмата е подходяща за хора с ограничена подвижност

 

Забележка: Туроператорът си запазва правото при нужда да промени реда на посещение на обектите или да ги замени с други обекти от същата категория.

 

Програмата е продукт на “Юзит Калърс България” ООД, с адрес на управление гр. София, бул. “Васил Левски” № 35, тел. 070015115.  Описаната програма представлява туристически пакет по смисъла на Директива (ЕС) 2015/2302


Винарна Александрович  Винен тур


Застраховка „Отмяна от пътуване“

Предоставяме възможност за сключване на допълнителна  застраховка “Отмяна на пътуване” по чл. 80, ал. 1, т.14 от Закона за туризма, покриваща разходите за анулиране на пътуването, за съкращаване и прекъсване на пътуването, поради здравословни причини на пътуващия, негови близки, неотложно явяване на дело, съкращаване от работа и др. Стойността на застраховката се изчислява на база крайна дължима сума по договора, като има значение и възрастта на Потребителя. В зависимост от възрастта на туриста стойността на застраховката е между 2.5% и 4.5% върху крайната дължима сума по договора за организирано пътуване.


За повече информация

 

Явор Пирдопски, Мениджър туроператорска дейност

0883 310 846

yavor@usitcolours.bg

 

 


Creative Commons License Винените съкровища на Балканите: Сърбия by Явор Пирдопски is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.


Винено-кулинарен тур в Сърбия с посещение на 6 винарни


 

публикувана 06.2021   /  обновена 11.2021
 1. Запитване за оферта

 2. (Моля, въвеждайте само цифри. Например 0888123456)
 3. * - задължителни полета

 4. Защо ни трябват вашите данни и как ще ги обработим?
  Ние събираме и обработваме Вашите лични данни съгласно Общия регламент за защита на личните данни.
  Те са ни необходими, за да ви предоставим услугите, които заявявате при нас.
  Подробна информация можете да намерите тук


 5. С натискане на бутона ще изпратите до нас запитване за избраната услугата и ще получите автоматичен имейл с информацията по направеното запитване. Нашият екип, обработващ запитванията за Хотели в България, ще провери за наличности и актуалност на офертите и ще се свърже с вас по имейл или телефон.

  Напишете отговора с цифри


Този сайт използва бисквитки, за да може да функционира. Бисквитките правят употребата му технически възможна, лесна и сигурна, спомагайки различни процеси в сайта като навигиране, пренос на данни и сигурност. Бисквитките се ползват и за набавяне на обобщена и напълно анонимизирана статистическа информация за това как сайтът се ползва от потребителите – например най-разглеждани страници, брой посетители, време на зареждане на страниците и други. Тази информация ни помага за подобряване на неговата визия, съдържание и бързодействие, както и за последващо таргетиране на потребители с пригодени според техните интереси рекламни съобщения. На линка долу може да прочетете по-подробно описание за това какво са бисквитките, какви бисквитки ползваме и каква е употребата им. За да работи нашия сайт по най-добрия и адаптиран за всеки потребител начин е необходимо съгласие с бисквитките.

Този сайт използва бисквитки, за да може да функционира. Бисквитките правят употребата му технически възможна, лесна и сигурна. Ползват се и за набавяне на анонимизирана статистическа информация за това как сайтът се ползва, с цел подобряване на неговата визия, съдържание и бързодействие, както и за последващо таргетиране на потребители с адаптирани за тях рекламни съобщения. За да работи нашия сайт по най-добрия и адаптиран за всеки потребител начин е необходимо съгласие с бисквитките.

иконка иконка