Винените съкровища на Европа: Португалия

 

Винено-кулинарен тур в Португалия с посещение на 8 винарни

Организирана екскурзия от Usit Colours с водач на български език

 

Групата е затворена за продажби! Очаквайте винено-кулинарен тур в Унгария през май 2024 и винено-кулинарен тур в Испания през септември 2024.

 

Винено-кулинарен тур в Сърбия с посещение на 6 винарни

 

Маршрут: София - Лисабон – Сетубал – Евора – Визеу – Долината на Дуеро – Порто – Лисабон – София

 

18 септември - 26 септември 2023 г.

8 нощувки / 9 дни

 

групата е затворена за продажби

 

 

Очаквайте винено-кулинарен тур в Унгария през май 2024 и винено-кулинарен тур в Испания през септември 2024

 


 

Защо този тур?

Водени от желанието си да откриваме нови, близки и далечни места, и в търсене на различни емоции и преживявания ние, в Юзит, създадохме тур, който е насочен към ценителите на пътешествията и хубавото вино.

 

300 дни слънце, 190 000 хектара лозови масиви, 14 винени региона и 250 местни (!) сорта грозде – добре дошли в Португалия.

 

Заедно ще се докоснем до богатата винено-кулинарна сцена на Португалия, като дегустираме вина от осем изби, в едни от най-известните винарски райони – Сетубал, Алентежу, Тежу, Дао, Байрада и долината на река Дуеро, ще комбинираме опиянението с много природни, културни и исторически забележителности, за да получим максимално комплексно и много пълноценно преживяване. 

 

Тъй като в Юзит винаги се стремим да предлагаме продукти, които да задоволяват нуждите и на най-взискателните клиенти и да се отличават от със своята уникалност, решихме, че в подготовката на поредицата ни от пътувания “Винените съкровища на Европа” трябва да си партнираме с експерт, за който виното е страст и професия.  Човек, който ще съумее да обогати с познанията си тези, които ни се доверят и дойдат с нас на това прекрасно слънчево пътешествие в Португалия.  За партньор и водач на групата избрахме ценителя и любител на виното и пътешествията Ивайло Катерски. За него виното не е просто рутина, а любима тема, занимание, начин на живот. Страстта му и търсенето на познания в сферата на винената култура отвеждат Ивайло в Лондон, където той завършва 2-ро ниво, а неотдавна в София - и 3-то ниво на престижния курс на най-голямата обучаваща организация за вина и спиртни напитки WSET (Level 3 Award in Wines Certified).

 

В същото време той е създател на проекта за винено-кулинарни преживявания Via Vino, съучредител и председател на Българската Асоциация на Винените Професионалисти, както и лицензиран екскурзовод. По време на нашия тур Ивайло с радост ще сподели част от натрупаните си познания и ще ви запознае с някои от тънкостите на енологията - разбира се, по забавен и атрактивен начин.

 

 


Програма

 

1 ден (18 септември 2023): София – Лисабон

Среща на летище София в 13:30 за полет до Лисабон с прекачване в Цюрих.

 

Кацане в Лисабон в 22:55. Трансфер, настаняване и нощувка в хотел Masa 3*. В района на хотела има достатъчно заведения за местна и вкусна храна, ако желаете самостоятелно да си организиране късно похапване преди заслужената почивка от пътуването.

 

 

 

 

 

2 ден (19 септември 2023): Лисабон – Сетубал – Алентежу – Евора 

Закуска в хотела и отпътуване към винарския район Сетубал. 

Посещение и дегустация в една от най-старите винарски изби в Сетубал – José Maria da Fonseca. По време на обиколката ще научите всичко за производството на известния Moscatel de Setubal – подсилено вино, възхвалявано от Луи XIV, което днес прави много заслужено завръщане на винената сцена. Ще опитате и уникалния Moscate Roxo de Setubal – произведен от червен сорт грозде. Дегустацията ще бъде последвана от обяд.

 

Отпътуване към винарския регион Алентежу за настаняване и свободно време край басейна на хотел Dom Fernando 3*

 

Късно следобед пешеходна обиколка на Евора. Това е един от най-очарователните градове в Португалия. Не само има невероятно добре запазен градски център с повече от 2000-годишна история той е и „неофициалната столица“ на район  Алентежу. Връщане в хотела вечерта за нощувка.

 

 

3 ден (20 септември 2023): Евора – Тежу – Визеу

Закуска в хотела и отпътуване към Herdade da Calada, първата ни винена спирка за деня. Основана през 1854 г. от потомците на херцога на Ланкастър, заобиколена от коркови и евкалиптови дървета, донесени от Австралия, тази кокетно-уютна винарна се крие сред нежните хълмове на Алентежу. В портфолиото ѝ се отдава почит не само към традиционния прочит на местните сортове, но и намират място няколко отлични авторски вина. Дегустацията им ще бъде акомпанирана с леки хапки, както и с допълнителен акцент върху фантастичния зехтин, също с марката Herdade.

 

 

Изба Herdade da CaladaОтпътуване към винарския регион Тежу. Тук ще се срещнем с местен производител в Quinta do Arrobe, забележителна дама, и ще научим повече за нейния проект. Непринудена, домашна атмосфера в традиционната къща, заобиколена от лозя, палми, лимонови и портокалови дръвчета. Гостоприемните домакини ще ни приготвят вкусни, местни ястия, съчетаващи се перфектно с разнообразните вина от локални и международни сортове.

 

 

 

 

 

Отпътуване към Визеу, настаняване в хотел Grão Vasco 4*, свободно време за разглеждане на града, нощувка.

 

 

 

4 ден (21 септември 2023): Визеу – Дао

Закуска в хотела и свободен предиобед за разглеждане очарователните забележителности на Визеу. В ранния следобед се отправяме към Дао –  районът не е толкова добре познат сред винените любители, но това бързо се променя – тенденцията е към класни, елегантни и качествени вина. Дао (Dão) се превръща в един от модерните региони на Португалия, за които скоро ще се говори много повече.

 

 

 

 

 

 

Ще се отбием до Quinta do Soito – „Усилие и отдаденост” е мотото на този семеен иновативен и амбициозен проект, който стартира през 2013г. с производството на уникални вина и до който е истинско удоволствие човек да се докосне с всичките си сетива.

 

След посещение на винарната се отправяме към семейната къща на нашите домакини, за да се насладим на домашно приготвено барбекю за ранна вечеря.

 

Връщане към хотел Grão Vasco 4*, нощувка.

 

 

 

 

5 ден (22 септември 2023): Визеу – Долината на Дуеро

Закуска в хотела и отпътуване към Долината на река Дуеро, може би най-разпознаваемия винен район на Португалия, и със сигурност първата винена апелация в света – очертана е през 1756г..

 

Посещение на един от най-старите, но и най-иновативни производители на портвайн – Quinta do Infantado. Освен това, една от малкото съхранили се семейни изби тук. Алваро, собственикът и наш домакин, е повече от впечатляващ – четвърто поколение винар и шесто лозар. Компетентен, активен, развиващ местна винена асоциация, но в същото време много скромен и свързан с мястото. А тук, всъщност, времето като че ли е спряло. Уникалното спокойствие, гледки и интересни ястия ще бъдат съчетани с богатата палитра от вина - не само порт, но и много качествени бели и червени.

 

Отпътуване към Пезу да Регуа, настаняване в хотел Regua Douro 4*, свободно време за разглеждане на града, нощувка.

 

 

 

6 ден (23 септември 2023): Долината на Дуеро – Порто 

Закуска в хотела и отпътуване към Порто. 

 

По път ще се отбием в Quinta da Palmirinha, в район Vinho Verde (Виньо Верде). Често хората мислят, че под това име се крие вид грозде или вино, а то е название на апелация. И макар в директен превод да означава „зелено вино“, по-скоро се има предвид младо вино, пуснато на пазара между 3 и 6 месеца след гроздобера. Избата, която ще посетим е много специално място. Семейна собственост, стоически управлявана от бивш ИТ инженер, винарната е един от малкото биодинамични производители в Португалия. Вината се създават с минимални външна намеса и се продават в някои от най-модерните винени барове по целия свят. Фернандо и малкият му екип са пример за смиреност пред природата, отдаденост, скромност и усърдност – качества необходими за философията на биодинамичните вина, избата е едва една от трите сертифицирани в Португалия, а основният им пазар е САЩ. Тук цари абсолютна идилия, а лозята и вината са изненадващо и различно преживяване за всеки винен любител.

 

 

Настаняване и свободно време в хотел MOOV Porto Centro 2*.

 

Следобед, в предварително уговорен с групата час, пешеходна обиколка на Порто, която завършва на екслузивно, модерно и много вкусно място. Накратко, обещаваме ви една запомняща се вечеря в LSD (Largo de São Domingos).

 

 

 

 

 

 

 

7 ден (24 септември 2023): Порто

Закуска в хотела и свободно време за разходка из града.

 

Изба Cockburn’sВ късния следобед посещение на Porto Lodge, последвано от дегустация на порт в Cockburn’s, придружено с хапване в стил пикник под асмата. Историята започва през 1815г., когато Робърт и Джон Кокбърн, двама братя от Шотландия, заобикалят задушния търговски панаир в Порто и купуват директно най-доброто грозде. 200 години по-късно остават верни на мотото на Робърт: “Качеството на виното – това е първото нещо, което трябва да се гледа”. Ще прекараме незабравими мигове в най-гостоприемната, но и най-голямата дървена изба за порт във Вила Нова де Гайа.

 

Връщане към хотел MOOV Porto Centro 2*, нощувка.

 

 

 

8 ден (25 септември 2023): Порто – Байрада – Лисабон

Закуска в хотела и отпътуване към Лисабон.

 

Винарна CampolargoВ ранния предиобед ще посетим последната си винарна от това ексклузивно пътуване – Campolargo, в района Байрада, дом на някои от най-добрите пенливи вина в Португалия. Дегустацията ще се съчетае с вкусен домашен обяд. През 1920г. Мартиньо е един от
екзотичните винари в района, отделящ...червените от белите сортове грозде и продаващ високо ценено и търсено бяло вино. През 90-те години на миналия век, правнуците му поемат щафетата – Карлос и Жорже. Новата изба е построена през 2004г., а младата Жоана продължава семейната традиция. Една истинска и съкровена
семейна винена история

 

Следобеда ще посветим на пешеходна обиколка из Лисабон. Ще се насладим на най-старите райони на столичния град, датиращ от римско и арабско време. Разходка през алеите и площадите, потапяне в гледките и звуците на града, опияняване от живописните сгушени квартали.

 

Настаняване и нощувка в хотел Masa 3*.

 

 

9 ден (26 септември 2023): Лисабон – София

След закуска в хотела португалското ни винено приключение ще достигне своя край. Трансфер към летището за полет към София с прекачване във Франкфурт. Излитане в 12:05, кацане в 22:40.

 

Saúde! Наздраве!

 

 

 

 

 


Пакетна цена

18 септември - 26 септември 2023 г.

8 нощувки / 9 дни

 

4400 лв. *при ранно записване до 15.07.2023

4600 лв. *при записване след 15.07.2023

 

 

Пакетната цена е на човек в двойна стая и включва:

 • Самолетен билет със Swiss Air и Lufthansa София-Цюрих-Лисабон-Франкфурт-София с включени летищни такси и багаж до 20 кг. чекиран и до 7 кг. ръчен  ;
 • 8 нощувки с включени закуски в посочените по програма хотели или подобни;
 • 8 допълнителни хранения – по едно във всеки от дните по програма – обяд или ранна вечеря в зависимост от посещаваните винарни;
 • Всички посещения описани в програмата с екскурзовод на английски език и лицензиран винен гид на български език;
 • Всички трансфери с оторизиран транспорт (комфортен автобус);
 • Дегустационни пакети според описаното по програма;
 • Медицинска застраховка асистанс с COVID-19 покритие 10 000 евро на човек.

 

Пакетната цена не включва:

 • Горивна такса — международните полети са калкулирани с включени такси от 77 евро / 151 лв, като авиокомпанията си запазва правото да ги актуализира до 7 дни преди датата на отпътуване. Всяка разлика следва да се доплати.
 • Лични разходи (телефонни разговори, напитки и др.), неупоменати в програмата услуги, включително изхранване;
 • По желание застраховка “Отмяна на пътуването” — около 3 % от пакетната цена. Застраховката се сключва в деня на записването.

 

Доплащане за:

 • Единична стая – 690 лв. заявява се предварително и се заплаща  с доплащането на основния пакет

 

 


 

Условия

 

Полетно разписание: София 15:30 – Цюрих 16:50 // Цюрих 21:05 – Лисабон 22:55 >>> Лисабон 12:05 – Франкфурт 16:05 // Франкфурт 19:30 – София 22:40 (местни времена за съответната дестинация)

 

Срок за уведомление при недостигнат минимален брой туристи: 15.08.2023. Офертата важи при минимум записани 15 туристи.

 

Начин на плащане: 350 евро / 685 лева депозит при записване и сключване на договор, пълно плащане 30 дни преди началната дата на пътуването.

 

Пътуващите имат право да прекратят едностранно договора по всяко време преди започването на изпълнението на туристическия пакет, след заплащане на следните суми:

 • При наличие на повече от 45 дни преди датата на отпътуване – неустойка не се удържа;
 • Между 45-ия и 30-ия ден преди датата на заминаване се удържа размерът на внесения депозит;
 • При по-малко от 30 дни се удържа 100% от стойността на екскурзията.

 

Използвани транспортни средства по програмата: самолет, автобус

 

Необходими документи за пътуването:

 • международен паспорт / лична карта с валидност 3 месеца след датата на приключване на пътуването;
 • За лица до 18 г. пътуващи с един или без родител, нотариална заверка от единия или двамата родители.
 • За лица под 18 г., чиито родители са с различни фамилии, се изисква копие от акт за раждане на детето, в който да са вписани и двамата родители.

 

Информация относно здравните и санитарни изисквания за пътуване в Португалия: 

Няма задължителни медицински и санитарни изисквания при пътуване до Португалия.

При промяна на условията за влизане в страната ще бъдете информирани своевременно. 

 

Пътуването не е подходящо за лица с ограничена подвижност. Пътуването не се препоръчва за лица под 18 години.

 

Забележка: Туроператорът си запазва правото при нужда да промени реда на посещение на обектите или да ги замени с други обекти от същата категория.

 

Програмата е продукт на “Юзит Калърс България” ООД, с адрес на управление гр. София, бул. “Васил Левски” № 35, тел. 070015115.  Описаната програма представлява туристически пакет по смисъла на Директива (ЕС) 2015/2302


Винарна Александрович  Винен тур


Застраховка „Отмяна от пътуване“

Предоставяме възможност за сключване на допълнителна  застраховка “Отмяна на пътуване” по чл. 80, ал. 1, т.14 от Закона за туризма, покриваща разходите за анулиране на пътуването, за съкращаване и прекъсване на пътуването, поради здравословни причини на пътуващия, негови близки, неотложно явяване на дело, съкращаване от работа и др. Стойността на застраховката се изчислява на база крайна дължима сума по договора, като има значение и възрастта на Потребителя. В зависимост от възрастта на туриста стойността на застраховката е между 2.5% и 4.5% върху крайната дължима сума по договора за организирано пътуване.


За повече информация

 

travel@usitcolours.bg

 


 

Описаната програма представлява туристически пакет по смисъла на Директива (ЕС) 2015/2302.

Туроператорът има сключена застраховка “Отговорност на Туроператора” по смисъла на чл.97 от Закона за туризма, с полица №: 13052310000236 на ЗК „Лев Инс”АД, валидна до 16.04.2024 г.

 

 


Creative Commons License Винените съкровища на Балканите: Сърбия by Станислава Белчева is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.


 


 

 

публикувана 04.2023   /  обновена 10.2023
 1. Запитване за оферта

 2. (Моля, въвеждайте само цифри. Например 0888123456)
 3. * - задължителни полета

 4. Защо ни трябват вашите данни и как ще ги обработим?
  Ние събираме и обработваме Вашите лични данни съгласно Общия регламент за защита на личните данни.
  Те са ни необходими, за да ви предоставим услугите, които заявявате при нас.
  Подробна информация можете да намерите тук


 5. С натискане на бутона ще изпратите до нас запитване за избраната услугата и ще получите автоматичен имейл с информацията по направеното запитване. Нашият екип, обработващ запитванията за Хотели в България, ще провери за наличности и актуалност на офертите и ще се свърже с вас по имейл или телефон.

  Напишете отговора с цифри


Този сайт използва бисквитки, за да може да функционира. Бисквитките правят употребата му технически възможна, лесна и сигурна, спомагайки различни процеси в сайта като навигиране, пренос на данни и сигурност. Бисквитките се ползват и за набавяне на обобщена и напълно анонимизирана статистическа информация за това как сайтът се ползва от потребителите – например най-разглеждани страници, брой посетители, време на зареждане на страниците и други. Тази информация ни помага за подобряване на неговата визия, съдържание и бързодействие, както и за последващо таргетиране на потребители с пригодени според техните интереси рекламни съобщения. На линка долу може да прочетете по-подробно описание за това какво са бисквитките, какви бисквитки ползваме и каква е употребата им. За да работи нашия сайт по най-добрия и адаптиран за всеки потребител начин е необходимо съгласие с бисквитките.

Този сайт използва бисквитки, за да може да функционира. Бисквитките правят употребата му технически възможна, лесна и сигурна. Ползват се и за набавяне на анонимизирана статистическа информация за това как сайтът се ползва, с цел подобряване на неговата визия, съдържание и бързодействие, както и за последващо таргетиране на потребители с адаптирани за тях рекламни съобщения. За да работи нашия сайт по най-добрия и адаптиран за всеки потребител начин е необходимо съгласие с бисквитките.

иконка иконка