Летище София

 

Летище София (SOF) - полезна информация

Летището в София

 

 

 

Разположение

Летище София е най-голямото летище в България. Разположено е на около 10 км. източно от центъра на София.

 

 

Терминали

Летището разполага с два терминала (Терминал 1 и Терминал 2). На територията им обслужва заминаващи и пристигащи пътници от и до множество дестинации. 

Редовните авиокомпании извършват полетите си на Терминал 2, а Терминал 1 се използва предимно за lowcost и чартърни полети. 

 

Летище София предлага на своите пътници всички удобства като кафенета, ресторанти, автомати за храни и напитки, магазини за безмитни продажби, продажби на билети, застрахователни и банкови услуги, офиси за коли под наем, пощенски услуги, обменни бюра и опаковане на багаж.

Терминал 2 разполага с два салона, в които можете да прекарате свободното си време и със стая за медитация и молитва.

 

В случай, че ви се налага да се придвижите между терминалите, може да използвате безплатния транспорт между 07:00 и 19:00 часа. След като сте преминали необходимите проверки, можете да се качите на безплатните микробуси, които се намират пред сградите на терминалите. 

 

 

Необходимо време и документи

Гишетата за обслужване на пътници на летището са отворени 2-3 часа преди всеки полет като е препоръчително да сте там 2 часа преди полета ви. Лесно може да проверите кое е правилното гише от информацията на електронните монитори. Терминал 2 разполага и с няколко устройства за самообслужване, от които можете бързо да направите регистрация за полет за повечето авиокомпании. 

 

Предварително е нужно да сте приготвили и да носите всички необходими документи - валиден паспорт, самолетен билет и виза, ако е необходима за дестинацията ви. 

 

Компаниите, които извършват полети на Терминал 1 са BH Air, Wizz air, Easy Jet, Jet 2, Mistral air, Dniproavia.

На Терминал 2 полети се извършват от Aegean Airlines, Olympic air, Aeroflot, Air France, Air Serbia, Alitalia, Arkia Israeli Airlines, Austrian Airlines, British Airways, Bulgaria Air, Flydubai, LOT Polish airlines, Lufthansa, Qatar Airways, Ryanair, Swiss Global Airlines, Tarom, Thomson Airways, Turkish Airlines.

 

 

Интернет

На територията на летище София пътниците могат да използват безплатна интернет връзка.

 

 

Rent-a-car

На двата терминала на летището, в зоната за пристигащи пътници, можете да вземете кола под наем. 

 

Rent-a-car офиси на Терминал 1 - Europcar, Choise rent-a-car.

 

Rent-a-car офиси на Терминал 2 - Choice rent-a-car, Sixt, Avis, Enterprice Rental Bulgaria, Budget, Hertz, Avtojet, Europcar, Moto Phohe, Tany 97, Thrifty.


 

 

Как да стигнем до летището

От и до летище София можете да се придвижите лесно както с кола така и с градски транспорт.


 

С кола:

Софийското летище разполага с удобен достъп за автомобили. Ако пътувате с кола, тръгнете по Цариградско шосе в посока Пловдив и отбийте по бул. Брюксел малко след отбивката за кв. Младост.


 

С такси:

Такси от летището до центъра на София струва около 8 лева. Горещо ви препоръчваме да ползвате единствено лицензираните таксита на фирма “ОК Супертранс”.


 

С автобус:

Освен традиционния автобус 84, пътуващ от Терминал 1 до Софийския университет, на ваше разположение е и автобус 284, пътуващ по същия маршрут, но продължаващ до Терминал 2. Автобусите се движат на интервали от 15-30 мин в зависимост от часа и деня. Цената на единичен билет е 1,60 лв., а пътуването в една посока трае около 25 мин. За повече информация: www.sumc.bg

 

С метро:

Можете да използвате за придвижване от и до летището Линия 1 на столичното метро. Спирката се намира в източната част на Терминал 2 и лесно стигате до нея като следвате синята линия по пода в обществената зона на терминала. Линията на метрото позволява връзка до центъра на градацентрална автогара и централна ЖП гара за по-малко от 30 мин. Влаковете се движат от 5:30 до 24:00 часа.

 

 

 

 

 

« обратно

 

Creative Commons LicenseОбща информация за летище София by Диляна Георгиева is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

 

обновена 04.2017

За да направим вашето преживяване на нашия сайт по-приятно и ползотворно, да изпращаме специални промоции и съобщения, според вашите интереси, ние ползваме бисквитки.


Можете да прочетете подробно описание на бисквитките, които ползваме и да прецените дали да се съгласите или да се откажете от тях. Второто няма да ограничи ползването на сайта ни, но ще прекрати възможността да бъдете информирани в рекламните канали за оферти към които бихте имали интерес.

иконка иконка