Винените съкровища на Европа: Унгария

 

Винено-кулинарен тур в Унгария с посещение на 10 винарни

Организирана екскурзия от Usit Colours с водач на български език

 

 

 

Винено-кулинарен тур в Сърбия с посещение на 6 винарни

 

Маршрут: София - Шумадия (Сърбия) – Виляни (Унгария) – Егер (Унгария) – Токай (Унгария) – Трансилвания (Румъния) – Белоградчик (България) – София

 

27 април - 02 май 2024 г.

5 нощувки / 6 дни

 

13

 

 

 


 

Защо този тур?

Водени от желанието си да откриваме нови, близки и далечни места, и в търсене на различни емоции и преживявания ние, в Юзит, създадохме тур, който е насочен към ценителите на пътешествията и хубавото вино.

 

Заедно ще се докоснем до богатата винено-кулинарна сцена на Унгария, като дегустираме вина от шест изби, в едни от най-известните винарски райони – Виляни, Егер и Токай, ще комбинираме опиянението с много природни, културни и исторически забележителности, за да получим максимално комплексно и много пълноценно преживяване. 

 

Тъй като в Юзит винаги се стремим да предлагаме продукти, които да задоволяват нуждите и на най-взискателните клиенти и да се отличават от със своята уникалност, решихме, че в подготовката на поредицата ни от пътувания “Винените съкровища на Европа” трябва да си партнираме с експерт, за който виното е страст и професия.  Човек, който ще съумее да обогати с познанията си тези, които ни се доверят и дойдат с нас на това прекрасно слънчево пътешествие в Унгария.  За партньор и водач на групата избрахме ценителя и любител на виното и пътешествията Ивайло Катерски. За него виното не е просто рутина, а любима тема, занимание, начин на живот. Страстта му и търсенето на познания в сферата на винената култура отвеждат Ивайло в Лондон, където той завършва 2-ро ниво, а неотдавна в София - и 3-то ниво на престижния курс на най-голямата обучаваща организация за вина и спиртни напитки WSET (Level 3 Award in Wines Certified).

 

В същото време той е създател на проекта за винено-кулинарни преживявания Via Vino, съучредител и член на УС на Българската Асоциация на Винените Професионалисти, както и лицензиран екскурзовод. По време на нашия тур Ивайло с радост ще сподели част от натрупаните си познания и ще ви запознае с някои от тънкостите на енологията - разбира се, по забавен и атрактивен начин.

 

 


Програма

 

1 ден (27 април 2024): София – Шумадия – Виляни

Ранно отпътуване, още преди зазоряване, от София с автобус в посока Унгария.

 

На път за Унгария ще направим почивка в първата частна изба в Сърбия, основана през 1990 г. Намира се в района на Шумадия – Винарна Радованович. Тук се съхраняват семейни традиции в производството на вино, чиито корени започват още в началото XX в. Класическата изба е прочута със своите червени вина (имат отделна изба, посветена изцяло на каберне совиньон), но не само – например Pinot Sivi (пино гри) също заслужава специално внимание. Отвъд виното имаме изненада и и за любителите на тениса – собствениците са семейни приятели с Новак Джокович и на видно място е изложена негова тениска с автограф. Ще опитаме шест вина, някои от които са носители на множество престижни международни награди. Заедно с дегустацията, ще се насладим и на вкусен, изискан обяд.

 

След това междинно преживяване, оставащите километри до крайната цел за деня ще ни се сторят песен. Виляни е винарски регион, разположен в южната част на Унгария и е добре известен със своите дългогодишни винени традиции, висококачествени червени вина с добри танини, лесно достъпни изби и гостоприемството на лозарите.
Винопроизводителите от региона се характеризират не само със силен ангажимент към качеството, но и с изключително уважение към традициите. Произвежда предимно червени вина, като Каберне Фран, под марката Villányi Franc, но наскоро на пазара се появиха и някои достойни бели представители.

 

Пристигане във Виляни в следобедните часове. Настаняване във винарната Polgár.
Посещение, дегустация на 4 първокласни вина, вечеря на 3-степенно меню.

 

Точно преди половин век, докато Полгар Золтан и неговата бъдеща съпруга седят на ученическия чин на Университета по градинарство, се появява една мечта: да живеят във Villány, да отглеждат грозде и да пият собствено вино, точно както баща му и неговият баща преди него... Днес, с уютна изба и 65 ха лозя зад гърба си, те продължават да вярват в благословения, слънчев южен унгарски винен район, но и в хората, включително в себе си, както и в енергията на всяко ръчно набрано зрънце грозде. И да правят прекрасно вино – с любов, вяра и силата на природата. А палитрата от сортове е повече от богата – мускат отонел, олашризлинг, сира, мерло, кадарка и емблематичния за района каберне фран.

 

 

 

 

2 ден (28 април 2024): Виляни – Сексард – Егер 

Закуска в хотела, посщение и дегустация във винарна Vylyan

 

 

 

 

 

 

 

Това е избата, на която дължим в голяма степен Villany Franc. Именно Моника Дебрецени и, най-вече, нейният покоен съпруг проправят пътя и полагат основите на успеха – маркетингов, но не само. За драматичната история ще ви разкажем на място, а ето и няколко думи за вината на избата – освен с традиционните сортове като каберне совиньон, мерло, сира, каберне фран (разбира се), тук работят и с кекфранкош (блауфренкиш), ризлинг, стария унгарски сорт чока (Csóka) и други. Ето какво казва Моника: „Който е бил пленен от света на гроздето и виното, ще бъде завинаги обвързан с този свят. Точно така се чувстваме ние във Vylyan. Нашите вина разказват истории за тази страст.”

 

Отпътуване към винарския регион Сексард. Който и да е казал „тук расте виното на любовта“, е бил много близо до истината. Към това може да се добави и „виното на влюбените“. Средното вино Szekszárd не е монументално, но все пак е празнично. Не ви поразява, а по-скоро ви прониква до сърцевината. Не е грандиозно, просто незабравимо. Това е вино, към което трябва да се върнете. В днешно време вината са предимно червени и обикновено се основават на Kékfrankos, Kadarka или по-известните френски сортове. Bikavér (превежда се като кръв от бик) е може би виното, което най-добре показва идентичността на Szekszárd.

 

Посещение, дегустация и студен обяд във винарна Heimann. Каквото и да кажем за тази изба и нейните собственици, все няма да е достатъчно. Смели, харизмачтични, автори на прекрасно вино, много уважавани и известни не само в Унгария, остроумни, лъчезарни... Избата е нещо като емблема на този малък и някак скромен винен район. И да, тук царува кадарката. Но в компанията на „таткото“ Золтан или на някой от новото поколение от семейство Хайман и сред живописните околни хълмове ще имаме щастието да опитам кадарка, но и кекфранкош, вионие, чудесни купажи... И нека само споменем, че основите на фамилното винопроизводство са поставени през 1758г.

 

Късно следобед пристигане в Егер. Настаняване в Korona Hotel 4*.  Пешеходна разходка до Macok Bistro (Michelin Guide BIB Gourmand 2023) за вечеря на 3-степенно меню (без включени напитки).

 

 

3 ден (29 април 2024): Егер – Токай

Уникалността на винарския регион Егер винаги е била в способността му да отглежда лозя, способни да раждат качествени червени и бели вина. Най-известното несъмнено е Egri Bikavér (Bull's Blood), което е базирано на Kékfrankos (Blaufrankisch) червено кюве, смес от три или повече сорта грозде. Лозарите инвестират много време и средства за препозиционирането на тази марка. Ще опитаме някои отлични примери по време на нашето дегустационно турне. Освен Kékfrankos, Pinot Noir, Cabernets и Kadarka са най-разпространените червени сортове грозде. Сред белите Hárslevelű, Olaszrizling и Leányka са най-популярните, като всеки от тях е автохтонен тип. Има нова регионална марка Egri Csillag (Звездата на Егер), която е хомогенна смес от бели сортове грозде.
След закуска разгледайте града сами, разходете се из замъка, посетете базиликата или се отпуснете в термалната баня на града или турската баня.

 

 

Изба Herdade da CaladaПосещение, дегустация и студен обяд във винарната Gál Tibor.
Основана от Гал Тибор старши, световноизвестен винопроизводител, през 1992 г. Той започва кариерата си в държавна винарска компания в Егер, а през 1989 г. след посещение и дегустация, маркиз Лудовико Антинори го кани да работи в Тоскана . Той става главен винопроизводител на Ornellaia. Семейството се завръща в Унгария през 1992 г. и избата е основана. През 1998 г. той е награден за винопроизводител на годината и през същата година създава първия супертоскански бленд на Ornellaia, който достига до първото място в списъка Топ 100 на Wine Spectator през 2001 г. През следващите години той развива винарната, като същевременно продължава да работи като международен консултант до преждевременната си смърт през 2005 г. Семейството поема избата и ръководството ѝ преминава към неговия син Гал Тибор младши.

 

 

Отпътуване към Токай, настаняване в хотел Tokajvár 3*.

 

 

 

4 ден (30 април 2024): Токай

Закуска в хотела.

Винарският регион Токай е световноизвестният винен регион на Унгария. Регионът печели репутацията си на производител на „Виното на кралете” и „Царят на вината”. Виното Tokaji Aszú се произвежда от 450 години.
Историческият пейзаж е обявен за обект на световното наследство през 2002 г. Tokaji е престижната марка на Унгария, уникална и отлична. Tokaji Aszú е едно от най-добрите естествено сладки вина в света, лекарство, дар от природата. Furmint е доминиращият сорт грозде в Токай. Той е автохтонен тип, къснозрял, с висока киселинност и захарност и особено податлив на ботритис. Благодарение на уникалните си характеристики, той е перфектната основа както за сухи, така и за сладки токайски вина. Тъй като Токай е затворен винарски регион, законът определя сортовете грозде, които могат да се отглеждат тук, като Hárslevelű, Kövérszőlő, Zéta или Sárgamuskotály. Разходете се из прекрасните лозя, научете за реколтите и разнообразието на вулканичните почви, срещнете се с винопроизводителите и разгледайте стогодишните изби. Опитайте чудесни сухи версии на Furmint, потърсете аромати на кайсия, лайм или дюля в късната реколта, сушени плодове и мед в подобните на нектар вина aszú.
 

 

 

Посещение на винарна Oremus, собственост на световно известната испанска група Vega Sicilia, което ще бъде буквално най-сладкото ни преживяване в Унгария. Oremus произвеждат предимно такъв тип вина и именно тук ще научим за различните видове токайски сладки вина (късен гроздобер, Szamorodni, Aszú, Essencia) – как се произвеждат и на какво дължат вековната си и световна слава. Всичко това докато се разхождаме из лабиринтите на огромните, стогодишни изби. В основаната през далечната 1933г. изба традиционните и съвременните методи за производство на вино са смесени, за да поддържат уникалния дух на токайските вина.

 

Опознавайки района на Токай, няма как да пропуснем и уникалното „немско“ винено селце Hercegkút. Швабите, немски имигранти от района на Шварцвалд в Германия, се заселват тук през 18 век и допринасят за еволюцията на лозарството и винарството. В една от уникалните изби, наподобяващи малки къщички, буквално вкопани в тучните зелени, хълмисти поляни, се помещава Espak. Най-точното описание за малката семейна винарна и нейните собственици е скромност и смиреност. А вината им са на световно ниво – освен сладките, те произвеждат и чудесни фурминт и харшлевелю в различна стилистика. Всичко това ще бъде съчетано и с вкусни, домашни мезета – типични за района.

 

Вечеря с подходящо вино в местно заведение и нощувка.

 

 

 

 

5 ден (01 май 2024): Токай – Трансилвания

Закуска в хотела и отпътуване към Трансилвания.

 

Крисана - историческа провинция на Румъния, е била част от региона Парциум, заедно с Марамуреш и Сатмар. Земята Парциум означава „частите“ на Унгария, присъединени след 1526 г. към историческото ядро на Трансилванските поди, съставляващи заедно Княжество Трансилвания. В този контекст вината, произведени в тази област, стават любими на австро-унгарските имперски дворове.

 

Спираме във винарна Yanka, където младата дама винопроизводител Панни Пихени ще ни заведе на обиколка на лозята и ще ни представи водещия сорт грозде в региона, Bakator. След дегустация на вина ни очаква студен обяд с местни продукти.

 

Пътуване до винарския регион Минис, разположен в Арад, в западната част на страната. Заслужава да бъде открит, както и изключителните вина, произведени тук. Лозето е и мястото, където се намира винарната Balla Géza, където ще се настаним за нощувка. Собственикът и нейн главен винопроизводител възраждат традиционните сортове Mustoasă от Măderat и Cadarcă, придавайки им нежност и изтънченост. Сред най-добрите предложения са невероятни вина Каберне Франс и Фетеска Неагра. След настаняването в къщата за гости ни очаква посещение на винарната, дегустация и вечеря (2-степенно меню).

 

 

6 ден (02 май 2024): Трансилвания – София 

Закуска в хотела и отпътуване обратно към България. 

 

Ще направим кратка почивка за обяд недалеч от Белоградчик, в една от задължителните винено-кулинарни спирки в района – Хан Мадона. Уютът, гостоприемството и традиционният интериор са съчетани с вина от легендарната изба в съседство Боровица, както и типични за района ястия, включително и торлашки специалитети като Бел муж, Грохчано и др. Ще бъдем посрещанити и нагостени лично от собственика Радо, полагащ огромни и постоянни усилия за налагане на „Северозапазена“ България като качествена, устойчива и атрактивна туриситческа дестинация.

 

 

 

 

Вечерно пристигане в София.

 

 

Живели! Egészségére! Noroc! Наздраве!

 

 

 

 

 

 


Пакетна цена

27 април - 02 май 2024 г.

5 нощувки / 6 дни

 

2550 лв. *за човек в двойна стая

 

 

Пакетната цена е на човек в двойна стая и включва:

 • Транспорт с климатизиран туристически автобус, отговарящ на всички изисквания за безопасно пътуване;
 • 5 нощувки с включени закуски в посочените по програма хотели или подобни;
 • 6 обяда и 4 вечери според описаното в програмата и посещаваните винарни;
 • Всички посещения описани в програмата с екскурзовод на английски език и лицензиран винен гид на български език;
 • Всички трансфери с оторизиран транспорт (комфортен автобус);
 • Дегустационни пакети според описаното по програма;
 • Медицинска застраховка асистанс с COVID-19 покритие 10 000 евро на човек.

 

Пакетната цена не включва:

 • Горивна такса — цените са калкулирани на база цена за литър дизелово гориво 3.80 лв. Уведомление за горивната такса ще бъде оповестено 7 дни преди началната дата на пътуването. Всяка разлика следва да се доплати.
 • Лични разходи (телефонни разговори, напитки и др.), неупоменати в програмата услуги, включително изхранване;
 • По желание застраховка “Отмяна на пътуването” — около 3 % от пакетната цена. Застраховката се сключва в деня на записването.

 

Доплащане за:

 • Единична стая – 390 лв. заявява се предварително и се заплаща  с доплащането на основния пакет

 

 


 

Условия

 

 

Срок за уведомление при недостигнат минимален брой туристи: 29.03.2024. Офертата важи при минимум записани 20 туристи.

 

Начин на плащане: 300 лева депозит/ на пътник при записване и сключване на договор, пълно плащане 30 дни преди началната дата на пътуването.

 

Пътуващите имат право да прекратят едностранно договора по всяко време преди започването на изпълнението на туристическия пакет, след заплащане на следните суми:

 • При наличие на повече от 45 дни преди датата на отпътуване – неустойка не се удържа;
 • Между 45-ия и 30-ия ден преди датата на заминаване се удържа размерът на внесения депозит;
 • При по-малко от 30 дни се удържа 100% от стойността на екскурзията.

 

Използвани транспортни средства по програмата: бус / автобус 3*

 

Необходими документи за пътуването:

 • международен паспорт / лична карта с валидност 3 месеца след датата на приключване на пътуването;
 • За лица до 18 г. пътуващи с един или без родител, нотариална заверка от единия или двамата родители.
 • За лица под 18 г., чиито родители са с различни фамилии, се изисква копие от акт за раждане на детето, в който да са вписани и двамата родители.

 

Информация относно здравните и санитарни изисквания за пътуване в Сърбия, Унгария и Румъния: 

Няма задължителни медицински и санитарни изисквания при пътуване до Сърбия, Унгария и Румъния.

При промяна на условията за влизане в страната ще бъдете информирани своевременно. 

 

Пътуването не е подходящо за лица с ограничена подвижност. Пътуването не се препоръчва за лица под 18 години.

 

Забележка: Туроператорът си запазва правото при нужда да промени реда на посещение на обектите или да ги замени с други обекти от същата категория.

 

Програмата е продукт на “Юзит Калърс България” ООД, с адрес на управление гр. София, бул. “Васил Левски” № 35, тел. 070015115.  Описаната програма представлява туристически пакет по смисъла на Директива (ЕС) 2015/2302


Винарна Александрович  Винен тур


Застраховка „Отмяна от пътуване“

Предоставяме възможност за сключване на допълнителна  застраховка “Отмяна на пътуване” по чл. 80, ал. 1, т.14 от Закона за туризма, покриваща разходите за анулиране на пътуването, за съкращаване и прекъсване на пътуването, поради здравословни причини на пътуващия, негови близки, неотложно явяване на дело, съкращаване от работа и др. Стойността на застраховката се изчислява на база крайна дължима сума по договора, като има значение и възрастта на Потребителя. В зависимост от възрастта на туриста стойността на застраховката е между 2.5% и 4.5% върху крайната дължима сума по договора за организирано пътуване.


За повече информация

 

travel@usitcolours.bg

 


 

Описаната програма представлява туристически пакет по смисъла на Директива (ЕС) 2015/2302.

Туроператорът има сключена застраховка “Отговорност на Туроператора” по смисъла на чл.97 от Закона за туризма, с полица № 13052410000189 на ЗК „Лев Инс”АД, валидна до 16.04.2025 г.

 

 


Creative Commons License Винените съкровища на Балканите: Сърбия by Станислава Белчева is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.


 


 

 

публикувана 01.2024   /  обновена 04.2024

Този сайт използва бисквитки, за да може да функционира. Бисквитките правят употребата му технически възможна, лесна и сигурна, спомагайки различни процеси в сайта като навигиране, пренос на данни и сигурност. Бисквитките се ползват и за набавяне на обобщена и напълно анонимизирана статистическа информация за това как сайтът се ползва от потребителите – например най-разглеждани страници, брой посетители, време на зареждане на страниците и други. Тази информация ни помага за подобряване на неговата визия, съдържание и бързодействие, както и за последващо таргетиране на потребители с пригодени според техните интереси рекламни съобщения. На линка долу може да прочетете по-подробно описание за това какво са бисквитките, какви бисквитки ползваме и каква е употребата им. За да работи нашия сайт по най-добрия и адаптиран за всеки потребител начин е необходимо съгласие с бисквитките.

Този сайт използва бисквитки, за да може да функционира. Бисквитките правят употребата му технически възможна, лесна и сигурна. Ползват се и за набавяне на анонимизирана статистическа информация за това как сайтът се ползва, с цел подобряване на неговата визия, съдържание и бързодействие, както и за последващо таргетиране на потребители с адаптирани за тях рекламни съобщения. За да работи нашия сайт по най-добрия и адаптиран за всеки потребител начин е необходимо съгласие с бисквитките.

иконка иконка