Usit Colours използва бисквитки, с цел подобряване на услугата на нашите уебстраници. Ако продължите да използвате онлайн услугите ни, приемаме че сте съгласни да получавате бисквитки от уебстраниците, собственост на компанията.

Летище Велана - Малдиви

Летище Велана Интернешънъл (Мале Интернешънъл) MLE – полезна информация

 

 

Разположение

Летище Велана е единственото международно летище на Малдивите. Намира се близо до столицата Мале на северния атол. До скоро беше известно по името Ибрахим Насир, но е преименувано на по-звучното и лесно за изговаряне Велана. С оглед малките си размери и единствена наземна писта, поема голям международен трафик, заради все по-голямата популярност на дестинацията.

 

Терминали

Спецификата на това летище е, че обслужва държава от много на брой малки острови, като част от тях са доста отдалечени и се изисква въздушен транспорт, който трябва да излита и каца на вода. Това е причината освен стандартните за повечето летища писти да поддържа и такива за хидропланите, правещи трансфери до по-отдалечените атоли. Летище Велана обслужва 4 водни писти.

 

Брой и имена

 

Има само един терминал, който въпреки скромните си размери предоставя удобства, подобаващи на всяко едно международно летище. Разполага с няколко кафетерии, магазини за сувенири и безмитна зона, банка, поща и дори спа център. Авиокомпании извършващи полети до летище Велана са Аерофлот, Еър Ейжа, Еър Франс, Бритиш Еъруейс, Катай Пасифик, Емирейтс, Етихат Еъруейс, Флай Дубай, Корейските авиолинии, Луфтханса, Катар Еъруейс, Сингапурските авиолинии, Турски авиолинии, както и някои по-малки авиокомпании от целия свят.

 

На кой терминал биха кацнали пътниците от София?

 

Няма директни полети до летище Велана от София, а и с оглед единствения терминал, който обслужва международните полети, е лесно за ориентация.

 

Връзка между терминалите

 

Не се извършват трансферни полети за други страни и обикновено летище Велана е крайна дестинация на пасажерите. След излизане от него, са на изчакване водните таксита и хидропланите, които извършват трансферите и полетите до хотелите и другите атоли. Важно е да се обърне внимание, че трансферите с хидроплани се извършват само през деня, поради съображения за сигурност. Добре е преди да закупите своите билети да се ориентирате и съобразите с часовете на излитане и кацане на международният ви полет, ако хотелът ви е отдалечен и изисква именно хидроплан, за да стигнете до него.

 

Необходимо време и документи

Както на всяко международно летище тук също е силно препоръчително да отидете поне два часа преди своя полет. 

 

 

Интернет на летището

На летище Велана има интернет връзка, която можете да ползвате и също интернет кафе, в общите части на летището

 

Има ли възможност за Rent-a-car? На кои компании?

 

Няма офиси на рент-а-кар компании на летище Велана, основно заради спецификата на страната и островната ѝ структура.

 

Как да стигнем от летището до столицата Мале

 

Летище Велана се намира в непосредствена близост до столицата на държавата Мале. През по-голямата част от денонощието има ферибот, който пътува на всеки 10 минути в активните часове на деня и на цена около 1 долар.

 

 

« обратно
 

 

 

Creative Commons LicenseОбща информация за летище Велана by Диляна Георгиева is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

 

публикувана 03.2017   /  обновена 04.2017


иконка иконка