Usit Colours използва бисквитки, с цел подобряване на услугата на нашите уебстраници. Ако продължите да използвате онлайн услугите ни, приемаме че сте съгласни да получавате бисквитки от уебстраниците, собственост на компанията.

Летище Гетуик-Лондон

Летище Гетуик (LGW), Лондон - полезна информация

Летище Лондон

 

 


 

 

Разположение

Летище Гетуик е второто по натовареност летище в Англия след Хийтроу. Намира се извън Лондон, на около 40 км в югоизточна посока. Подобно на летище Станстед, друг голям нискобюджетен превозвач е избрал летище Гетуик за своя база и това е Изи джет. Авиокомпанията обслужва впечатляващите 100 дестинации, именно от летище Gatwick. Заедно с EasyJet, летището е избрано за база и на Virgin Atlantic и British Airways.

 

Терминали

Терминалите на летище Гетуик са два – Северен и Южен. Летището разполага с огромно разнообразие от места за хранене, безмитни магазини, банки и бюра за обмяна на валута, бизнес салони и места за почивка. Това е летище, на което със сигурност няма да скучаете, чакайки следващият си полет. Планирано е в близко бъдеще с цел оптимизиране на процесите да се консолидират полетите на Изи Джет и всичките им операции само на Северния терминал, с което да се разделят от натоварения график на Бритиш еъруейс. Авиокомпаниите опериращи от летище Gatwick са много на брой. Основни са Ейджиън Еъруейс, Еър Лингус, Аерофлот, Еър Балтик, Еър Европа, Еър Малта, Австрийски авиолинии, Бритиш Еъруейс, Катай Пасифик, Изи Джет, Емирейтс, Флай Бе, Иберия, Норвиджиън, Пегасус, Раян Еър, Томас Кук, Търкиш Еърлайнс, Върджин Атлантик, Вуелинг, Уиз Еър. 

 

На кой терминал биха кацнали пътниците от България?

 

От България на летище Гетуик полети извършват ежедневно EasyJet, от София честотата им е всеки ден като от четвъртък до неделя извършват и по два полета на ден. От началото на юни, Изи джет ще имат и директен полет от Варна до Лондон Гетуик три пъти седмично. Полетите на Изи Джет кацат на Северния терминал.

 

Връзка между терминалите

 

Двата терминала са свързани помежду си с автоматизирана система за превоз на пътници, тип еднорелсов влак, а разстоянието е малко над километър. Достъпът и до двата терминала е свободен, докато не се премине през проверките за сигурност, там вече терминалите не са свързани.

 

Необходимо време и документи

Мерките за сигурност са засилени и с оглед размерите на летището съветваме да сте там три часа преди полета си. Ако пътувате с Изи Джет не забравяйте да си носите бордната си карта. 

 

Интернет на летището

Има безплатен интернет на летището, а времето за което можете да го ползвате е 90 минути.

 

Има ли възможност за rent-a-car? На кои компании?

И на двата терминала имате възможност да наемете кола. Всеки от тях има собствен набор от агенции и хора, които ще ви помогнат да намерите автомобила си. На Северен терминал в залата на пристигащи ще намерите представителите на повечето световни рент а кар компании, а на Южния, бюрата за коли под наем са точно на изхода на терминала. Не забравяйте, че в Англия движението е обратно на нашето .

 

Как да стигнем до центъра на Лондон?

Може би най-лесният и бърз начин да стигнете до центъра на Лондон е Гетуик Експрес. Пътуването продължава около 30 минути и цената му е 18 паунда. Графикът му е почти на всеки 15 минути и може да го хванете от гарата на летището от Южния терминал. Разполагат с напълно функционален сайт и може да запазите и платите билетите си онлайн.

 

С автобус, най-бюджетният вариант е да използвате Изи бус (разбира се е собственост на Изи Джет), тръгва и от двата терминала и за около 2 паунда можете да стигнете до Виктория Стейшън. Автобусите тръгват на всеки 15 мин, а само пътуване е около 90 мин, в зависимост от трафика, алтернатива са и автобусите на Нешенъл експрес, тръгващи от същите места на летище Гетуик.

 

Таксито е скъпа опция, има предложение от 22 паунда на човек, при положение че сте четири пасажера, но при всяко едно положение сметката ви няма да е под 90-100 паунда до центъра на Лондон.

 

 

 

 

 

 

 

« обратно

 

 

Creative Commons LicenseОбща информация за летище Гетуик by Диляна Георгиева is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.
обновена 04.2018


иконка иконка