Usit Colours използва бисквитки, с цел подобряване на услугата на нашите уебстраници. Ако продължите да използвате онлайн услугите ни, приемаме че сте съгласни да получавате бисквитки от уебстраниците, собственост на компанията.

Летище Нюарк - Ню Йорк

Летище Нюарк Либърти Интернешънъл (EWR) – Ню Йорк 


 

 

Разположение

Летище Нюарк е второто по натовареност летище в Ню Йорк, след летище Кенеди (JFK). Намера се в Ню Джързи, на около 25 км северозападно от Манхатън. Нюарк е основната база на авиокомпания Юнайтед Еърлайнс, откъдето оперират и по-голямата част от полетите им.

 

 

Терминали

Летище Нюарк разполага с три терминала като всеки един от тях има по три подтерминала. Обслужват се както международни, така и вътрешни полети.

 

Брой и имена

 

Терминал А

Гейтовете на Терминал А са разпределени в трите му подтерминала, а именно А1, А2, А3. Разполага с множество магазини и ресторанти и удобства за пътниците. Този терминал не обслужва межународни полети и затова няма проверка от емигрантските служби. Терминал А е свързан с шатъл бус с Терминал C, откъдето и се изпълняват международните полети. Тук се оперират полети на Аляска Еърлайнс, Еър Канада, Джет Блу Еърлайнс, Американ еърлайнс, Върджин Америка и Юнайтед Еърлайнс.

 

Терминал B

24-те гейта на Термина B са отново разпределени в три подтерминала. На този терминал се обслужват основно неамерикански авиокомпании и международни полети. Абсолютно всички удобства и бързо преминаване през митнически и емиграционни проверки са налични. Авиокомпании, опериращи на Терминал B са Австрийски авиолинии, Бритиш еъруейс, Върджин Атлантик, Луфтханса, Полски Авиолинии, ТАП Португал, Швейцарски авиолинии.

 

Терминал С

Това е терминалът на авиокомпания United Airlines. Оттук авиокомпанията оперира както вътрешните си полети, така и международни. Отново терминалът е разделен на три подтерминала и е планирано отварянето на допълнителни обекти за хранене и магазини с цел осигуряване на повече от удобства за разтящия трафик през Терминал С. Свързан е с шатъл с Терминал А, откъдето се изпълняват вътрешни полети на много авиокомпании и прави удобни прекачванията, ако Ню Йорк не е крайната ви дестинация.

 

 

На кой терминал биха кацнали пътниците от София?

 

От София до Ню Йорк и в частност Нюарк няма директни полети. За сметка на това градът е доста лесно достъпен с полети с прекачване. В зависимост коя авиокомпания сте избрали за свой превозвач лесно можете да се ориентирате на кой терминал бихте кацнали.

 

Връзка между терминалите

Подобно на летище Кенеди(JFK) и тук терминалите са свързани с надземна железница (AirTrain), която осигурява лесна връзка между тях, заедно с шатъла между Терминал А и Терминал С. С този влак можете да стигнете както до терминалите, така и до паркингите за кратък престой и тези на компаниите за коли под наем. Влак има на всеки три минути, а разпределителната спирка на Нюарк Либърти Стейшън, можете да направите лесна връзка с влаковете на Армтрак, които пътуват до вътрешността на страната.

 

 

Необходимо време и документи

Както обикновено за всяко едно американско летище, въпреки оптимизациите, проверките за сигурност са много щателни и е добре да предвидите достатъчно време в аванс, съветваме три часа преди полета да сте на терминала, за да сте сигурни, че ще се качите на борда навреме.

 

 

Интернет на летището

На всички терминали има интернет връзка, която за съжаление е доста бавна и несигурна заради многото пътници, които я използват.

 

 

Има ли възможност за rent-a-car? На кои компании?

На Нюарк е лесно да наемете кола, офисите на компаниите традиционно са на всеки терминал, а с AirTrain, може да стигнете безплатно до Station P3 , където е паркинга на Avis, Enterprise, Hertz and National, а на Station P2 са Alamo, Dollar and Budget.

 

 

Как да стигнем

Летището е добре свързано с центъра на града и е сравнително лесно да стигнете до Манхатън. Освен AirTrain, удобен транспорт са и автобусите, които тръгват от всеки терминал денонощно и могат да ви закарат до Grand Central station, Bryant Park или Port Authority на 8-мо авеню в Манхатън. Цента е 16 долара в посока. Ако предпочитате удобството на такситата, пътуването ще ви излезе между 50 и 70 долара, в зависимост от адреса и ако сте повече от един човек може да се окаже доста разумна инвестиция.

 

 

 

« обратно

 

 

Creative Commons LicenseОбща информация за летище Нюарк, Ню Йорк by Диляна Георгиева is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

 

публикувана 03.2017   /  обновена 04.2017


иконка иконка